Jette har stor glæde af plantemad: Sådan hjælper maden mig

Torsdag, 16. maj 2019
Af Mary Steengaard Foto: Gregers Kirdorf
Da Jette fik konstateret en tarmsygdom, sagde hun nej tak til medicin og valgte at tage sagen i egen hånd. I dag lever hun og hendes mand af plantebaseret mad og er rigtig glade for den beslutning. Dog opfordrer de til, at man sætter sig grundigt ind i problematikken, hvis man selv får lyst til at ændre på sin kost.
Jette har stor glæde af plantemad: Sådan hjælper maden mig

Allerede som helt ung blev Jette Toft-Wede opfattet som en mærkelig én.

– Jeg havde læst nogle bøger om, hvilken indflydelse maden, vi spiser, har på vores tilstand, og jeg syntes, det var meget interessant at eksperimentere lidt med det, jeg spiste, fortæller den 51-årige ejer af Alsbrogaard, som tilbyder bed & breakfast midt i den sønderjyske natur. Her hjælper hun i samarbejde med sygeplejerske Stig Ladefoged andre til en grønnere hverdag.

Jette er ellers opvokset på Fyn i en helt normal familie med far, mor, bror og helt traditionel kost.

– Min mor kunne vist ikke rigtig lide at lave mad, men hun forsøgte efter datidens begreber alligevel at tænke over, hvad der var sundt. For eksempel havde hun på et tidspunkt hørt, at tomater ikke var så sunde, så dem prøvede hun at undgå. Men mine forældre er fra Holstebro- og Ringkøbing-egnen, så vi spiste helt traditionel mad.

Læs også: Kom godt igennem natten: 10 råd til en god nattesøvn

En hvedekernebøf på bordet

Som teenager begyndte Jette dog at gå sine egne kulinariske veje.

– Som sagt blev jeg inspireret af litteratur om emnet, især en bog, der på det tidspunkt var meget kendt. Den hed ”Fit for Life” og havde fat i en snip af de vegetariske principper, men det var dengang meget ”underground”, så derfor syntes omgivelserne, at jeg var lidt skør, når talen faldt på mad. I dag er det en noget anden litteratur, jeg vil anbefale.

Da Jette flyttede hjemmefra og giftede sig, levede hun meget vegetarisk.

– Min daværende mand og jeg boede i Jylland og fik tre børn, og jeg husker tydeligt en sjov episode ved vores datters barnedåb. Jeg havde lavet rent plantebaseret buffet, og min bedstefar fra Holstebro gik rundt og brummede. Hvor er kødet? Jeg skyndte mig at smide en hvedekernebøf på bordet, og så sagde han til nogle af gæsterne, at nu kom der da endelig kød. Ingen fortalte ham, at det ikke havde noget som helst med kød at gøre.

Læs også: Hedeturene forsvandt med træning

Flygtede med børnene

Jette blev skilt, da hendes yngste barn var et par år gammel.

– Jeg mødte en anden mand, og vi flyttede på et tidspunkt tilbage til Fyn med vores konsulentvirksomhed, der dog gik meget dårligt. Det var et svært ægteskab, og jeg følte, at jeg fuldstændig mistede mig selv og alt, hvad jeg troede på. Sund mad var i den periode ikke specielt i højsædet, og på dette tidspunkt begyndte min tarmsygdom så småt.

Jette følte sig efterhånden så dårlig og utryg, at hun valgte en drastisk løsning.

– Jeg flygtede simpelthen med mine egne tre børn og skulle nu bruge tiden til at få mig selv og dem på ret køl igen. Jeg var stresset og havde det virkelig dårligt. I 2015 fik jeg blødninger fra tarmen og fik foretaget en koloskopi, der viste, at jeg led af sygdommen colitis, en kronisk tarmbetændelse.

Sideløbende med Jettes egen sygdom blev også hendes mor meget syg.

– Hun havde i årevis lidt af diarré og havde selv forsøgt at finde ud af årsagen, før hun endelig gik til lægen. Efter nogen tid fik hun endelig konstateret fremskreden Crohns Syndrom, som også er en kronisk tarmsygdom tæt beslægtet med colitis, siger hun og fortsætter:

- Min mor, der er uddannet sygeplejerske, begyndte nu et langt forløb med en masse medicinering, men hun blev mere og mere syg og blev efterhånden også diagnosticeret med nye sygdomme.

