Lyden af en guitar afgjorde Laifs liv

Søndag, 26. juni 2016
af Johan Isbrand, Video: Søren Lamberth
Da Laif Møller Lauridsen var 6 år gammel, hørte han for første gang Jørgen Ingmann spille i radioen. Fra den dag vidste han, at han ville være musiker og lære at spille som den nu afdøde, menneskesky legende, som han tilmed fik et tæt venskab med i sit voksne liv.

Laif Møller Lauridsen, 64, huserer jævnligt på Dansktoppen på DR’s P5 i selskab med sangerinden Lise Bro. Netop nu gør de det med sangen ”Sankte Hans”. Men Laif har udfoldet sig i alle tænkelige, musikalske stilarter. Og det hele startede med en musikalsk oplevelse, han havde som 6-årig, og som skulle få afgørende betydning for hans videre liv.

Læs her om sangeren Allan Mortensen, hvis liv stadig er fyldt med musik.

– Jeg sad på gulvet i Rønne, hvor jeg boede med min familie på det tidspunkt, og legede med biler. Og ud af radioen lød pludselig melodien ”Margie” spillet af Jørgen Ingmann. Den særlige lyd, hans guitarspil havde, gik lige i hjertekulen på mig. Jeg spurgte min mor, hvem det var, der spillede. Og fra det øjeblik ønskede jeg mig en guitar. Jeg ville lære at spille som Jørgen, husker Laif, der allerede et år senere kom til at møde sit idol.

– Han optrådte nemlig for soldaterne på Almegårds Kaserne en søndag eftermiddag, hvor jeg fik lov til at komme og høre ham. Jeg fik også en snak med Jørgen og et fankort fra pladeselskabet Metronome. Det skulle blive begyndelsen til det venskab, jeg fik med ham som voksen.

– 8 år gammel fik jeg endelig min første guitar. Mine forældre sendte mig selvfølgelig til en klassisk guitarlærer. Men jeg øvede mig samtidig målbevidst i at lyde som Jørgen. Og allerede som 12-årig begyndte jeg at spille med voksne musikere. Mine forældre mente dog, jeg skulle have noget at falde tilbage på, så jeg fik mig en maskinteknisk uddannelse i Middelfart, hvor vi i mellemtiden var flyttet til. Jeg har aldrig brugt den til noget, griner Laif.

Lykkelige Laif

Han har nemlig levet af at spille lige fra dengang til i dag, og på den lille film herover giver han en prøve på sine talenter. Her kan du se og høre ham spille nummeret ”Freight Train” – også kendt som ”Lykken kommer, lykken går” i Annette Klingenbergs danske version. Optagelsen stammer fra Familie Journals besøg hos ham, hvor han fortalte mere om sit særlige forhold til Jørgen Ingmann samt om sin guitarsamling og samlingen af musikalske klenodier, hvoraf en del har en særlig plads i hans hjerte. De har nemlig tilhørt hans nu afdøde musikalske ven og helt.

Læs artiklen om Laif i Familie Journal nummer 26, der kan købes i kioskerne fra mandag den 27. juni til søndag den 3. juli 2016.

Se også den lille film, vi har lavet om dansktop- og Melodi Grand Prix-mesteren Søren Bundgaards nuværende liv i Toscana.