På camping i Svendborg

Onsdag, 25. august 2021
af Greta JohannsenFoto>: Kaspar Wenstrup
Grønt græs, masser af plads til to- og firbenede og en lejrchef fra Madeira: Det er opskriften på en rigtig god sommerferie.

Der er ikke noget bedre end at strække alle fire ben lige op i luften og rulle sig i saftigt grønt græs, mens man ud ad øjenkrogen holder øje med en lækker puddelhund i den anden ende af pladsen. Danmark holder ferie, og det gør vores hunde også. Nogle af dem holder ferie på Svendborg Sund Camping på Fyn, hvor Maria Da Silva er lejrchef.

Hver morgen går hun en runde på campingpladsen med rundstykker til de gæster, der har bestilt, og selvfølgelig følger hendes hund, Sessa, med. Det er en sibirian husky, der gerne vil møde nye hundevenner i den nyanlagte hundeskov, som Maria lige har indrettet – men hundene på pladsen sover længe, så først senere på dagen kommer der legekammerater, hvorfor Sessa traver hjem til sin faste plads på kontoret hos Maria.

Det er dansk sommer, som den er allerbedst, og som Maria har lært at elske den. Hun kommer selv fra den portugisiske ø Madeira, hvor somrene altid er fantastiske, men med årene er hun kommet til at elske den danske udgave af sommer med lidt regn, lidt sol og så alt det blandede vejr indimellem. Maria har foreløbig været lejrchef her på pladsen siden 1999, og det håber hun at være længe endnu.

En hundeferie

– Som ung drømte jeg altid om at komme ud og opleve verden, for selv om Madeira er en vidunderlig ø, er det også en lille ø. Jeg ville prøve noget nyt. Jeg blev au pair-pige i London, senere mødte jeg en dansk mand og endte i Svendborg i Danmark i 1985. Vi fik tre børn sammen, og jeg tog en hf-eksamen, fik job på en café og vidste bare, at jeg skulle have noget arbejde, men hvad det skulle være, var jeg ikke helt klar over. Det fandt jeg ud af den dag, jeg læste i avisen, at man søgte en forpagter til Svendborg Sund Camping.

– Det var simpelt hen ønskejobbet, og jeg var overlykkelig, da jeg fik jobbet. Nu har jeg været her siden 1999, og jeg er vokset med opgaven, for i begyndelsen vidste jeg ikke meget. Nu kan jeg både lave kontorarbejde og reparere toiletter, hvis det skal være, siger Maria. I de snart 25 år, Maria har været på campingpladsen, har hun lært alt om, hvordan danskere holder ferie, hvad de gerne vil, og hvad de ikke vil.

– Jeg har lært, at her i Danmark vil vi gerne have vores hunde med på ferie, så det seneste, vi har lavet, er at skaffe ekstra jord til pladsen, så vi kunne lave en hundeskov. Hundene har brug for lidt ekstra motion uden snor, og de vil måske også gerne møde nye venner.

Læs også om Dokkedal Camping

– I sommerferien er der selvfølgelig forskellige arrangementer for børnene, men de skal også have tid og rum til bare at fange krabber på stranden eller lege med hinanden. Vi er en mellemstor plads med 158 pladser, og som noget nyt har vi fået seks glampingtelte, hvor man er på camping med lidt mere luksus end normalt, siger Maria, der selv bor på campingpladsen året rundt.

Der er kun hunden Sessa og Maria selv tilbage i huset. Ægteskabet holdt ikke, de tre børn er voksne og flyttet hjemmefra, men ikke længere væk, end at de tre sønner tit kommer på besøg og gerne giver en hånd med – det gælder også børnebørn, for i Marias familie er det en livsstil at være på camping. Sådan er det også for mange af gæsterne.

Storbyferie – nej tak

Dorthe og Asger Krogsgaard fra Ringkøbing skulle have været til DGI-stævne, men det blev aflyst på grund af corona. I stedet har de rullet campingvognen ind her hos Maria sammen med vennerne Hanne og Mads Astrup Madsen fra Faster uden for Ringkøbing. Dorte og Asger er veteraner. De har holdt campingferie i 30 år.

– Vi var med vores egne forældre på camping, så fik vi vores egen vogn, og især da børnene var små, var det jo en ideel ferieform, for der er altid legekammerater på en campingplads, siger Hanne.

Nu er børnene flyttet hjemmefra, og her sidder de så med gode venner, for én gang campist altid campist. De fire venner er ikke den slags mennesker, der tager på storbyferie, for som Mark fra Faster siger: – Vi bor så langt ude på landet, at når vi tager på camping, møder vi rigtig mange fremmede mennesker, så vi har såmænd ikke brug for hverken storby eller charterferie her i familien.

Det gode ved campinglivet er også, at hos familien Krogsgaard og familien Astrup Madsen er det mændene, der vasker op og passer grillen. De to damer nøjes med at sidde og sippe rosevin i aftensolen – endnu en grund til at holde campingferie hjemme i Danmark, mener de to kvinder.

Elmo på græs

Hos familien Clausen bliver det ikke til så meget vin. Det er bare ikke sådan det er at have to små børn og en hund ved navn Elmo med på ferie.

– Vi sørger altid for at få pladsen lige over for legepladsen, så kan ungerne selv rende over til hoppepuden, og vi kan holde øje med dem her fra vognen, siger Ann-Katrin Clausen, der er en erfaren småbørnsmor til Smilla og Bosse.

Familien kommer fra Harrislee i Tyskland, lige på den anden side af den dansk-tyske grænse og er på ferie med deres autocamper. De har tidligere holdt ferie i Tyskland og Holland, men nu er det ferietid i Danmark, for Kathrine tilhører det danske mindretal og vil gerne benytte lejligheden til, at børnene kan øve det danske sprog lidt mere.

Læs også om camping med de firbenede

Ægtemanden Christopher er tysk, men benytter også lejligheden til at blive bedre til dansk. Det går fint, Christopher har også fået jobbet med at vaske op, så han møder andre danske mænd over opvasken på campingpladsen, mens børnene leger sammen med de andre børn på legepladsen og taler sammen på både tysk og dansk. Hunden Elmo er den, der måske nyder ferien allermest her i familien. Det er rart at ligge i det kølige græs, når det bliver alt for varmt, og her er der ingen, der synes, at han er for stor, for larmende eller bare for meget. Alba er også en hund, en engelsk staffordshire bullterrier. Hun er ikke så heldig som Elmo, der skal være her en uge. Hun er på en weekendtur sammen med sine mennesker, Katrine og Casper Brix. De er ved at bakke campingvognen på plads med udsigt over vandet, for de elsker havudsigt.

Her i Svendborg er der en plads til alle. Nogle vil helst bo ved vandet, andre ved siden af legepladsen eller ved hundeskoven. I nogle uger om året er campingpladsen stedet, hvor man nyde et liv i pagt med naturen – og vasker mændene op hver dag, er det jo en helt god ferie.