Kurt blev lam: Vi lever fortsat vores drømme ud

Tirsdag, 19. januar 2021
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Tina og Kurt Andersen levede et liv fyldt med action, spænding og kærlighed, da Kurt brækkede ryggen i en ulykke. Selv om alt så håbløst ud, har parret alligevel atter fået et liv med mange rejser og oplevelser. Og ikke nok med det: De lever af at hjælpe andre til også at forme deres liv efter drømme og ønsker.
Kurt blev lam fra brystet og ned i en paraglider-ulykke, men han og hustruen Tina lever fortsat deres drømme ud.

Kurt Andersen vidste, at han havde brækket ryggen, da han den 26. april 1999 lå ved kalkstensklippen Bulbjerg ved Vesterhavet efter at være faldet ned med sin paraglider. Men det lykkedes ham at ringe efter en ambulance samt få telefonkontakt med sin kærestes arbejdsplads, Rønbjerg Feriecenter, som han også selv havde tilknytning til som selvstændig konsulent.

– Jeg var i chok, da jeg fik beskeden om Kurts ulykke. Men jeg havde en helt præcis idé om, hvor han lå. For dagen før havde han og jeg paraglidet sammen fra præcis samme sted, tilføjer 52-årige Kurts jævnaldrende livsledsager, Tina Katja Lund Andersen, som han siden er blevet gift med.

I sin bil begav Tina sig i hast mod ulykkesstedet.

– Da jeg fandt ham, var ambulancefolkene nået frem og var i færd med at stabilisere ham. Og da jeg så, at hans krop var lige så slap som de slaskedukker, jeg legede med som barn, vidste jeg, hvor galt det stod til. Da mærkede jeg tårerne springe frem i ansigtet, husker Tina.

Læs her om "passeren og spasseren", der laver video sammen.

I de følgende uger på intensiv afdeling i Aarhus bredte lammelsen sig fra underkroppen og opefter. Det skyldtes en blodansamling, der bevirkede, at Kurts rygmarv ikke fik ilt. Processen stoppede dog, da den nåede til brystkassen.

– Det betyder, at jeg heldigvis fortsat har to fuldt funktionsdygtige arme, siger han.

Man kan dog roligt sige, at ulykken fra det ene øjeblik til det næste ændrede alt. Den satte en brat stopper for Kurts fysiske udfoldelser og alle de aktiviteter og oplevelser, som ikke blot havde været en grundsten i hans egen tilværelse, men i høj grad også i hans og Tinas fælles liv.

Bedøvet af medicin

Fire år tidligere havde de mødt hinanden i føromtalte feriecenter. Hun var ansat i aktivitetsafdelingen, og han arrangerede teambuilding og lavede fjernsynsprogrammer i samarbejde med et hold jægersoldater anført af actionmanden og tv-berømtheden B.S. Christiansen.

– Vi var et par rigtige vildbasser. Vi dykkede, klatrede, løb og kørte på mountainbike sammen. Vi tog på vandretur i Sydfrankrig og sov i telt. Og vi rejste til Grand Canyon du Verdon i Frankrig, hvor vi bungeejumpede fra en af verdens højeste broer. Det var de aktiviteter, der i samspil med vores personligheder bandt os sammen, fortæller Tina.

Ann Cathrin fejrer triumfer som handicaprytter og nægter at give sin gigt næring. Læs om hende her.

Kurt har siden sit styrt siddet i kørestol. Og de første år var selvsagt på alle måder svære.

– Alene det, at jeg stadig kunne gå på mine ben, mens Kurt bare kunne ligge i sin seng, virkede helt forkert på mig. Men jeg elskede ham og var parat til at se, hvor vores nye livsbetingelser førte os hen, siger Tina.

Kurt selv gik helt i sort.

– Jeg mente, at Tina skulle ud og have det liv, hun fortjente, i stedet for at hænge på mig. Jeg fik masser af medicin for blandt andet at dulme de stærke fantomsmerter, jeg havde. Jeg følte, medicinen stjal mit liv og gjorde mig til en zombie. Desuden fik jeg lykkepiller, da jeg var i en tilstand, hvor jeg i bund og grund ønskede, at jeg kunne gøre en ende på mit liv, fortæller han.

