Find helse i naturen

Onsdag, 25. maj 2011
af Redaktionen
Det vokser og vokser, og det er ikke i høj kurs hos havefolket. Men ukrudtet er gratis helse, som du kan plukke og bruge på mange forskellige måder

6 gode planter

Hvidtjørn
Hvidtjørn styrker kredsløbet og hjælper derfor mod kolde fødder. Te: Brug en stor tsk. hvidtjørnblomst til et krus te, drik maks. tre krus om dagen. Det gavner kredsløbet.

Kamille
Kamille er velkendt som beroligende middel, men kamillete kan også bruges som kur mod mavekatar. Så skal man drikke en kop kamillete på tom mave hver morgen. Et kamillebad er godt til trætte øjne. Man væder bare et par totter vat - eller en bomuldsklud - med kamillete og lægger over øjnene.

Birk
Selv om Birk næppe kan kaldes ukrudt, så er birk lige så almindelig som ukrudt, så den skal med her. Det er bladene, man skal bruge, de virker rensende og vanddrivende. Overhæld 1-2 tsk. blade med en kop kogende vand, lad det trække, si og drik.

Perikum
Vi kender perikum fra helsemidler - de grønne lykkepiller. Men perikum har altid været brugt som middel mod tungsind og som beroligende middel. Perikum vokser vildt i skovbunden. 1-2 tsk. snittet urt overhældes med en kop kogende vand og sies efter 10 min. Man sover godt efter sådan en kop.

Vejbred
Vejbred er en god sårheler. Man kan lægge hele blade på sår - det er enkelt og nemt. Men man kan også lave en vejbred-kur ved at plukke ti blade, støde dem i en morter og blande det med 2 spsk. vand. Kom massen i et tyndt klæde og pres saften ud. Væd gaze eller en bomuldsklud med vejbredsaften og læg dette på såret i en halv time. Lad lufttørre. Behandlingen kan gentages flere gange om dagen.

Brændenælde
Planten indeholder betakaroten, C-vitamin, Bvitaminer, silicium (kisel), jern, kalium og natrium. Igennem tiderne er brændenælden blevet brugt mod næsten alle slags sygdomme og skavanker. I dag bruges den hovedsageligt, fordi den er mildt vanddrivende, rensende og god for blodcirkulationen. Den giver et godt lille tilskud af jern og ikke mindst af kisel, som er vores skønhedsmineral.

Af akupunktør og Bach terapeut Kirsten Aarslev