Vi bagte 35.000 pebernødder

Onsdag, 9. december 2015
af Mary Steengaard, foto: Poul Anker Nielsen
Da Trine Kragelund opdagede, at en forening ved navn Glæd Børnene var oprettet på Facebook, skyndte hun sig at melde sig under fanerne. Trine ved nemlig noget om, hvor svær julen kan være, når forældre ikke har særlig mange penge.

Der findes vel næppe nogen duft, der mere end pebernøddens liflige aroma sætter alle børn i julehumør. Det er, som om det først er rigtig jul, når pebernødde-bagningen er i fuld gang, og hele huset dufter af kanel og kardemomme.

Men det er langtfra alle børn, der kan tage den traditionelle juleskik som en selvfølge. Det ved Trine Kragelund fra Varming alt om.

Mange fattige børn

– Der findes så mange fattige børn rundtomkring i Danmark, som aldrig får muligheden for at hyggebage sammen med deres forældre, fordi der ganske enkelt ikke er penge til det, fortæller den 39-årige formand for foreningen Glæd Børnene.

Læs også om Aysel, der samler julegaver ind til børn

Siden 2011 har Trine og resten af Glæd Børnenes frivillige året rundt fra deres respektive hjem hjulpet mindre bemidlede familier med julegaver, fødselsdagsgaver, tøjpakker til alle fire årstider og babystartpakker.

Juletiden er hård

Især juletiden er hård for de børn, der ikke har samme mulighed som andre for at deltage i alle de hyggelige juletraditioner, og én af foreningens 45 frivillige, Birgit Askov, fik sidste år i den forbindelse en god idé.

– Jeg ved selv, hvor hyggeligt det er at få pebernødder til jul, fortæller den 41-årige bogholder, – så jeg foreslog, at vi skulle bage et kæmpe læs, som vi så kunne fordele hos familierne. Det blev en stor succes. Folk donerede utrolig mange materialer som mel, sukker, kagedåser og så videre, og vi endte med at bage 35.000 pebernødder!