Karen broderer efter dronningens design

Tirsdag, 25. oktober 2022
Af Marianne Knudsen. Foto: Hanne Juul og Haandarbejdets Fremme
Haandarbejdets Fremme udkommer hvert år med Årets Korssting, og for 2023 er det Dronning Margrethe, der har tegnet årets 12 måneder med finurlige bogstaver. 77-årige Karen Karkov er en af sydamerne, der har broderet efter dronningens mønstre og var inviteret med til lanceringen af kalenderen.

Hvad konverserer man med Dronning Margrethe om, hvis man får muligheden for det?

77-årige Karen Karkov fra Kastrup havde ærligt ikke spekuleret særligt over det, men forventede, at det havde dronningen nok helt styr på. Så hun tog det ganske roligt, selv om hun var en af de seks sydamer fra Foreningen Haandarbejdets Fremme, der var udvalgt til at hilse på Dronning Margrethe ved lanceringen af Årets Korssting 2023, som majestæten har tegnet.

Og det gik rigtigt fint. Karen kunne regne med dronningen, der sørgede for, at der ikke var akavet stemning eller mangel på samtale, da de to hilste på hinanden i Havesalen på Amalienborgmuseet i Christians 8.’s Palæ.

– Det gik så fint. Jeg fik spurgt hende, om hvor længe hun har broderet, og hun spurgte også ind til det at være sydame. Det er lidt svært at huske bagefter, fordi det hele var så uvant og intenst. Men det var hyggeligt at hilse på hende, sagde Karen bagefter.

Hun har været sydame i Foreningen Haandarbejdets Fremme i fire år og har broderet to af månederne fra årets kalender, som nu er udstillet på museet.

– Det tog ikke så lang tid, forklarede hun beskedent, men afslørede samtidig, at hun har en god portion erfaring i både brodering, strik og hækling.

– Jeg har lavet forskelligt håndarbejde, siden jeg var en skolepige på ni år. Det fag fik man jo tidligt i skolen dengang, og det har fulgt mig siden. Jeg har lavet meget til mine børn og børnebørn, og på et tidspunkt når man til et punkt, hvor man mangler nogle at lave det til, og derfor meldte jeg mig som sydame i foreningen.Som sydame syr Karen foreningens kommende modeller. Det kan være til udstillingsbrug eller som nu til Årets Korssting, hvor der ikke gik lang tid, fra hun modtog mønster og garn i en kuvert, til både februar og juni måned var broderet færdigt på hørlærredet. Hun vidste dog ikke på det tidspunkt, at hun var ved at forvandle selveste Dronning Margrethes design til broderi. Det blev først afsløret senere.

Bogstaver med farve

Samme fart kan man næsten sige, at Dronningen også har haft. For som hun sagde i sin tale, blev hun glad, da Foreningen Haandarbejdets Fremme henvendte sig sidste år og spurgte, om hun ville tegne Årets Korssting 2024, men hun mente nu nok, at hun godt kunne nå det til kalenderen 2023.

– Jeg syntes, det var alt for langt at tænke frem til 2024. 2023 kunne jeg godt overskue, så jeg gik i gang med krum hals – selv om man jo kan tegne hvad som helst, men det er ikke alt, der kan syes, sagde Dronning Margrethe og fik smilene frem blandt sydamerne.

Haandarbejdets Fremme har tidligere nydt kongelig interesse. Dronning Alexandrine og Dronning Ingrid var begge protektricer gennem mange år, og Dronning Margrethe har foruden flere broderidesigns også tegnet Årets Korssting 1978, 1984 og 2004.

Det lykkedes Dronningen at blive færdig med alle 12 måneder op mod jul sidste år, og som hun selv sagde, så er det ganske simple mønstre at give sig i kast med.

– Det er sådan set bare månedens navn med lidt sving over. Når jeg staver månedernes navne, lægger jeg mærke til, at ordene tager farve efter de enkelte bogstaver. For mig har alfabetets bogstaver hver sin farve, som derfor ”smitter af” på de ord, der dannes: A – Blå, B – rød, C – gul. Jeg ved, at hvis der er andre, der har farver på deres bogstaver, så er det garanteret ikke de samme farver. Men jeg håber, at andre vil more sig over det og se, at sådan kan det også være, sagde Dronning Margrethe smilende.

Hun fik af foreningens næstformand, Pia Matthiessen, derefter overrakt en helt særlig guldnål. I sin tid, når man var færdiguddannet på Haandarbejdets Fremmes Seminarium, fik man en nål i sølv som symbol på en stolt tradition for det gode håndværk. Da seminaret lukkede tilbage i 1980’erne, stoppede den tradition, men for år tilbage arvede foreningen så en nål fra et medlem, der var uddannet på det tidligere seminarium, og i dag er nålen en vandrernål, som går fra designer til designer af Årets Korssting.

– Men med ikke mindre end fire kalendere og en stribe af smukke designs, så fortjener Hendes Majestæt symbolet på at være færdiguddannet brodøse, sagde Pia Matthiessen og overrakte dronningen guldnålen.

Selve kalenderen forhandles hos større broderiforretninger. Som vanligt er den opbygget med en månedsoversigt med ugenumre og helligdage, herefter et billede af broderiet efterfulgt af selve mønsteret.