I Veflinge vil de sammen tabe et ton: Vi vil ikke være Danmarks fedeste

Torsdag, 28. februar 2019
af Af Mary Steengaard Foto: Alex Tran
Da Anne Margrethe Dalskov læste, at Nordfyns kommune var Danmarks fedeste kommune, fik hun næsten kaffen galt i halsen. Hun besluttede sammen med Doris Krarup Mogensen at gøre noget ved sagen − og nu får de alle landsbyboerne i Veflinge til sammen i løbet af de kommende to år at tabe et ton.
I Veflinge vil de sammen tabe et ton

At blive kaldt landets fedeste er næppe en betegnelse, mange er glade for at få på sig. Det vakte i hvert fald alt andet end glæde i den nordfynske landsby Veflinge, da Sundhedsstyrelsen i 2018 officielt erklærede Nordfyns kommune for netop at være Danmarks fedeste.

− Det var da noget, vi reagerede voldsomt på, fortæller Anne Margrethe Dalskov, som sammen med Doris Krarup Mogensen straks satte gang i fantasien for at gøre den lidet flatterende etikette til skamme.

Anne Margrethe læste nyheden i avisen.

− Vi sad midt i vores lokale sportsuge, hvor mange af vores 1.239 indbyggere deltager i forskellige former for motion, for eksempel cykelløb, boldspil og motionsløb, og Doris og jeg blev omgående enige om, at vi simpelthen ikke ville have siddende på os, at vi bare lod ”fedtet gro”.

Læs også: Jesper tabte 30 kilo og fik sit selvværd igen

En fælles plan

Efter heftig brainstorming blev de to kvinder enige om et brugbart koncept.

− Det er hvert tredje år, at Sundhedsstyrelsen offentliggør, hvem der er Danmarks fedeste kommune, hvilket betyder, at vi har to år til at reparere skaden. Vi blev hurtigt enige om, at projektet skulle hedde ”Tab et ton i Veflinge” og desuden – ud over at tabe sig – i høj grad skulle handle om fællesskab.

- For det er noget, vi i forvejen dyrker meget her i Veflinge. Vi har for eksempel haft stor succes med at integrere vores lokale flygtningefamilier, fordi mange deltager i fællesskabet.

Da kommunen hørte om projektet, blev Anne Margrethe og Doris inviteret til møde.

− De har sandsynligvis også dårlig samvittighed over at være Danmarks fedeste kommune, så de var fra starten meget positivt indstillet til vores idéer og tilbød at støtte med forskellige tiltag. For eksempel stiller de en kostvejleder til rådighed i hele forløbet, og de har indkøbt to dyre vægte med et tilhørende computerprogram.

Et helt ton på to år

Men hvordan skal deltagerne så nå at tabe et ton på to år?

− Vi startede med at oprette en Facebook-gruppe, så vi har et forum til alle informationer. Vi tilbyder gratis medlemskab i Veflinge Idrætsforening, og første præmis for at deltage er, at man SKAL dyrke motion tre gange om ugen.

Om det er svømning, havearbejde, gåtur eller noget helt fjerde, må man selv om, men én gang om ugen SKAL det foregå i vores lokale sportsforening.

− Derudover har vi planer om at arrangere jævnlig fællesspisning, og i den forbindelse har klubben ”Veflinge-runners” meldt ud, at de kommer en time før og går eller løber en tur med alle, inden vi spiser.

Anne Margrethe og Doris byder også selv ind med gode tilbud på to forskellige områder.

− Anne Margrethe, som er zone­terapeut og massør, med det mere fysiske.

− Jeg underviser i pilates og holder ”You-turn”-kurser, og jeg håber, at mange vil deltage i det ene eller det andet.

Doris er uddannet psykoterapeut.

