Fest, farver og fed musik

Onsdag, 22. juni 2022
Af
Forventningens glæde er til at få øje på forud for Det nordsjællandske melodigrandprix for bo- og dagtilbud. Beboere, familie og personale er trukket i festtøjet og er klar til at heppe, danse og synge med på sangene i dette års konkurrence.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Familie Journal er inviteret til Det nordsjællandske melodigrandprix for bo- og dagtilbud. Jeg ankommer i god tid og har sat mig på bænken foran Gjethuset i Frederiksværk.

Allerede nu er en lind strøm af gæster på vej ind. En stor bus trækker op foran Gjethuset og sætter festparate mennesker af, mens der på parkeringspladsen bagved kommer handicapbusser med ramper til kørestole bagpå. Alle er i festligt tøj.

– Hvor ser du ser godt ud, Snuske, råber en dame i mængden til en anden.

Fem bo- og dagtilbud deltager i Det nordsjællandske melodigrandprix. Nøjagtigt som ved Eurovision Song Contest har hvert af dem holdt interne konkurrencer med to-tre vindere, som skal dyste her i aften.

Da jeg går gennem dørene til det store spillested, er det tydeligt at se, at det er et andet publikum end til de fleste koncerter. Beboerne på bo- og dagtilbuddene har forskellige typer af funktionsnedsættelser, både fysiske og psykiske.

Men mens mangfoldigheden er stor i Gjethusets store velkomsthal, er der én ting, som alle har til fælles: Brede smil fylder de fleste ansigter.

Der er så megen forventning i rummet, at man næsten kan røre ved den. Det nordsjællandske melodigrandprix er nemlig for mange et af årets store højdepunkter, og grundet corona blev det seneste afviklet i 2019.

Lige inden for døren møder jeg Charlie Müller Jensen, som er daglig leder i et af bostedet Trekløverets afdelinger. Han har været med til at arrangere dette års konkurrence.

– Dette arrangement betyder utroligt meget. Alle glæder sig, og er spændte. Det fylder virkelig meget. Vi bruger megen tid på at snakke om arrangementet i tiden op til. Når festen så er slut, kan vi leve højt på den fede oplevelse i lang tid efter, fortæller Charlie med et stort smil.

En stolt vært

Den seneste vinder er vært for grandprixet året efter. I 2019 vandt Daniel Olsen fra botilbuddet Trekløveret. Derfor er det botilbud vært for aftenens fest.

Da klokken nærmer sig starttidspunktet, trækker folk ind, hvor det hele skal ske. De, som ikke står klar til fest foran scenen, sætter sig på tribunen bagerst, eller ved langborde i den ene side.

Aftenens værter er 28-årige Lise Svejgård Pedersen fra botilbuddet Trekløveret, og Jonas fra botilbuddet Rude Skov.

Jeg møder Lise, inden hun skal på scenen. Hun fortæller, at hun faktisk selv stillede op til konkurrencen i år, men uden at gå videre. Kort efter blev hun spurgt, om hun ville være vært. Det blev hun glad for og stolt over.

– Jeg har ikke sovet hele natten, fortæller Lise.

Lise og Jonas træder ind på scenen til klapsalver. Sammen vil de lede os gennem en aften med 12 finaledeltagere.

Men inden konkurrencen går rigtigt i gang, skal vi have et gensyn med vinderen fra 2019.

Daniel Olsen går på scenen med sixpence og vest. Han ligner en, som er scenevant, for uden dikkedarer griber han mikrofonen og starter festen med sin vindersang fra 2019, Kim Larsens udødelige klassiker ”Tarzan Mamma Mia”.

Og så kom der gang i danseskoene!

Stor opbakning

De første rigtige deltagere er også fra det forsvarende bosted, Trekløveret, der har tre deltagere med.

Anja Jensen står for konkurrencens første nummer, nemlig Otto Brandenburgs mgp-hit ”To lys på et bord”, fra 1960.

Allerede fra start viser konkurrencen sig at handle om meget andet end sangene selv. Det er et sted, hvor alle skal have det rart, og der skal være plads, uanset hvilken funktionsnedsættelse, man måtte have.

Anja synger, og selv om ordene kan være svære at forstå, og rytmen er svær, følger bandet Anja, og publikum bakker hende op. Det er så skønt at overvære. Anjas stolthed er tydelig, og hendes smukke sjæler får et stort bifald.

Ind på scenen træder dernæst Heidi Fly, iført indianerkostume og med favnen fuld af remedier. Heidi har helt tydeligt øvet sit nummer et utal af gange.

Bandet Danser med drenge ville have været stolt over den fine fortolkning af klassikeren ”Indianer”, publikum nyder den fine optræden, og der bliver sunget med flere steder i salen.

Shu-Bi-Dua’s klassiker ”Fed Rock” kan få selv de mest modvillige ben på dansegulvet, og i aften er ingen undtagelse, da Kenni Mikkelsen griber mikrofonen og giver den hele armen.

Værterne fester med under sangene, og mens Kenni fyrer den af på scenen, gør Lise det samme på dansegulvet. Det er tydeligt, at hun kan lide at danse.

– Jeg skulle lige lære det, men nu kan jeg, så det er fedt, siger en stolt Lise, inden hun er tilbage på scenen.

Som konkurrencen skrider frem, stiger varmen i den store koncertsal, og i pausen skal tørsten slukkes. Borgere, personale, familie og venner stimler i kø for at købe dugvåde krus med øl og sodavand, mens sulten stilles med en frikadellesandwich. Så er publikum klar til anden halvleg.

Trods Trekløverets brave kamp for at gentage sejren, vinder Blindecenter Bredegaard i Fredensborg. Ingelise leverer en forrygende fortolkning af John Mogensens ”Så længe jeg lever”, og jeg tror faktisk, at alle i Gjethuset skråler med på omkvædet: ”Så længe jeg lever, så længe mit hjerte slår …”.

Mens jeg går fra Gjethuset, kan jeg sagtens forstå, hvorfor det har været svært at vente i tre år på denne begivenhed – det har været en festlig oplevelse.