Kære Puk
Skal fotos af hans kone stå fremme?
Vi har skrevet en masse om det i årets løb, og det står på forsiden af vores blad hver eneste mandag, så det er sikkert ikke gået mange læseres næse forbi, at Familie Journal fylder 140 år i år.
Og på vores arbejdsplads i Aller Media på Havneholmen i København har både medarbejdere og gæster i den anledning kunnet nyde en udstilling om landets største ugeblad. Udstillingen er skruet sammen af Aller Medias chefarkivar Kjeld Damgaard, som med ihærdigt arbejde og stor entusiasme har indsamlet klenodier fra Familie Journals lange historie.
Nu vil folk uden for Aller-huset imidlertid også få glæde af de nostalgiske sager. I første omgang i Gilleleje – helt præcist i det nyåbnede Kulturhavn Gilleleje, der fremover bliver center og omdrejningspunkt for kulturelle projekter. Her vil en del af udstillingen kunne ses fra den 30. juni og omkring tre måneder frem.
For mange yngre læsere og netbrugere vil det være en ukendt del af bladets historie, der præsenteres, mens de ældre Familie Journal-entusiaster vil få kære minder vækket til live.
Udstillingen har nemlig fokus på udklipsark, dukketeatre og løvsavsarbejder fra årene 1914-40. Især det med saveriet vil måske vække undren. Men der var simpelthen tale om skabeloner i karton, som man kunne bruge til at save efter og dermed fremstille små, kunstfærdige møbler, legetøj og pyntegenstande.
Vidste du, at Bakkens Hvile og Familie Journal er lige gamle? Læs mere her.
En del af disse vil kunne opleves i færdigbygget udgave, og Damgaard har været i både Sverige og Norge for at tilvejebringe kunstfærdighederne, da de danske eksemplarer var gået tabt.
Også modeller af slotte, kirker og andre bygningsværker i karton fulgte jævnligt med ugebladene, og det samme gjaldt dukketeatre med forskellige kulisser og figurer. Det hele kunne klippes ud og samles.
Og sysler af den art fik hele familien og ikke mindst manden i huset timevis til at gå med, når bladenes skrevne indhold var fordøjet. Udstillingens samlende tema kan dermed formuleres således: Hvad lavede familien Danmark, før de fik tv, computere, tablets og smartphones?
Se et galleri med flotte, historiske Familie Journal-forsider her.
– Udstillingen bliver på alle måder en slags prøveballon. Vi har ingen tidligere erfaringer med at stable den slags på benene uden for huset. Og umiddelbart er både udgifterne og arbejdsindsatsen til at overse. Vi skal selvfølgelig lige sikre os, at der ikke er ting, vi har glemt at tage højde for. Og ikke mindst skal det blive spændende, om det bliver en succes. Men hvis det viser sig, at interessen er stor, og reaktionerne fra publikum er positive, vil det åbne mulighed for, at vi kan turnere med udstillingen og opstille den andre steder i landet, hvor man måtte være interesserede, fortæller Kjeld Damgaard.
Mød Danmarks populæreste brevkasseredaktør, Familie Journals Puk Elgård.