Da Brian var en ung mand på 22 år, rejste han ligesom mange andre ud i den store, vide verden med sækken godt spændt fast på ryggen. Han valgte Østen som destination, og et af hans stop blev Vietnam. Her fangede en gruppe ludfattige, unge mennesker, der ikke lignede flertallet Brians opmærksomhed. Disse unge var ikke bare krigens børn. De var børn af fjenden.
– Deres fædre var amerikanske soldater, og mødrene vietnamesere. De bliver kaldt amerasians. Nogle af dem boede på gaden, andre i store lejre lidt uden for Saigon. Udstødte fra samfundet uden adresse eller mulighed for uddannelse, men med et håb om, at de en dag kunne få lov til at rejse til USA, forklarer Brian.
Den danske hjælper
Han blev venner med flere amerasians på sin rejse, og efter kun kort tid tilbage i Danmark vendte Brian tilbage. Og denne tur kom for alvor til at ændre hans liv. En dag bad en ung kvinde Brian om hjælp til at finde sin venindes amerikanske far, og uden at tøve indvilligede den unge dansker.
– Jeg kontaktede den amerikanske ambassade og bad dem hjælpe mig ud fra de oplysninger, jeg havde fået om faren såsom navn og den deling, han tilhørte under krigen. Efter et år lykkedes det mig at finde frem til ham, og han blev faktisk rigtig glad for at vide, han havde en datter. Desværre kom hun aldrig til USA, men de fik da vished om hinanden, siger Brian.
1.000 sager
Efter den sag blev han kontaktet igen. Og igen. Og igen. Det var både fattige amerasians, der håbede, at en amerikansk far også kunne betyde en billet ind i USA, og gamle krigsveteraner, fordi de, siden USA trak sig ud af Vietnam i 1975, havde tænkt på det barn, de fik med deres vietnamesiske kæreste. I dag har Brian haft over 1.000 sager, og kælderrummet er fyldt med dokumenter og billeder af alle dem, han har hjulpet.
– Jeg ved ikke, hvad det er, der driver mig, men jeg har gjort det i 23 år efterhånden. Det handler nok om at gøre folk glade. Jeg kan jo se, hvor elendigt amerasians bliver behandlet i Vietnam, og det går helt ind i sjælen på mig. Så lige så meget, jeg håber på en genforening, lige så meget håber jeg, det kan betyde et bedre liv for alle parter, siger Brian. Men desværre ender sagerne ikke altid lykkeligt.
Fædre fundet
– Mange af krigsveteranerne er jo gamle og også meget medtaget af krigen. Nogle lever selv et elendigt liv i USA med fattigdom og misbrug. Andre veteraner ønsker på ingen måde at have noget med deres vietnamesiske afkom at gøre, og det er da sket, at jeg er blevet truet og kaldt en masse grimme ting.
- Men på den sidste måned har jeg faktisk fundet frem til fem fædre, hvoraf de to af dem blev rigtig glade. Og jeg har også lige kunnet præsentere en amerikansk mand for sin vietnamesiske søster, siger Brian med et forsigtigt smil, så stoltheden ikke skygger for den danske jantelov.
I denne uges Familie Journal kan du læse meget mere om Brians arbejde, og du kan også besøge hans hjemmeside her >>
Se den lille dokumentarfilm, som den engelske tv-station BBC har lavet med hjælp fra Brian her: