Kære Puk
Skal fotos af hans kone stå fremme?
Henny havde lige skænket sig en kop friskbrygget kaffe. Hun holdt koppen mellem hænderne og lod varmen fra kaffen forplante sig ud i hænderne. Det var en behagelig følelse nu, hvor frosten havde sat ind.
– Mon vi får en hvid jul i år? Meget tyder på det. Og meteorologerne har jo lovet det, sagde Henny højt for sig selv, mens hun lod blikket vandre hen over himmelen. Jo, det kunne godt tyde på sne …
Hun blev hentet tilbage til virkeligheden, da telefonen ringede. Det var datteren Aysel.
– Mor, jeg har lige hørt i radioen, at der er rigtig mange, som har søgt, men som ikke får julehjælp i år. Og så får børnene jo heller ingen julegaver. Det må vi gøre noget ved. Børnene skal have en julegave. Vi må samle noget legetøj ind.
– Ja, men min søde pige, Det er jo den 12. december. Det kan vi slet ikke nå, svarede Henny, selv om hun godt vidste, at når datteren først havde sat sig noget for, så gav hun ikke op, før det i alle tilfælde var prøvet.
LÆS OGSÅ: Borgerne i Kragelund: Vi står bag vores købmand
Den dag i december 2009 kom til at vende op og ned på Henny Güsmüs’ liv. Og for den sags skyld også datterens. På rekordtid fik de stablet en plan på benene. De fik omtale i de lokale aviser og i løbet af meget kort tid strømmede det ind med pænt, brugt legetøj, lige som folk, der gerne ville modtage, henvendte sig.
– Da nåede til juleaften, havde vi delt omkring 100 pakker ud. Små ganske vist, men til nogle af de børn, som ellers ikke ville have fået en julegave.
Det blev den spæde start til foreningen ‘’Giv En Julegave’’, hvor Henny, der i dag er 63 år, fungerer som nissemor i foreningen, der har hjemmeadresse hos Henny i Moseby i Jammerbugt Kommune i det nordvestlige Jylland. Datteren Aysel er stadig aktiv, lige som de omkring 50 hjælpenisser, der efterhånden er knyttet til foreningen.
Det begyndte i Hennys stue, men her blev pladsen hurtig for trang. I årenes løb er man flyttet et par gange for at få mere plads, og i dag har man fundet sig godt hjemme i den nedlagte Moseby Gamle Skole.
– Jeg troede oprigtigt, at behovet efter et par år ville være dækket. Men virkeligheden er desværre en helt anden. Der er rigtig mange enlige forældre – og par – der har svært ved at finde penge til julegaver til deres børn. Alene i Jammerbugt Kommune laver vi over 500 pakker, som fordeles til et par hundrede familier, fortæller Henny, der er aktiv hele året med at hente og sortere legetøj.
Sidste år var atypisk på grund af coronaen. Da kørte man de mange julegaver ud.
– Vi bruger en del tid på at gennemgå det legetøj, der bliver indleveret. Intet bliver overladt til tilfældighederne. Eksempelvis bliver alle brikkerne til et puslespil talt, så der ikke mangler en enkelt eller to. Bøger ses igennem, så der eksempelvis ikke er tegnet eller skrevet i dem, elektronisk legetøj skal virke og så videre. Det tager lang tid, så er der godt, at der er et halvt hundrede hjælpenisser, siger hun og fortsætter:
– De er her dog ikke på samme tid. Man melder sig til, og der er også nogle, der arbejder hjemmefra. F.eks. laver en af nisserne julesmåkager, så der kan komme lidt ekstra med i pakkerne. En lokal avler sponserer kartofler, og en af hjælpennisserne laver huer.
LÆS OGSÅ: Nissemor med få timers varsel
De mange ting er delt op i grupper til piger og drenge, spæde, små drenge og piger og så videre op til de store teenagere.
– Vi har nogle sponsorer, ligesom vi modtager penge fra fonde. De penge bruger vi til at købe nyt for. Det kan eksempelvis være små rygsække til børn, der skal begynde i børnehave eller skole, skoletasker og lignende. I hver pakke bestræber vi os på, at der både er nyt og brugt. Hvis der er en brugt skoletaske, kan der også være et nyt penalhus med alt det tilbehør, man skal bruge fortæller Henny og fortsætter: – Hver pakke er i cellofan, så man kan se, hvad den indeholder. Og den indeholder så mange ting, at den kan deles op i fire til fem gaver.
Og hvordan får man så hjælp af foreningen?
– De forældre, der ønsker en pakke, henvender sig til os. De skal oplyse, hvor mange og hvor gamle deres børn er.
Det hele sker om torsdagen i uge 47 her på den gamle skole. Man begynder først udleveringerne klokken 14, men de første forældre kommer allerede midt på formiddagen. Alle bliver udstyret med et nummer og bliver så kaldt ind i gavernes paradis efter tur. Og der er selvfølgelig kaffe og julebag til dem, mens de venter, fortæller Henny.
LÆS OGSÅ: Julemand på hjul
Halvdelen af pakkerne ligger fremme, mens den anden halvdel er på lager. Det skyldes, at der også skal være nogle lidt mere værdifulde pakker til dem, som kommer sidst.
– De ting, som er til overs, tager jeg med hjem og sætter på loftet. For, siger Henny, der er hvert år nogle, der henvender sig lige før jul for at høre, om de kan få pakker til deres børn. Og selvfølgelig kan de det. Ingen børn skal sidde juleaften uden gaver.
Henny har et meget bredt netværk, bl.a. også til sundhedsplejersker og institutioner.
– Vi får henvendelser hele året, også ønsker om fødselsdagsgaver. Dem kan forældre også have svært ved at finde penge til. Men så smutter julemor lige op på loftet, for vi skal nok finde noget til børnene.
Initiativet fra det nordvestjyske har givet genklang landet rundt.
– Vi får henvendelser fra børn fra hele landet. Også fra København. Men vi kan altså kun koncentrere os om børnene i Jammerbugt Kommune.
Henny og nisserne er enige om, at de er julemandens hjælpere. Der bliver da også snakket, når folk ser foreningens trailer med det store røde hjerte køre rundt i kommunen om sommeren.
– Julemanden har jo nok at gøre på sit værksted i Grønland. I vores område kender mange hinanden, og alle er glade for at kunne hjælpe. Og det er ikke for at få et klap på skulderen og blive rost. Det er simpelthen, fordi vi er glade for at kunne hjælpe, siger Henny, der fejrer juleaften hos en datter og hendes familie.
– Når vi nærmer os julenat, kan jeg godt lukke øjnene og forestille mig børnene, der åbner deres gaver. Så er det for alvor blevet jul, siger Henny.
LÆS OGSÅ: Esbjergs julemand har et hjerte, der banker for de svageste børn
Få mange flere hjertevarme julehistorier i Familie Journals Julehæfte. Det er på gaden den 15. - 20. november 2021.