Githa var døden nær af Broken Heart Syndrome

Tirsdag, 31. januar 2017
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Githa Schultz blev i april sidste år i hast indlagt med en formodet blodprop. Det viste sig at være den sjældne stresstilstand Broken Heart Syndrome, hvor en overproduktion af adrenalin angriber hjertet. I Ghitas tilfælde var det "knuste hjerte" forårsaget af måneders mobning og psykisk pres på jobbet.
Ghita var nær død af Broken Heart Syndrome

Det begyndte med et banalt trekantsdrama af den slags, der med Githa Schultz’ ord mest af alt lignede en dårlig roman. Hun har i 12 år arbejdet som stewardesse, og dramaet udspillede sig mellem kolleger. Den mandlige kollega, der på det tidspunkt var Githas kæreste, havde nemlig sideløbende et forhold til hendes kvindelige overordnede. Og den komplicerede situation førte til mobning fra sidstnævntes side.

– På et tidspunkt fik jeg nok og klagede til ledelsen over hende, men det afstedkom bare, at mobningen blev værre. Hun pudsede sine veninder blandt kollegerne på mig, og de pegede fingre ad mig og kaldte mig alverdens ting i min daværende kærestes påhør, husker Githa.

Læs også: Kim blev udsat for voksenmobning.

– Det hele kulminerede i april sidste år, hvor hun og jeg rendte ind i hinanden i London, da hun var ved at stige af et fly, og jeg var på vej hjem. Vi var på et tidspunkt alene sammen i kabinen, og det udviklede sig til et voldsomt skænderi.

Githa og det knuste hjerte

– På turen hjem fik jeg det dårligt. Jeg rystede og var helt rød i ansigtet, og kaptajnen gav mig lov til at sidde ned under flyvningen. Det blev dog kun værre, og jeg mærkede samtidig en kraftig trykken for brystet. Jeg havde dog ikke smerter i armen, hvilket gjorde, at mine kolleger udelukkede, at der kunne være en blodprop på spil. Da vi landede, blev jeg straks bragt i ambulance til Amager Hospital. Her faldt jeg besvimet om, og da jeg vågnede omgivet af bekymrede ansigter, troede jeg, at jeg var død.

– Dagen efter blev jeg overflyttet til Riget, hvor jeg blev undersøgt på kryds og tværs, og lægerne forberedte mig på, at jeg formentlig skulle have lavet en ballonudvidelse i hjertets kranspulsåre. Men så stillede Rigshospitalets hjerteoverlæge diagnosen: Jeg havde Broken Heart Syndrome. Det er en sjælden lidelse, og den kaldes for ”knust hjerte”, fordi den ofte rammer mennesker, hvis partner eller ægtefælle gennem mange år dør. I virkeligheden er det en tilstand af stress med en overproduktion af adrenalin, der angriber hjertet direkte, fortæller Githa.

Læs også: Lise fik stress af at passe sin mand.

– Behandlingen består af to ting: dels den hjertemedicin, jeg har fået lige siden, og dels en sund levevis. Det sidste er heldigvis ikke noget problem for mig. Jeg har aldrig røget og altid spist sundt, drukket alkohol med måde og dyrket motion.

Alsidige Githa

I kølvandet på sit Broken Heart Syndrome var Githa sygemeldt i to måneder, hvor hun støt og roligt genfandt sin ro. I dag arbejder hun på nedsat tid som stewardesse, men hun har altid haft et broget arbejdsliv med mange gøremål, og ved siden af jobbet i luften er hun både skribent og billedkunstner.

Privat er hun i dag kæreste med Jens, der er lageransvarlig i et entreprenørfirma.

– Jeg har søgt mit forsikringsselskab om erstatning for kritisk sygdom. De to første gange fik jeg afslag. Men af en god ven, der er hjerteoverlæge, blev jeg opfordret til at søge igen, og han hjalp mig med at skrive ansøgningen i de rette, lægevidenskabelige termer. Med det resultat, at jeg den tredje gang blev vurderet berettiget til summen. Det er for mig en vigtig historie at bringe videre, fordi den viser, at man ikke bare skal give op eller tage et nej for et nej, siger Githa Schultz.

Læs også om Charlotte, der lider af den såkaldt tavse sygdom.

I Familie Journal nummer 5, der kan købes i butikkerne fra den 30. januar til den 5. februar 2017, får du hele historien om Githa og kan i den forbindelse blandt andet læse om

· Githas barske opvækst på Vesterbro

· Hendes forskellige uddannelser og hendes periode i USA

· Hvorfor Githa ikke vil afsløre sin præcise alder

· Kæresten Jens’ indflydelse på hendes nuværende liv

En læser fortæller om mobning her. Læs med.