− Det er almindeligt anerkendt, at stort set al overvægt sidder i hovedet, og jeg tilbyder at være supporter rent psykologisk. De tilmeldte kan komme til en forsamtale hos mig på den første dag, og derudover tilbyder jeg at se ud til dem efter en måned for at høre, om noget er gået godt/skævt, og så kan alle tilmeldte i øvrigt ringe til mig, hvis de har brug for det.

Det vigtige fællesskab

Selv om projektet først startede den 13. januar, havde ikke færre end 130 personer allerede tilmeldt sig, da vi mødtes inden startdatoen. En af dem er Berith Ruth Jørgensen, 50 år.

− Jeg bor her i Veflinge sammen med min mand og vores fire børn, og jeg elsker simpelthen det fællesskab, vi har i vores lille landsbysamfund. Så da jeg hørte om projektet, og mine teenagebørn i øvrigt fortalte mig, at de syntes, det var en god idé, hvis jeg tilmeldte mig, var jeg helt klar.

Berith er vant til at røre sig.

− Jeg har altid dyrket sport, men med fire børn og mand er der altså kommet lidt ekstra på sidebenene. I går var vi alle i biografen og skulle op ad trapperne, og da fes min mand og mine børn bare afsted, mens jeg lettere forpustet sakkede bagud, og det vil jeg da gøre noget ved!

Selv om selve vægttabsmotivet tæller, er det også for Berith fællesskabet i det lille samfund, der betyder mest.

− Jeg bliver så glad, når jeg går ind på projektets Facebook-side og ser, hvor mange der vil gøre noget. Der er for eksempel noget, der hedder ”Bevæg dig for livet”, som er nogle løbere, man kan gå eller løbe med, og der er noget, der hedder ”Puls-gang”, hvor man går i rask tempo − det hele sammen med andre.

Doris blev glad, da nogle i byen henvendte sig med et specielt ønske.

Dagli'Brugsen og kosten

− Vi har nogle, som har lidt svært ved at være sammen med mange andre mennesker, så de ville høre, om de måtte lave en lille gruppe, hvor de kan gå sammen og alligevel lidt for sig selv, og det er jo fantastisk!

Også kosten er der taget højde for.

− Ud over den kostvejleder, vi får stillet til rådighed, har vi inkluderet vores lokale brugsmand i Dagli’Brugsen. Butikken kæmper jo som så mange andre små butikker rundt om i landsbyerne for at holde skindet på næsen, og i vores projekt har kostvejlederen lavet en uge-kostplan, som bliver sendt til alle deltagerne.

Brugsmanden pakker så en femdages måltidskasse, som man kan bestille en uge i forvejen og hente om mandagen. På den måde støtter vi også vores egen Dagli’Brugsen.

Måltidskassen kommer ifølge Anne Margrethe til at indeholde mange grøntsager og kun lidt kød.

− Derudover har to lokale personer, som har levet vegansk i mange år, tilbudt at arrangere en aften, hvor de lærer folk at tilberede veganske retter.

Kirkekor og gåtur i mørket

Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser i Veflinge.

− Vi har aftalt, at vi den 17. februar kl. 19 om aftenen, hvor det er bælgravende mørkt, går Veflinge Skovvej rundt med lommelygter. Mere end 100 mennesker i mørket, det bliver da sjovt!

Det seneste tiltag, der er dukket op på Facebook-siden, er et kor.

− Vi har i forvejen et kirkekor, og nu kan vi udvide. Når man synger, træner man jo både åndedrættet og sangermusklen.

De mange aktiviteter startede den 13. januar i Veflinge-hallen.

− Idrætsstuderende stod klar til at måle, veje og stepteste alle. Vi stillede pavilloner op bag et stort forhæng, så det kunne foregå lidt privat, og den proces vil blive gentaget hver tredje måned.

− Så nu er vi i gang med at bevise, at Veflinge gør alt for, at Nordfyn ikke fortsat skal være Danmarks fedeste kommune, lyder det samstemmende fra Anne Margrethe og Doris.