Julehygge som på tipoldemors tid

Søndag, 4. december 2011
af Lisbeth Kirstine Cedray
I Den Fynske Landsby i Odense bliver gammeldags juletraditioner bragt til live – helt bogstaveligt talt. Den fynske prossekage bliver flittigt langet over bordet på en af gårdene...
Lirekassemanden spiller flittigt for børnene. Foto: Alex Tran
Lirekassemanden spiller flittigt for børnene. Foto: Alex Tran

Lirekassemandens toner indhyller Den Fynske Landsbys stråtækte huse og de mange hundrede julestemte gæster, der besøger landsbyen midt i Odense for at få en ordentlig bid af den nostalgiske jul. Smånynnende til "Søren Banjomus" og "Jingle Bells" kommer alle i den rette stemning lige fra indgangen til dette paradis af jul så god som i gamle dage.
Foruden de muntre lirekassertoner mødes alle gæsterne også af et vrinsk fra de to stærke heste, der transporterer alle, som har lyst til en køretur, rundt til de travle huse, hvor "indbyggerne" i gamle klæder inviterer indenfor til alt fra varmt øl, fynsk prossekage, gammeldags julepynt, lysstøbning og honningslyngning. Så ud over at få mættet alle julesanser kan man også få mættet slunkne julemaver.

FYNSK PROSSEKAGE

1 kg havregryn
1½ l mælk
2 æg
2 tsk. salt
4 tsk. sukker
1 tsk. allehånde
8 tsk. kanel
300 g rosiner
200 g æbler i små tern
Svinefedt til stegning
Æblemos og sirup

Havregrynene sættes i blød i 1 l mælk om aftenen og skal stå natten over. Dagen efter røres massen op med resten af mælken, æggene, krydderierne, rosinerne og æbleternene. Massen hældes i en form og bages i vandbad i ca. 1 time ved 200°. Afkøles, skæres i skiver og brunes på panden i svinefedt. Serveres med æblemos og sirup.
Prossekagen er en gammel fynsk specialitet, som man specielt ved juletid serverede for familie og venner.

Traditioner betyder alt
Duften af sødt strømmer ud fra køkkenet, og næsen fører en ud til det fintbrændende komfur, hvor to kvinder i lange kjoler flittigt langer kage over bordet.
- Det er fynsk prossekage, og der er nok til alle. Og så er det sundt, lokker Ella ved komfuret.
Hun har i over 30 år været med til at gøre landsbyen levende, som var det dengang, alle husene var nye.
- Jeg vil ikke kunne undvære alle de søde, interesserede mennesker, der kommer herind året rundt. Til jul og til høst. Alle vores gamle traditioner herinde betyder alt for mig, siger hun.
Simone Nykjær på 17, som også er trukket i køkkenpigetøjet og hjælper til med prossekagen, nikker.
- Jeg har været herinde, siden jeg var syv år, og jeg elsker det. Jeg vil i hvert fald fortsætte, til jeg er lige så gammel som Ella, forsikrer hun og serverer prossekage til den lange, sultne kø.

Traditionsrig og velsmagende
Og således bliver julen skudt i gang i Den Fynske Landsby - år efter år.
Mange julegaver og megen inspiration bliver hentet her - for var det godt nok dengang, ja, så er det sandelig også en jul, der er god nok til os. Nostalgisk, traditionsrig og velsmagende.

Læs også:
Gå ikke glip af årets julekalender
Julekage med appelsinremonce
Jeg fik min ridder