Livshistorier
Min svigerfamilie reddede mit ægteskab
Inge var på samme tid dybt imponeret og varm om hjertet, da hun sad med den lille, foldede papirengel i hænderne. Hun var på besøg hos en veninde, som foldede sådanne engle og forærede dem væk til venner og bekendte i julemåneden.
For Inge Henriksen, som i dag er 85, var sagen helt klar. Hun var sikker på, at sådanne engle kunne sælges i den genbrugsbutik, hvor hun er frivillig, og dermed skaffe penge til det humanitære arbejde.
Men i første omgang takkede man nej til den lokale sognebasar. Man havde allerede en del engle, som var lavet i ulande, og salget af dem var stagneret. Men det kunne selvfølgelig komme an på en prøve.
Og Inge fik ret. De omkring 50 engle, hun havde nået at folde, blev solgt, lige så hurtigt som nålene falder af en rødgran i en varm stue.
Konsulent Tom Bangslund Hansen fra Danmission blev så begejstret for englene, at han straks bestilte 1.000 til året efter – altså i 2018.
Det blev startskuddet til Engleværkstedet i Danmissions genbrugsbutik på Hovedgaden i Brabrand. I dag er værkstedet bemandet med fem kreative frivillige, der dog mest sidder hjemme og folder de fine engle.
Men denne onsdag formiddag er de samlet i baglokalet i genbrugsbutikken. Det er nemlig lige før, at alle de engle, der er produceret i årets løb, skal samles og senere fra centralt sted fordeles ud til genbrugsbutikker, kirker og lignende i hele landet.
De frivillige i Engleværkstedet er Karla Gosvig, Inge Henriksen, Bodil Jensen, Lisbeth Christensen og Finn Pedersen.
Læs også: Julen på Nørre Vosborg: Juleeventyr, brune kager og et julespøgelse
Alle fem er enige om, at arbejdet med at folde engle er både hyggeligt og afslappende. For flere sidder teknikken så meget i hænderne, at de sikkert kunne gøre det i søvne.
Lisbeth Christensen kan for eksempel se fod- eller håndbold i fjernsynet, mens hun laver engle.
– Eller for den sags skyld en debat. Men jeg lægger englen væk, hvis der er én på tv, jeg er uenig med, så den ikke bliver krøllet, siger hun med et smil.
Til englene bruges gamle bibler og salmebøger. Biblerne må meget gerne være med gammel skrift, og salmebøgerne med guldkant. Men papiret må ikke være i stykker, krøllet eller af en dårlig kvalitet.
Efter en speciel teknik folder man en krop og vinger, som sættes sammen med et lille hoved af træ og en snor til ophæng.
– Englene bliver automatisk af forskellig størrelse, så de kan passe ind alle steder, siger koordinator Karla Gosvig.
Læs også: Julekager og godt sammenhold
En del engle sælges i genbrugsbutikken i tiden op til jul. Andre på den årlige basar i medborgerhuset i Brabrand, mens nogle finder vej til juletræet i kirken i Brabrand.
– Men ellers spredes de over hele landet. Blandt andet er der en præst, som køber en del og deler ud til de børn, der kommer i kirke juleaften.
Selv om de alle fem er glade for nisser og julemænd, er de enige om, at engle er et af de vigtigste symboler på julen. Og de har alle engle fremme hele året.
– Engle kommer med glædens budskab. De er budbringere. Derfor hører de også med i vores hverdag, siger Karla Gosvig.
Læs også: Hun tænder julelys i børnenes hjerter
Tiden op til jul er speciel i genbrugsbutikken. Der er omkring 50 frivillige på skiftende vagter, og alle er med til at skabe den varme og hyggelige stemning.
– Alt er jo genbrug. Også englene. Derfor er priserne også sat meget lavt. Alle kan være med. Men desværre oplever vi også tyverier. Det er svært at forstå, hvorfor folk stjæler fra os. Overskuddet går jo til humanitært arbejde. Det kan godt føles som, at der stjæles fra fattige og udsatte, som Danmission hjælper, siger Karla Gosvig.
I butikken pyntes der op til julehandelen i begyndelsen af november, og der er altid tryk på, når man åbner dørene til de juleting, der er til salg.
– Folk er vilde med gammel julepynt og på jagt efter noget, de mangler. Vi får også en del design indleveret, for eksempel fra Georg Jensen, som sælges til en fjerdedel af nyprisen.
Karla Gosvig siger, at de frivillige meget gerne følger de udsendelser i fjernsynet, der handler om antikviteter og auktioner.
– Vi er jo langtfra professionelle, når der skal prissættes. Derfor er det godt at følge disse udsendelser, hvor vi kan hente rigtig mange tip, siger hun.
Læs også: Børn uden julegaver passer ikke sammen: Giv en gave
Tidligere genlød genbrugsbutikken af julemusik, men det er droppet, for kunderne brød sig ikke om det.
– Men så kan vi jo nynne en glad lille julemelodi i stedet, siger de frivillige i Engleværkstedet, der kort før jul samles til gløgg, æbleskiver og småkager. Det sker en lørdag efter lukketid.
– Så hygger vi, så englene må falde ned i skjul. Man kan simpelthen ikke få en bedre start på selve julen. I genbrugsbutikken har den englelyd, siger de.
Læs også: Vi bagte 35.000 pebernødder