Puks brevkasse: Hyggen ved julefrokosten er gået af fløjten

Lørdag, 30. november 2019
Af Puk Elgård. Illustation: Birgitte Ahlmann
Kender du de julefrokoster, hvor snapsen er i centrum? Læseren, der skriver til Puk Elgård, skal være vært til årets julefrokost med vennerne. Læseren og hendes mand er dog ikke de store snapsedrikkere, men hvad kan de gøre, når gæsterne har fokus på snapsene? Læs Puk Elgårds bedste råd til læseren her.
Puks brevkasse: Hyggen ved julefrokosten er gået af fløjten

Vi er fem vennepar, som i flere år har holdt en lille julefrokost sammen.

I starten var det meget stille og roligt, det vil sige, at maden var op til det enkelte værtspar. Men de seneste år synes jeg, det måske er gået lidt over gevind.

Et vennepar meldte ud, at de syntes, det ville være en god idé, hvis vi fremover lavede det med en egenbetaling til det pågældende værtspar på 500 kroner per par, så værtsparret kunne vælge at få maden udefra, hvis de ville det.

Læs også: 10 tips til en sundere julefrokost

I 2018 opkrævede det pågældende værtspar så 500 kroner, men meddelte blandt andet, at de alligevel selv ville lave maden.

I år skal min mand og jeg stå for julefrokosten. Jeg ved ikke, om det er os, den er gal med, men vi føler nok, at det hyggelige ligesom er gået lidt fløjten.

Det er, som om de seneste års frokoster mest er gået ud på, at der skal være vildt mange snapse på bordet, både købte og hjemmelavede. Min mand og jeg er dog ikke de store snapsedrikkere.

Har du et forslag til, hvad vi kan gøre? Med hensyn til maden regner jeg med, at vi vil købe det udefra.

Til sidst vil jeg spørge, om du har et forslag til en konkurrence eller et spil? Vi har en lille maskot, som skal afsættes til et par, der skal holde frokosten næste jul.

Jomfruen

Læs også: Puks brevkasse: Jeg frygter hans utroskab til julefrokosten

Kære Jomfruen

Jeg synes egentlig, det er okay, at man kan vælge, om man vil lave maden selv, eller om man vil få den udefra, men vil det ikke være en idé at fremvise de kvitteringer til udgifter, der er forbundet med julefrokosten, og så deler man det beløb i stedet for bare at give 500 kroner hver?

På den måde er der vel ingen, der tjener på frokosten – jeg går ud fra, at det er det, du antyder?

Desværre er julefrokoster forbundet med øl og snaps. Jeg drikker heller ikke snaps, og netop til en julefrokost synes jeg også, at folk bliver enormt fulde i raketfart.

Jeg ved faktisk ikke lige, hvad man skal gøre ved det. Personligt går jeg tidligt. Jeg går, når folk er blevet berusede. Jeg kan simpelthen ikke lide det, men det er jo noget andet, når man selv er vært.

Læs også: Brev til Puk Elgård: Min mand bliver så fuld til julefrokosten

Kan du ikke bede om at få al alkohol ud i køkkenet og så administrere det lidt? Man smager én snaps ad gangen?

Det er en stor del af den danske kultur at drikke sig fra sans og samling til julefrokoster, og jeg tror, at hverken du eller jeg kan løse eller ændre det lige nu og her, men jeg synes godt, man kan tillade sig at trække sig eller sætte grænser i sit eget hjem.

Det er også en idé at indlægge pauser under frokosten – for eksempel med leg, som du efterspørger.

Hvis gæsterne indimellem afbrydes og kommer væk fra drikkeriet, kan det være, at det minimerer graden af beruselse.

Læs også: Brev til Puk Elgård: Jeg hader alt det, der følger med julen

Af lege kan jeg anbefale det spil, der hedder speakout. Det er ret sjovt og kan købes i legetøjsbutikker.

Der er også hviskelegen. Den ene part får hovedtelefoner på. Der skal være høj musik i, og den, der sidder overfor, skal hviske en sætning. Personen med hovedtelefoner skal så forsøge ved hjælp af mundaflæsning at gætte det, den anden siger. Det er ret sjovt.

Der er også gæt og grimasser, det er altid skønt.

Jeg håber, I får en dejlig og hyggelig julefrokost i år.

Kærlig hilsen Puk

Læs også: Julefrokost menu