Jytte talte sin søster tilbage til livet

Onsdag, 9. december 2015
af Greta Johannsen, foto: Birger Vogelius
Hver dag sag Jytte hos sin søster, Birthe, der lå i koma. Hverdag fortalte hun hende om stort og småt, og endelig vågnede Birthe - og så begyndte den lange kamp for at få Birthe tilbage til livet igen. Derfor får Jytte Familie Journals Julekurv.

Hver dag sad Jytte ved siden af Birthes seng. For første gang nogensinde var Birthe helt tavs, og Jytte tænkte på alle de gange, hun havde skældt sin søster ud, fordi hun altid snakkede så meget. Nu var der helt stille, og det var Jyttes tur til at snakke. Først vidste hun ikke, hvad hun skulle sige, for det føltes fjollet at sidde og snakke til et menneske, der var uden bevidsthed. Alligevel begyndte hun at snakke, først om vejret og dagligdagens små og store ting, og så fortalte hun sin søster om alt det, de to havde oplevet sammen. Måske er det derfor, Birthe Jespersen og Jytte Jensen nu kan sidde ved siden af hinanden igen og snakke, ikke som i gamle dage, for Birthe skal somme tider lede efter ordene. Alligevel har hun fundet de ord, der bedst kan beskrive hendes søster, og det er Birthe, der har anbefalet, at Jytte fik Familie Journals julekurv. For uden Jytte er det ikke sikkert, at Birthe i dag kan sidde i sit hjem i Vissenbjerg og være et helt almindeligt glad menneske.

Birthe bliver syg

Det begyndte en morgen for tre år siden. Birthe var gået i bad, men da hun kom ud fra badeværelset og gik hen imod sin mand, Leif, kunne han se, der var noget galt med Birthe.

Lagt i koma

– Da jeg kom ind på hospitalet, havde de lagt Birthe i koma. Operationen var gået i gang, og nu skulle vi bare vente og håbe på, at hun klarede det. Der gik 18 timer, inden de var færdige, og det var de længste timer i mit liv.

Irriterende stædig

Et nyt liv