Jeg faldt for børnene

Tirsdag, 18. oktober 2016
Greta Johannsen
Sommeren 1976 var Jørn blevet enkemand og stod alene med tre små børn. Han måtte spørge Else tre gange, inden hun sagde ja til at blive husbestyrerinde hos ham, men heldigvis forelskede hun sig i - børnene.
Han var lige blevet enkemand og alenefar til tre små børn. Han havde hørt, at der skulle gå en god og flink ung pige rundt i udkanten af Thisted og lede efter et sommerjob, men alligevel måtte han spørge Else tre gange, før hun sagde ja til at være husbestyrerinde hos ham sommeren over - men han har hende stadig, selv om der efterhånden er gået snart fyrre år. Else gjorde fra starten klart, at hun skulle have tid til at læse. Hver dag. Lige siden har hun hver eneste uge læst Familie Journal ofte i badekarret for låst dør, for det måtte hele flokken lære: Det er vigtigt, at man husker at læse, og det er ikke gjort med ugeblade. Else læser massevis af bøger, så Jørn har gjort plads til bogreoler overalt i huset.

Jeg elskede børnene

- Jørns kone havde ligget alvorligt syg på sygehuset i fem måneder, inden hun døde som 30-årig. Imens havde Jørn passet sit arbejde og så børnene og huset ved siden af, men hver aften have han været på sygehuset. Da jeg så kom i huset hos ham i sommeren 1976, begyndte han at arbejde længe - senere kunne jeg godt forstå, at det var han nødt til, fordi han havde været så meget væk fra arbejdet, da hans kone var syg, men lige der i starten syntes jeg godt nok ikke, han var der for børnene, indrømmer Else. Læs også om en anden sej bedstemor Sommeren kom og gik i Thisted, det samme gjorde efterår og vinteren. Else havde drømt om at gå på universitetet og læse historie, men den drøm blev mere og mere fjern, for hun var kommet til at elske de der børn - og så var det, som om ham Jørn måske alligevel ikke var så umulig, som hun havde tænkt. Det samme må Jørn have tænkt, for selv om han havde delt dagligstuen op i to små rum, så Else kunne have sit eget, så blev det ikke en længere varende succes. Juleaften 1977 blev Else og Jørn forlovet, og året efter blev de gift - og ingen kunne have været mere henrykte end børnene. Sådan kom der liv i huset. Der var billeder af børnenes mor i stuen, og der er der endnu. Hun var stadig en del af livet i familien Melgaard, og sådan skulle det være, syntes Else. Hun var jo den, der havde givet hende de tre små børn, som nu var blevet Elses børn. Men selvfølgelig ville Else gerne have flere børn - og med årene kom der endnu tre styks til, for Else kunne slet ikke forestille sig et liv uden mange børn. Hun kunne heller ikke tænke sig et liv som hjemmegående, så hun fik også arbejde på kommunen, og her sidder hun stadig. Hun blev aldrig historiker, men hun har aldrig fortrudt det mindste i sit liv, for hun fik noget, der var langt vigtigere. /livshistorier/mennesker-imellem/et-langt-liv-som-husbestyrerinderLæs også om husbestyrerinder fra en anden tid

Børn er rigdom

- Jeg tror, alle mennesker har godt af at få at vide, at der er brug for dem. Jørn og de tre ældste havde brug for mig, og det gav mig et værdifuldt liv. Så fik vi de tre næste børn sammen, og det at være en stor familie har givet mig et meget rigt liv - for det er utroligt, hvad et liv med børn kan give en. Vi mennesker vokser af at blive brugt, og der findes ikke noget skønnere end mange børn og den kærlighed, der findes i en familie, siger hun.