Martin blev reddet efter hjertestop

Onsdag, 16. marts 2016
Foto:Jacob Ljørring - af Greta Johannsen
Det burde ikke kunne ske. Martin Petersen i Birkerød er en sportsmand, der hverken ryger eller drikker – alligevel fik han en dag et hjertestop på vej hjem fra arbejde. Kun takket være Thomas, der tilfældigt kom forbi, fik Elene og drengene lov til at beholde deres mand og far.
Der er kun en eneste grund, til at Martin Petersen, 50, står lyslevende og smiler til sin familie hjemme i stuen i Birkerød, og han hedder Thomas! De to mænd mødtes første gang den 17. august sidste år – det møde husker Martin dog ikke. Martin havde lige holdt sommerferie med familien, hustruen Elene og drengene Victor og Cornelius, men nu var han tilbage på jobbet som afdelingschef hos Novo Nordisk. Som altid var han cyklet på arbejde. De 17 kilometer mellem hjemmet i Birkerød og firmaet i Gentofte regnede han ikke for noget. Martin var et sportsmenneske, han hverken røg eller drak, og så elskede han at cykle. I en alder af 49 år havde han en god kondition. Thomas Hovmand er en ung mand, der elsker sit job som sosu-assistent. Hans hobby er at fiske. Den 17. august tog han og en ven af sted i bilen. De skulle på fisketur, vejret var perfekt, så fiskene ville nok nærmest stå i kø for at blive fanget, tænkte Thomas. Det blev de så ikke den dag.

Hjertestop

– Jeg cyklede hjem fra arbejde ved 17-tiden. Det var et dejligt vejr, og jeg gav den fuld gas på cyklen. Jeg er et konkurrencemenneske, så jeg kørte gerne om kap med alle andre på cykelstien, for der var bare ingen, der skulle overhale mig, Jeg husker, at alt var, som det plejede, indtil jeg pludselig ikke husker mere, siger Martin. Der skete det, at Martin nåede op på en lille bakketop. Pludselig faldt han om med cyklen og lå fuldstændig stille i vejkanten. I samme øjeblik kørte Thomas og hans ven forbi. – Stop, der er noget galt! råbte han. Kammeraten standsede bilen. Thomas sprang ud og løb over mod Martin, der på det tidspunkt havde fået hjertestop. Imens ringede vennen efter en ambulance. Martin var heldig, for Thomas kunne nemlig give hjertemassage, og det blev han ved med, indtil ambulancen ankom 14 minutter senere og kørte Martin på Rigshospitalet. På det tidspunkt slog hans hjerte igen.

Tak til Thomas

– Da jeg kom til mig selv, lå jeg i en seng på hospitalet. Elene og drengene stod og kiggede på mig. Jeg kunne slet ikke huske noget fra de sidste 10 minutter af min cykeltur, men jeg fik at vide, at jeg havde haft et hjertestop og faktisk havde været død. – Jeg kan aldrig takke Thomas nok for det, han gjorde den dag. Jeg vil især takke ham for, at han stoppede og hjalp et medmenneske i nød. Martin blev nøje undersøgt, og det viste sig, at hans venstre hjertekammer er forstørret, og Martin fik en ICD-pacemaker indopereret. Det er en pacemaker, der regulerer hjerterytmen, når der er brug for det – på samme måde som en hjertestarter.

Tag den med ro

Ingen kan forklare, hvorfor Martins venstre hjertekammer er forstørret, men det er ikke utænkeligt, at det kan have noget med motion at gøre. Martin har altid elsket og dyrket meget sport - og paradoksalt nok var det sandsynligvis også Martins gode kondition, der fik ham så hurtigt på benene igen. – Selvfølgelig var det et kæmpe chok at blive ringet op fra hospitalet og få at vide, at Martin var blevet indlagt med hjertestop. Drengene og jeg tog omgående ind på hospitalet, men da vi så ham, var hans hjerte heldigvis i gang igen. Thomas havde reddet hans liv – nu var det op til Martin og os andre at sørge for, at han holdt fast i livet, fortæller Elene. Læs også om Max, der fik et nyt hjerte

En skrap kone

Det er blevet hverdag igen. Martin er tilbage på sit job, drengene går i skole, og Elene er tilbage i sine vante rammer. Alligevel har nogle ting ændret sig, for Martin er ikke helt den samme længere: – Nu behøver jeg ikke at køre om kap med hver eneste cyklist. Jeg ved, at jeg ikke behøver at give mig fuldt ud, hver gang jeg dyrker sport. Og jeg er helt sikker på, at jeg ikke skal deltage i flere Ironman. Jeg er fyldt 50 år, og det er en utrolig stor gave at få sit liv foræret en gang til af en mand, der bare tilfældigvis kom forbi, siger Martin. Læs også om Peters helikoptertur