Fanøs piger vilde med violin

Lørdag, 22. maj 2010
af Redaktion
Hver mandag aften møder 20 personer til violinundervisning hos Tove de Fries i Sønderho. Det er både unge og gamle, der deltager. Den yngste er fire, den ældste 70 år. Faktisk er violinmusikken så populær i den lille by i den sydlige ende af Fanø, at der kun er fire piger, der ikke spiller
Foto: Poul Anker
Foto: Poul Anker

FAKTA OM FANØ

Fanø er Danmarks næstmindste kommune med i alt 3.323 indbyggere fordelt på de to byer Nordby og Sønderho. Langt størstedelen af indbyggerne bor i Nordby, mens der kun er omkring 340 fastboende i Sønderho.
Læs mere om skønne Fanø her!

Der er liv og glade dage hos 37-årige Tove de Fries i Sønderho på Fanø. En flok piger leger i haven bag ved huset, mens Tove sørger for sandwich, saftevand og kaffe. Pigerne er nemlig bare en lille del af den gruppe, der hver mandag møder op med violinkasserne under armene for at spille fanømusik hos Tove de Fries.

Skal spille til Sønderho-dag
Pigerne er ivrige efter at fortælle om musikken, og hvorfor de har valgt lige præcis violinen som deres instrument. De spiller violin, fordi den passer så godt til de gamle dragter og miljøet i den lille by.

Folkemusikken, og ikke mindst den lokale Fanømusik, spiller en stor rolle for øens indbyggere. Den bliver stadig spillet flittigt til fester, og pigerne glæder sig, til det bliver deres tur til at optræde

Målet med den megen øvning er da også klar: Det er at komme til at spille til Sønderho-dag, der er en årlig, tilbagevendende begivenhed i byen. En slags byfest om man vil. Og det er her, pigerne ser sig selv om nogle år: På kanten af scenen foran hundredvis af turister og festklædte lokale vil de spille op til dans.

Forelsket i Fanø
Tove har spillet spillemandsmusik, siden hun var 16 år gammel. Og da hun for snart otte år siden, flyttede til Fanø, kendte hun allerede den særlige fanømusik. Gennem sit orkester, Baltinget, havde hun spillet på øen flere gange og ad den vej lært de lokale i Sønderho at kende. Én så godt, at hun giftede sig med ham…

Dans og musik er kit
- Musikken og dansen er den kit, der binder folk sammen i det her samfund. Dansen bygger broer. De "indfødte" lægger f.eks. mærke til, om tilflytterne lærer sig at danse. Det betyder noget, for der er stor stolthed omkring dansen og
musikken her, siger Tove.

- Netop denne stolthed og de gamle traditioner, der lever videre i byen, er med til at vække de unges interesse for musikken. De vil være med til at bære traditionen videre, mener Tove.

Klik her og hør pigerne spille violin

Vil være de bedste
- Pigerne tager det meget seriøst. Selv om der selvfølgelig skal være plads til leg og sjov, vil de faktisk rigtig gerne lære at spille godt, og de kan lide at blive rettet på, fortæller Tove. Pigerne er helt enige. - Ellers bliver vi jo aldrig bedre, siger syvårige Elin. De vil være de bedste. Eller i alt fald mindst lige så gode som de store, forklarer Daniella.

Af Bente Schmidt

LÆS OGSÅ:
Musik i flere generationer
Musikken hjælper, hvor ord hører op
Gammel kærlighed blev til sød musik