I solstuen på Plejecentret Fænøsundvænget 2 sidder Birte, Torben og Knud omkring et bord. Igennem vinduet kan man se Middelfart lystbådehavn, men ingen af de tre sidder og nyder udsigten. De er helt opslugt af at spille Memo, som er et spil til ældre.
Foran hver af dem ligger en spilleplade med tre firkantede brikker. Torben tager en op og læser højt.
– Har du nogensinde fortrudt et ægteskab, Knud? spørger Torben og kigger over på Knud, der sidder på den anden side af bordet.
– Ja. Det første. Men ikke mere, end jeg har fået to børn ud af det. Og dem har jeg stærk kontakt med – faktisk hver dag. Jeg har været gift en gang mere, og det har jeg ikke fortrudt, siger han og holder en pause. – Hun døde desværre af en svulst, tilføjer han så.
– Det var ikke godt, nej, siger Birte.
– Nej, det glemmer man ikke! Men sådan er det, og livet må gå videre, siger Knud. Der lyder en brummen ovre fra Torben, der tilføjer:
– C’est la vie. Det er fransk og betyder: Sådan er livet.
Se dem spille Memo i videoen øverst i artiklen
Birte Merstrand, 62, Knud Henrik Sigurdson, 72, og Torben Andersen, 71, bor alle på Plejecentret Fænøsundvænget 2. Fælles for dem er, at de alle i en vis grad er ensomme. Og fælles for dem er, at de finder glæde, morskab og samhørighed ved at spille Memo.
Den udgave af spillet, de bruger, er faktisk en prototype, fordi det slet ikke er i produktion endnu. Det er for nyligt opfundet af de tre 16-årige piger Fie Frank, Josephine Kofod og Asta Lambers, der med spillet har vundet DM i entreprenørskab.
Spil til ældre: Vi vil hjælpe dem
Fie, Josephine og Asta gik før sommerferien i 10. klasse på Vesterdal Efterskole og havde entreprenørskab og innovation som fag. I et projekt skulle de opfinde en løsning til et samfundsproblem.
– Vi ville helt fra starten gerne gøre en forskel og gøre andre glade. Vi faldt over emnet med ensomme ældre og valgte det, fordi der ikke er så mange, der tænker på de ældre, siger Josephine.
– Vi fandt på, at det skulle være et spil med spørgsmål, fordi de ældre fortalte, at de havde svært ved at snakke med hinanden. De føler, at de andre er fremmede, fortæller Fie.
Succesen har været stor på Plejecentret Fænøsundvænget 2. Knud og Birte har spillet det flere gange, når pigerne har været forbi med prototypen.
– Jeg synes, det er et godt spil med sjove spørgsmål, som vi alle kan svare på, fortæller Birte.
Lettere at spørge
Det er ikke kun beboerne, der er begejstrede for spillet. Centerleder Linda Eckhardt fortæller, at de ansatte bruger det som et arbejdsredskab.
– Nogle gange har de ældre kun et enkelt fotoalbum. Vi kan ikke blive ved med at snakke om de samme fotografier hele tiden. Nu kan vi lære dem at kende på en helt ny måde, fordi spillet åbner op for nye samtaleemner, siger Linda og fortsætter:
– Normalt ville jeg aldrig gå hen til Knud og spørge, om han kan huske sit første kys. Han ville nok sige: ”Hvad rager det dig?”. Det er noget helt andet, når spørgsmålet bliver stillet i et spil, forklarer hun.
Birte er enig med Linda i, at det er lettere at spørge og svare, når spørgsmålet står på en brik.
– Når vi spiller Memo, så er vi forberedt på, at der kommer sådan nogle spørgsmål. Man går jo ikke hen og spørger en vildfremmed, om de kan huske deres første kys. Det er lettere at gøre i spillet, fortæller Birte.
Læs alt om spillet og planerne om at få det i produktion i Familie Journal nr. 35