Havluft bedre end stoffer

Torsdag, 11. juni 2015
Mary Steengaard, foto: Gregers Kirdorf
Jesper mistede sin mor som 11-årig og røg ud i misbrug, men havet fik ham på rette vej igen.

Lugten af havvand og skibstjære, skvulpende bølger, så langt øjet rækker, og frisk blæst, der kan blæse alle bekymringer væk – det er det rene Paradis for Jesper.

– Når jeg er på havet for at fiske, glemmer jeg alt andet. Livet bliver meget nærværende og let, og det er helt fantastisk, fortæller den 27-årige, nordjyske erhvervsfisker, der i år vandt prisen som Årets Unge Fisker.

Livets skyggesider

Følelsen af en nem tilværelse kan man godt unde Jesper, for han har sin unge alder til trods vistnok oplevet sin del af livets skyggesider.

Læs også om Dorthe, der kæmpede for at få sin søn ud af misbrug

– Jeg mistede min mor, da jeg var 11 år, og det lavede fuldstændig om på min tilværelse. Min far var naturligvis dybt præget af sorg og formåede ikke dengang også at håndtere min smerte. Han gjorde sit bedste, men gik lidt i stå, og jeg var mest overl

overladt til mig selv.

Efter moderens dødsfald begyndte Jesper at høre stemmer inde i sit hoved, men lægen mente ikke, det betød noget, og Jesper begyndte at opføre sig bøllet.

- Til sidst begyndte jeg at tage stoffer, og det udviklede sig, mens jeg gennemførte handelsskolens erhvervsuddannelse. Til sidst var den helt gal, og det endte med, at jeg kom på afvænning.

Færdig med stoffer

Efter vellykket afvænning fik Jesper ved kommunens hjælp et job i en fiskegrejsbutik, hvor han fik lov til at komme med ud at sejle.

- Det var som et mirakel, for jeg opdagede, at det var lige så stor en befrielse at være på havet som at tage stoffer.

I dag er Jesper uddannet erhvervsfisker med fast job, han er færdig med stoffer og blev sidste år kåret som ”Årets unge fisker”.

– Og om 14 dage skal jeg ud at sejle med skipper Kurt på det gode skib Vibeke Bram og have havluft i ansigtet – det vil altid være mit sande Paradis!