Arbejder sammen

Hans sortsyn og opgiven bed dog på ingen måde på Tina.

– I 2000 begyndte jeg at uddanne mig til pædagog. Siden har jeg blandt andet arbejdet med sårbare unge og været leder af en fritids- og ungdomsklub. Jeg har desuden taget en uddannelse som psykoterapeut. Det var min interesse for personlighedsudvikling, der var drivkraften. Men jeg brugte også min faglighed til at påvirke og ændre vores situation.

Tinas tanke var, at det stadig var muligt for dem begge hver for sig og i fællesskab at få præcis det liv, de drømte om. At det handlede om at tage én dag ad gangen og sætte sig ét mål ad gangen.

– Det var det, vi kæmpede med de første 10 år. Hvad kunne vi lære af det, der var sket? Og hvilke nye døre kunne vi åbne? siger Tina, der betegner sig selv som “mindset-ekspert og coach”. I firmaet Den Indre Verdensmester, som hun etablerede i 2015, hjælper hun andre med netop det at omforme deres liv efter deres inderste ønsker og drømme.

Tre mødre byggede hjem til deres handicappede børn. Læs med.

Kurt, som efter ulykken blev ansat i et flexjob på feriecenteret, hvor han tog sig af it og marketing, blev i 2016 ansat i sin kones firma, hvor han blandt andet laver hjemmesider for kunderne. Parrets arbejdsfællesskab er kulminationen på det nye liv, de sammen har bygget op fra grunden.

– Hvis jeg skal herfra i morgen, skal der ikke være noget tilbage, som jeg ønskede mig at gøre, men aldrig fik gjort. Derfor er Tina og jeg fortsat med at rejse meget og leve vores drømme ud. Et af mine største ønsker har altid været at dykke i hajbur. Og det gjorde vi sammen i Guadalupe i Mexico i 2018, fortæller Kurt.

Dyrt legetøj

Han og Tina rejser også hver for sig.

– Vi har forskellige interesser, så det har været vigtigt for os at arrangere tingene sådan, at vi har lige så meget fritid uden som med hinanden. F.eks. rejser Kurt jævnligt med en kammerat, der deler hans interesse for fly, forklarer Tina.

Samme interesse skinner igennem i parrets garage, hvor Kurt har fået opbygget en virkelighedstro F16-simulator. Ved siden af det dyre legetøj står drømmesportsvognen, som er bygget om, så den kan rumme hans kørestol.

– Under coronaen har vi af gode grunde mest rejst i Danmark og haft fantastiske oplevelser blandt andet på landets kroer, fortæller parret, hvis hus og have i Aabybro i Nordjylland meget præcist er tilpasset en kørestolsbrugers behov.

Preben har muskelsvind, men der sker altid noget der, hvor han er. Læs hans historie.

De lægger også hus til mindset- og coachforløb og den uddannelse, Tina afholder hvert år.

– Det foregår en gang om året over ni weekender, og der kan højest være syv på et hold. Typisk er det folk, der har en drøm om at starte selvstændig virksomhed, siger Tina. Hun har også udgivet en bog baseret på sine erfaringer og metoder. ”Fra strategi til succes – Følger du strømmen eller lever du drømmen?” hedder værket, der rummer en omfattende værktøjskasse til enhver, der ønsker at gøre sin drøm til sit liv og omvendt.

– Mange af mine kunder har fortalt, at de finder det liv, som Kurt og jeg har sammen, utrolig inspirerende, siger Tina.

Hvortil hendes mand siger:

– Jeg vil heller ikke bytte det væk for noget. Jeg har et fedt liv.

Læs her om udviklingshæmmede Pia, der blev filmstjerne.https://www.familiejournal.dk/livshistorier/udviklingshaemmede-pia-er-blevet-filmstjerne