Puks brevkasse: Alle kan gøre en lille forskel

Lørdag, 17. december 2022
Af Puk Elgård. Illustration: Colourbox.
Den nuværende økonomiske situation har påvirket folk forskelligt. En læser fortæller om sine oplevelser, og Puk supplerer med sine.

Tusind tak for dine altid venlige og imødekommende brevkassesvar.

Selv om jeg indtil videre har økonomi til at klare mine regninger, og også i mindre omfang har kunnet hjælpe enkelte venner i krisen, er jeg alligevel også negativt påvirket af vores nuværende situation.

I de sidste mange år har vi i Danmark haft en gylden tid, hvor langt de fleste har levet i tryghed og overskud. Nu kradser krisen.

Vi skal lære at spare og stoppe overforbruget. Et eller andet sted er der noget sundt og rigtigt i det. De unge i dag har aldrig mødt rigtig modgang.

Den kan gøre os alle sammen lidt klogere på, hvad de virkelige værdier i livet er. Men vi kan allesammen gøre en lille forskel, der hvor vi er.

Dele ud af vores overskud enten økonomisk eller menneskeligt. Og når hjælpen når os, må vi også huske at vise vores taknemmelighed.

Ludovika.

Kære Ludovika.

Der er ingen tvivl om, at der er læring i svære situationer. I hvert fald hvis man vælger at anskue det sådan og tage nye tider til sig.

Jeg har i mange år været optaget af klimaet, og der er så mange åbenlyse ting, vi har kunnet gøre for at spare på vores forbrug og klodens ressourcer, men det er først nu, hvor det gør ondt på pengepungen, at vi rigtig strammer ballerne.

Det gælder også mig selv. Vi skruer ned, vi slukker, vi spiser op, bruger tøjet mere, før vi vasker osv. Det er ganske gode vaner, og jeg håber, de fortsætter efter krisen.

Jeg har dog et blødt punkt for de unge og vores børn. Du har ret i, at de lærer noget, men de lever i forvejen i en svær tid og kæmper helt deres egne kampe med frygt for fremtiden, præstationsangst, tvivl og uro. Vi skal passe godt på dem, så de ikke bliver mere angste, end de allerede er.

Kan vi ikke love hinanden, at når man er presset over regningerne og situationen, så skændes man ikke foran børnene?

Vi er de voksne. Vi skal bevare roen. Ikke slås, drikke og skændes. Tak for din opfordring til, at vi hjælper hinanden. Det er nemlig vejen frem. Fællesskab. Jeg kan ikke sige det for tit.

Kærlig hilsen Puk.