Læs også: Galleri: Vi har samlet kandidaterne til Årets Taber 2019

Nej til medicin

Jette var fortvivlet over at se sin mor blive dårligere og dårligere.

– Jeg var ked af al den medicin, hun fik, og det var næsten uoverskueligt at finde ud af, men jeg kunne efterhånden sammen med egen læge konstatere, at det ene middel gav bivirkninger, som min mor så fik noget andet medicin for, som igen gav bivirkninger og så videre.

Hun havde stadig voldsom diarré og kvalme og var til sidst svært underernæret. Samtidig fik hun en depression, som også viste sig til dels at være en bivirkning fra noget af medicinen. På tre måneder tabte hun sig 25 kilo, og det var forfærdeligt at se på.

Da Jette selv fik en tarmdiagnose, havde hun på forhånd tænkt meget over, hvad hun skulle gøre, hvis hun skulle medicineres.

– På det tidspunkt var min nuværende mand, Michael, kommet ind i mit liv. Jeg led stadig af stress og havde ikke meget overskud til at tænke på mad, og da Michael elskede flæskesteg og traditionel, dansk mad, levede vi af det.

Efter samtalen med lægen på mave-tarm-afdelingen fik Jette at vide, at hun, hvis hun ikke ville tage den tilbudte medicin, risikerede at blive mere syg.

– Men jeg valgte alligevel at sige nej tak, skønt det kræver sin kvinde i sådan en situation. Jeg var jo samtidig ramt af stress, og Michael var enormt bekymret over, at jeg ikke ville have medicinen. Men jeg greb til det, jeg kendte, nemlig kosten.

- Jeg studerede alt, jeg kunne få fat i af lekture og videnskabelige undersøgelser om emnet og gik i gang med at eksperimentere med forskellige typer grøntsager. Efter knap tre uger holdt min tarmblødning op, og jeg gik skridt for skridt væk fra animalske produkter, mens jeg langsomt fik det bedre og bedre.

Læs også: Lægens 6 tips: Sådan får du en glad mave

Ro i sjælen

Michael, der har et travlt liv som administrerende direktør i et stort speditionsfirma, kender også til stress.

– Jeg levede helt normalt, som de fleste danskere gør det med traditionel kost, og jeg var temmelig overvægtig, men da jeg begyndte at sætte mig ind i alle de undersøgelser, der er foretaget ude i verden omkring kosten, havde jeg absolut ingen problemer med at bakke op om Jettes beslutning, og i marts 2016 besluttede vi kun at leve af plantebaseret kost. Jeg fik hurtigt ro i sjælen, kom af med de overflødige kilo og fik det meget bedre.

Jettes tre børn har været en stor opbakning hele vejen igennem.

– Nok fordi de kan se, hvor meget det på alle måder har betydet for mig at ændre min livsstil. Det betyder alt, at familien bakker op.

I dag har Jette også inspireret begge sine forældre.

– De er jo ældre vestjyder, men lever i dag meget vegetarisk. Min mor har fået det bedre, diarré og kvalme er væk, og hun har taget på i vægt.

- Mange synes nok stadig, jeg er en mærkelig én, og selv om jeg på ingen måde skal sætte mig til doms over lægevidenskaben, vil jeg alligevel opfordre andre til at tænke lidt mere over, hvad det er, de putter i munden, uanset om det er kød, grøntsager eller noget helt tredje, og så prøve at mærke efter, hvilken indflydelse det har på deres velbefindende.

Læs også: Vegetar-pizza med løg

Sundhedsstyrelsen udtaler:

Små børn, der ernæres vegansk, kan vokse og udvikle sig normalt, såfremt de får de rette tilskud til kosten, og energiindholdet er tilstrækkeligt.

Det kræver detaljeret viden om kost og ernæringsbehov. Forældrene må derfor opfordres til at søge rådgivning ved autoriseret klinisk diætist for at sikre, at barnets kost er fyldestgørende.

Du kan læse mere om Jette på hendes hjemmeside: ditlivditansvar.dk