Veninder og naboer i over 60 år

Onsdag, 13. april 2016
af Maja Kristine Lorentzen, foto:Jacob Ljørring
Elin og Gunhild har været naboer og veninder siden 1954. Gode venskaber og et godt naboskab er nemlig noget af det vigtigste her i livet.

Parcelhusene på Tjørnevej ligger som perler på en snor. I to af dem bor Elin Mørkedal og Gunhild Salling. De har boet på vejen i over 60 år og har været veninder lige så længe.

– Vi har haft mange gode stunder sammen, siger Gunhild.

– Det har vi absolut, stemmer Elin i med det samme.

Men det er ikke kun de gode stunder, som veninderne har delt. De stod ved hinandens side, da de begge mistede en ægtemand. De stod ved hinandens side, da de begge mistede en søn til kræft. For Elin og Gunhild er gode venskaber og et godt naboskab noget af det vigtigste i livet. De er begge meget enige i, at de aldrig har haft lyst til at flytte fra Tjørnevej i Ringsted – og det kommer de heller aldrig til.

– Vi skal bæres herfra, har vi bestemt. Vi har aldrig nogensinde overvejet at flytte herfra, siger Gunhild.

– Det er vores, det her, siger Elin.

Læs også om Connie og Inger Marie, som blev veninder i en kaffekø

En dejlig gade

Elin og Gunhild har begge været meget glade for at have hinanden og de andre naboer til hjælp i de hårde tider. Gunhild tænker især tilbage på dengang, hvor hun blev udsat for et indbrud, imens hun lå i sin seng. Hun forsøgte at drive indbrudstyvene ud af huset, men endte med at falde hele vejen ned af trappen.

– Elin kom og besøgte mig på hospitalet. Og da jeg kom hjem, så var der blomster over det hele. Alle var der til at tage imod mig. Det er en dejlig gade. Jeg bliver så glad, når jeg runder hjørnet, fordi så er jeg hjemme, fortæller Gunhild.

Læs også om Kirsten og Flemming, som har pustet nyt liv i Ørsteds lokalsamfund

Både hun og Elin mener, at det er i provinsen, man for alvor finder de gode naboskaber som det, de har på Tjørnevej.

– Vi kommer hinanden mere ved i provinsen. Min søn Niels boede i en opgang inde i byen, og hele den opgang hilste ikke på hinanden. Det er anderledes herude. Nogle kalder det et provinshul, siger Gunhild.

– Men de ved ikke bedre. Hvis man ikke har et godt naboskab, går man glip af samværet og hyggen. At kunne gå hen og fortælle noget og få støtte fra folk, der er tæt på, det er penge værd, fortæller Elin.