Ann Maj fik ideen med strikkede dåbsklude

Lørdag, 17. november 2018
af Helle Lyngbo. Foto: Palle Dall Larsen
På rekordtid har sognepræst Ann Maj Lorenzens idé med strikkede og hæklede dåbsklude bredt sig til mange af lan­dets sogne.
Ann Maj Lorenzen opfandt de strikkede dåbsklude

Ann Maj Lorenzen havde ik­ke i sin vildeste fantasi forestil­let sig, at den lille idé, hun våg­nede med en oktobermorgen for små to år siden, skulle en­de med at brede sig til 500 dan­ske folkekirker, ja, endda til an­dre lande.

– Det er jo bare en lille, fir­kantet klud med et kors, og klu­den bliver ikke hellig af at blive brugt til at tørre dåbsbarnets ho­ved med, men vi må have ramt et eller andet...

Læs om, hvordan dåbsklude strikker sognebørnene sammen i Hadsund

Ideen med dåbsklude kom en morgen

54-årige Ann Maj er sog­ne-og hospicepræst i Thors­ager-Bregnet-Feldballe på Djursland, og så er hun selv in­karneret strikker.

– Jeg var lidt småirriteret på de store og uhandy papirservi­etter, som vi førhen brugte til at tørre dåbsbørnenes hoveder med, og pludselig var idéen der en morgen. Jeg har ikke selv været med på bølgen med at strikke karklude, men det slog mig, at vi da selv kunne strikke bomuldsklude til dåbsbørnene.

I løbet af blot to uger gløde­de pindene i Rønde og omegn, og Ann Maj måtte i gang med at tegne flere mønstre med krist­ne motiver, så strikkefolket hav­de forskellige mønstre at væl­ge imellem. Og derfra spredte idéen sig med omtrent samme hast, som når børnene får en ny legetøjsdille.

Fællesskab

– Det, der foregår i kirken, kan godt føles lidt distanceret, fint og helligt, og mange bæ­rer også på lidt ærefrygt over for kirken. Lige pludselig lig­ger der så en håndstrikket klud, som kvinder fra menigheden har lavet som en personlig ga­ve til barnet. Det gør forældre­ne meget glade, siger Ann Maj, der er lige så begejstret for det fællesskab, som de strikkende oplever.

– Jeg er selv med, hver gang vi har dåbskludecafé i Røn­de, og jeg er også blevet rin­get op af rigtig mange kvinder, der normalt ikke kommer i kir­ken, men som på denne måde er kommet med ind i et ufor­pligtende fællesskab. Det er ik­ke min tanke, at vi skal forkyn­de, mens folk sidder og strikker, men der kommer gang i rigtig mange fine samtaler undervejs. Og bagefter skal de måske lige hen i kirken og se, om dåbsklu­dene nu bliver brugt...

Der er både enkle og mere komplicerede mønstre at vælge imellem. Følg dåbsklude-strikkerne på Ann Majs hjemmeside og på Facebook-siden Vi strikker dåbsklude