Godt og dårligt kolesterol

Fredag, 29. januar 2010
af Redaktion
Hvis du spise sundere og sørger for at tage diverse kosttilskud er der stor sandsynlighed for, at du selv kan sænke dit kolesteroltal
Foto: All Over og Anjo Foto
Foto: All Over og Anjo Foto

God kost
Frugt, fuldkorn og grønsager er den rette kost for den, som døjer med et forhøjet kolesterol. Fedtsyre i al almindelighed - og i særdeleshed olivenolie, fed fisk og fiskeolie - gavner også.

En portion havregryn med et godt drys havreklid og en gnavegulerod eller to som afslutning på morgenmaden er en god start på dagen. Senere bør man frådse med løg, artiskokker, bønner, avocado, bukkehornsfrø, nødder, sesam, ingefær og hvidløg. Også granatæbler er superkost, og på positivlisten er også rødvin og blåbær. For slet ikke at tale om mørk chokolade med et højt indhold - minimun 70 pct. - af kakaobønner!

Omvendt er der også ting, man helst skal undgå: tilsætningsstoffer. Forurening. Alkohol. Husk også, at medicin-omsætning er blandt leverens mange opgaver, så medicin kan være en belastning for leverens arbejde. Tjek evt. medicinvalget med lægen.

Mere om kolesterol

Højt kolesteroltal er en ubalance
Sænk dit kolesteroltal

Gode naturmidler
Cypar og andre naturmidler med artiskok er gode, fordi artiskok er en af naturmedicinens store lever-planter. Fedtsyre (fiskeolie) gavner også leverens arbejde, og man bedrer omsætningen af fedtsyre ved samtidig at tage tilskud af zink.

Blandt vitaminerne er det især A-vitaminer og betakaroten, der gavner, og det samme gør B-vitaminer, her især nikotinsyre/niacin/ B3-vitamin. En undersøgelse har ligefrem vist, at B3-vitamin bedrer kolesteroltallet.

Naturmidler som Husk med loppefrøskaller og Guarmin med guar-gummi indeholder kostfibre, som kan sænke kolesteroltallet. Også hvidløg er godt, og det lagrede hvidløgsprodukt Kyolic virker kolesterolregulerende.

Gode teer
Både mælkebøttete og grøn te gavner leveren, som ifølge kinesisk medicin er det organ, som skal sørge for fedtomsætningen. Det er let at finde urteteer, de forhandles i helsekostbutikker og hos Matas, men er også i supermarkedernes helseafsnit.

Urtete laves som almindelig te. Grøn te kan smage bittert, men hvis man koger vandet, og lader det køle af til ca. 80 grader, før man hælder det over den grønne te, bliver teen knap så bitter.


Af Kirsten Aarslev

Læs også:
Test dig selv for diabetes 2