Sangerinden blev Bed & Breakfast-værtinde: Nu kommer de nære ting i første række

Torsdag, 25. juni 2020
af Johan Isbrand, Foto: Kaspar Wenstrup
Dansktopstjernen Katrine Daugaard har åbnet en bed & breakfast på godsejendommen Lehnshøj ved Svendborg og har ved den lejlighed lagt musikkarrieren på hylden. Hun har længe haft et ønske om at prioritere familien og livets basale værdier – og nyder at give sine gæster en god oplevelse.
Katrine Daugaard har skiftet sang og musik ud med Bed & Breakfast

Ikke blot vågner gæsterne i omgivelser, der får dem til at føle sig som grever og grevinder. Når de indtager den overdådige brunch med alskens hjemmelavede lækkerier, bliver de tillige mødt af et smil, der kan smelte Nordpolen og redde enhver trist dag.

Smilet sidder på 38-årige Katrine Daugaard, der siden 2016 har været et velklingende, friskt pust på dansktopscenen. Først som sangerinde i Fede Finn & Funny Boyz og siden i forgrunden for bandet Katrine På Toppen. Nu har hun stort set vendt underholdningsbranchen ryggen, og det er anderledes nære ting, der fylder hendes liv i dag.

– Gennem to år var jeg oprigtig træt af at tage ud og optræde. Det var hårdt, og jeg var alt for meget væk fra mine børn. Jeg havde konstant dårlig samvittighed. Særligt fordi jeg altid var væk i weekenderne, når de havde fri, og vi egentlig burde være sammen, siger Katrine om børnene Elin og Conrad, der i dag er 12 og ni år.

– Jeg gik på udkig efter et hus, der enten kunne omdannes til en bed & breakfast eller en musikalsk vuggestue. I forvejen underviser jeg børn i alderen fra nul til seks år gennem Nordfyns Musikskole. Da huset her blev udbudt til leje, kunne jeg med det samme se mulighederne i det og slog til omgående, siger hun.

Læs her om Charlotte og Søren, der driver Bed & Breakfast på Samsø.

Ejendommen hedder Lehnshøj og er en forpagterbolig til Hvidkilde Gods, hvor greve Christian Ahlefeldt-Laurvig-Lehn huserer. Han overdrog for to år siden godset til sin søn, Carl Johan, som dog i disse år studerer i København og kun sjældent opholder sig i det sydfynske. En del af Lehnshøj tjener imidlertid som den unge greves fynske bolig og er ved at blive sat i stand.

Corona og panik

I maj 2019 så Katrine og hendes kæreste, Martin Bentzen, der er politimand, første gang på stedet. Oprindelig var kæresten nemlig også en del af projektet, som efter planen også skulle øge hans og Katrines muligheder for samvær og hygge.

– Men vi kunne ikke finde ud af at bo sammen. Vi har prøvet det før, og det går tilsyneladende galt hver gang. Men vi må også se i øjnene, at vi ikke kan undvære hinanden, så efter en pause er vi nu igen langdistancekærester, siger Katrine, der slog dørene op for gæster 13. september sidste år.

– Vi begyndte med andre ord i lavsæsonen, og jeg havde allerede forberedt mig på at opbygge et betydeligt minus. Men der kom løbende en hel del gæster, og underskuddet blev ikke nær så stort, som jeg havde frygtet. Jeg var derfor meget optimistisk med hensyn til højsæsonen i år. Men så kom coronaen, siger Katrine.

Læs også: Velkommen i Hønsebyen

Dagen efter pressemødet, hvor statsministeren officielt lukkede Danmark, begyndte aflysningerne at tikke ind.

– Folk var i panik, og hver eneste booking, inklusive dem, der lå langt ude i fremtiden, blev sløjfet. Mit humør røg helt i bund, men efter at have holdt lukket i tre uger åbnede jeg Lehnshøj igen til påske. Det viste sig at være en god idé, for i og med at mange andre overnatningssteder holdt lukket, fik jeg faktisk ganske meget at lave. Nu satser jeg på en fantastisk sommer. Danskerne kommer jo til at holde sommerferie inden for landets grænser i år, og der kan hurtigt blive fyldt op på overnatningsstederne.

Utilpas ved rampelyset

De smukke, adelige rammer får efter værtindens mening hendes sted til at hæve sig op over gennemsnitligt bed & breakfast-niveau. Endvidere ligger Lehnshøj på Margueritruten og snublende tæt på en anden populær vandrerute, nemlig Øhavsstien.

– Der er også noget at kigge på for de historieinteresserede, der kan lægge deres vej forbi godsets hovedgård, når de alligevel er her.

Det kommer måske som en overraskelse for de fleste, men allerede i 2001, hvor Katrine for første gang badede i det offentlige rampelys som solist i det danske Melodi Grand Prix, opdagede hun, at hun ikke var ubetinget begejstret for opmærksomheden. Og de brogede følelser i forhold til scenelivet har fulgt hende helt frem til i dag.

Her kan du læse om Katrines yndlingssang, som med hendes ord simpelthen er perfekt.

– Jeg var utilpas ved hele tiden at blive bedømt. Jeg er en selvkritisk natur, og det er kun sjældent sket, at jeg er trådt ned fra scenen og selv har været tilfreds. I Tyrolerband, som er det eneste band, jeg stadig optræder med, er det ikke mig, der er midtpunkt for showet. Vi er flere om at dele opgaven, siger hun om orkestret, der har en overskuelig højsæson i perioden omkring efterårets oktoberfester.

Katrine oplever, at hendes børn trives bedre i dag, hvor hun ikke længere har 140 musikjob om året, men højst 30.

– Deres trivsel smitter af på mig. Og jeg kan være en langt mere nærværende mor nu, hvor jeg ikke altid er træt. Børnene tjener i øvrigt ekstra lommepenge på at slå græs, støvsuge og hjælpe til med køkkenhaven, siger hun.

Bager og sylter

De huslige sysler dominerer i det hele taget Katrines nuværende liv.

– Jeg har altid været huslig. Det har jeg fra min mor. I mit barndomshjem skulle vi hver morgen rede vores senge og lægge sengetæppe på. Det giver en god start på dagen, og hvis man har haft en møgdag, ved man, at man altid kommer hjem til en fin, redt seng.

Også køkkenregionerne gløder på Lehnshøj, hvor der altid er hjemmebagt brød til gæsterne.

Læs her om en anden musiker fra Sydfyn, Erik Maribo, og hans store kærlighed.

– Jeg er med i en bagegruppe på Facebook og har fået en surdej af den lokale bager. Og efter et par mindre heldige forsøg har jeg lagt mig fast på at bage grydebrød. Det kan ikke gå galt. Når jeg er færdig med at rengøre værelserne, rører jeg dejen sammen. Så kan den stå og hæve hele dagen, og lige inden jeg går i seng, bager jeg brødet.

Da Familie Journal besøgte Sydfyn, omfattede Katrines brunch blandt andet syltede løg og en lækker rabarberkompot. Og de kulinariske frembringelser er naturligvis værtindens egne.

– Der vokser alle slags frugter og bær lige udenfor, og der er nærmest ikke den type grøntsager, jeg ikke har plantet i urtehaven. Alle de gode sager af egen avl er med til at sikre et fornuftigt udgiftsniveau i forretningen. Og så er det jo ren luksus at kunne servere hjemmelavet marmelade og frisk grønt fra haven.

Hvad er mon Potentiale-Hotellet? Få svaret og læs om stedet her.