Eriks smukke kærlighedssang handler om Hellemai

Torsdag, 25. oktober 2018
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
”En kærlighedssang” hedder et af duoen ElsborgMaribos største dansktophits. Det er skrevet af guitaristen Erik Maribo til hans livsledsager, kunstneren Hellemai Toft. Og faktisk var det musikken, der bragte dem sammen. Vi har besøgt parret på Sydfyn for at høre hele historien om deres kærlighed og samliv gennem 32 år.
Erik Maribo skrev sit hit "En kærlighedssang" til hustruen Hellemai

”Du er skøn og helt speciel / Er smuk og hviler i dig selv / Glimt i øjet og lattermild / Og til tider lidt for vild”.

Sådan lyder en central passage fra en af duoen ElsborgMaribos mest populære sange, der blandt andet har høstet stor succes på Dansktoppen på P5. ”En kærlighedssang” hedder den helt enkelt, og rent vokalmæssigt er kærlighedserklæringen lagt i munden på sangerinden Mette Elsborg. Men ordene er skrevet af duoens musikalske ankermand, 67-årige Erik Maribo, og tilegnet hans kone, kunstneren Hellemai Toft, 58.

– Måden, jeg beskriver Hellemai på i sangen, ligger sjovt nok helt i tråd med mit første indtryk af hende. I dag, 32 år efter, er det hele stadig gyldigt. Jeg faldt i høj grad for hendes spontanitet og hendes sociale væsen. Og så er der det med at være ”lidt for vild”, som handler om en måde at slå sig løs på. Hellemai har rytme og sjæl, og jeg kender ingen som hende, der kan kaste sig ud i dans, når der er musik i luften. Hun lægger en fantastisk livsglæde for dagen, når hun danser og nyder musikken, fortæller han.

Netop Eriks musikalske evner var da også det første, som tiltrak Hellemais opmærksomhed, da de mødtes som kolleger på Svendborg Sygehus i 1986.

Guitarlærer Erik

– Erik var sygeplejerske på børneafdelingen. Jeg var sygehjælper og kom en del omkring i huset, og en dag blev jeg nattevagt på hans afdeling. Allerede fra begyndelsen mærkede jeg en klar interesse fra Eriks side. Han bad da også om mit telefonnummer, og det fik han. Men så rejste han på ferie, husker Hellemai.

Læs mere om ElsborgMaribo og se en af deres videoer her.

Erik tager over:

– Efter min ferie aftalte vi, at jeg skulle lære Hellemai at spille guitar. Og så skete der det, som måske i andre situationer havde været mindre heldigt: Guitarlæreren indledte et forhold til eleven.

Flyttede hurtigt sammen

– Men nu var vi jo voksne mennesker, der havde henholdsvis to og ét barn fra tidligere forhold. Hellemai flyttede ret hurtigt fra det kollektiv, hvor hun boede, og hjem til mig. Og et år senere var vi ude for at se på det landsted i Ulbølle på Sydfyn, hvor vi bor i dag.

– Sælgeren havde dog tydeligvis nogle aversioner mod os. Muligvis mente han, vi lignede nogle, der kunne finde på at starte et kollektiv på stedet. Han skyndte sig nemlig at forklare os, at vi ifølge lovens regler kun kunne købe huset, hvis vi var gift. Vi undersøgte aldrig, om der var hold i påstanden. I stedet gik vi simpelthen på rådhuset og giftede os.

Fokus på kunst

Hellemais livtag med kunsten tog fart, da hun kom ind på Den frie Lærerskole i Ollerup. Her stiftede hun bekendtskab med pileflet og blev så grebet af det, at hun dels selv begyndte at undervise i håndværket og dels gik i gang med at producere alt fra kurve til skulpturer ved hjælp af samme teknik. Snart fulgte også skulpturer i andre materialer.

Ægteparret Troels Trier og Rebecca Brüel har også beriget os med både kunst og musik. Mød dem her.

– I 2000 trak jeg mig ud af arbejdsmarkedet for at hellige mig kunsten. Det var lidt af et eksperiment, for Erik og jeg var jo klar over, at det ville betyde en nedgang i indtægt. Men det er gået fint. Vi har aldrig manglet noget, siger Hellemai.

Livet på Langemarken

En mængde af hendes skulpturer pryder haven omkring huset, der selvsagt både rummer hendes værksted og atelier og Eriks lydstudie. Parrets hus og have danner året rundt endvidere ramme om begivenheder, hvor kunst og musik går op i en højere enhed. I Facebook-gruppen ”Langemarken 43”, der har navn efter parrets adresse, kan man holde sig orienteret om arrangementerne, der omfatter udstilling af Hellemais og hendes kunstneriske kollegers værker, optræden af ElsborgMaribo og andre musikere og ikke mindst ”åben scene” med musikalsk jam og fællessang.

– Til vores seneste kunst- og musikweekend kom der 250 gæster om lørdagen og 100 om søndagen, fortæller Erik.

Lars elsker Louise. Publikum elsker dem begge. Læs om dem her.

– Musikken bragte os sammen, men musik og kunst er to sider af samme sag. Vi er begge kreative, skabende mennesker, og de seneste seks år har vi tilmed skabt vores caféarrangementer i fællesskab.

Beæret over kærlighedssang

For 15 år siden så Eriks musikalske samarbejde med Mette Elsborg dagens lys – først i et band og siden som duoen ElsborgMaribo.

Hellemai blev selvsagt glad og rørt, da hendes mand fandt på at hylde hende med ”En kærlighedssang”.

– Men jeg bliver også genert, når jeg er ude at høre duoen optræde, og de præsenterer den som ”en sang til Eriks dejlige kone” og måske endda udpeger mig. Det har jeg lige skullet vænne mig til. Men det er jo en smart måde at gøre publikum opmærksom på, at de ikke er et par, som mange ellers tror, tilføjer hun.

Læs om Mette Elsborgs jul og oplev duoen synge med Familie Journals journalist her.

Ingen jalousi

På grund af deres musikalske udfoldelser tilbringer Erik og Mette faktisk i perioder mere tid med hinanden end med deres respektive ægtefæller. Og det er Hellemai helt og aldeles tryg ved:

– Jeg har ingen grund til at være jaloux. Og hvis jeg havde, og Erik var begyndt at rette sin interesse mod andre kvinder, ville jeg nok tage det som et tegn på, at det var på tide, vi gik hver vores veje, siger hun.

– Ja, jeg tvivler på, at jeg havde givet dig lige så meget plads til at dyrke dine ting, hvis det havde været omvendt, siger Erik med et grin til sin hustru.

Læs om sangeren Michael Korups karriere og kærlighed her.