Skolegang og nystegte fiskefrikadeller

Torsdag, 18. februar 2021
Af Claus Gjedsig. Foto: Kaspar Wenstrup
Mens skolebørnene er sendt hjem, har Marianne og John i Thyborøn haft skole for deres børnebørn, så forældrene kan passe deres arbejde. Det er en win-win-situation, mener alle parter.

– Jeg kan dufte bedstefars fiskefrikadeller, hvisker Ole til Bertil.

– Ja, hvor er vi altså heldige. Men jeg synes, der er laaaang tid til frokost. Jeg er allerede sulten, svarer Bertil lavmælt. Ingen af dem har bemærket, at Marianne også er i lokalet.

– Kører det med matematikken? spørger hun med lav stemme for ikke at gribe forstyrrende ind i undervisningen.

– Ja ja, svarer drengene samstemmende og retter automatisk fokus tilbage på deres computere.

Læs også: Fejøs børn bruger ikke skoleskemaet, for de har Astrid

Fanøvejskolen

Det er formiddag – tæt på det store spisefrikvarter – på den nyoprettede private skole – Fanøvejskolen – i Thyborøn. En skole, der er poppet op i kølvandet på coronaen, hvor landets skoler er lukket ned og alle eleverne sendt hjem.

Det kan give store problemer for mange forældre, at deres børn ikke kan komme i skole, men skal undervises hjemme. Men ikke hos familien i Thyborøn.

Marianne Toft Stausholm, 64, og John Bruun Holm, 63 og efterlønnere, sad og nød en kop kaffe, da de hørte, at alle børn ikke skulle møde i skole som et led i bekæmpelse af coronaen.

– Vi kunne jo …

– Ja, selvfølgelig kan vi det, svarede John, inden Marianne havde fuldført sin sætning.

– Sådan er det, når man har været gift i mange år. I mange retninger tænker og handler man ens. Det er lige før, man kan læse den andens tanker, siger John, der er tidligere specialarbejder.

Parret har tre børn, hvor de to bor i Thyborøn: Christian, der er tømrer. Han er gift med Rikke, der er pædagogmedhjælper. De har drengene Bertil på ni, Buster på seks år og Anna-Gry på snart tre, og som går i børnehave. Og så er de i øvrigt genbo til Marianne og John på Fanøvej.

Læs også: Ebba har 17 børnebørn: Bedste er noget ganske særligt

De skal jo arbejde

Et par hundrede meter væk bor Lærke, der er pædagog. Hun er gift med Henrik, der også er tømrer. De har børnene Karla på 11, Ole på ni og Eva på syv år. Desuden har John og Marianne datteren Ane, der bor i Horsens. Hun er kæreste med Anders. De har Agnes på to år og en lille ny på vej.

Marianne og John var hurtigt enige om, at de ville tilbyde at lave skole for deres fem børnebørn.

– Alle fire forældre har jo arbejde, som skal passes. Vi ved, at det vil passe meget dårligt ind i deres hverdag, hvis de på skift skulle være hjemme hos børnene. Så det var helt naturligt for os at træde til. Familiebåndene er i forvejen tæt knyttede, fortæller John og Marianne, der er henholdsvis bedstefar og farmor/mormor.

Deres hus er nu opdelt, så Karla, der går i 5. klasse, sidder for sig selv. Fætrene Ole og Bertil går i samme klasse på Thyborøn Skole og er også klassekammerater hos bedsteforældrene. De tre får virtuel undervisning. Det vil sige, at de via deres computere er i direkte kontakt med deres lærere og klassekammerater.

Ikke forstyrre

– Hvis de altså husker at klikke sig på med billede. Det er der nogen, der somme tider glemmer, siger Karla, der har det meget godt med at sidde alene.

– Så forstyrrer jeg ikke de andre. Og de forstyrrer ikke mig, siger hun.

De to mindste har lektier for, men er ikke i direkte kontakt med deres lærere. Her hører Marianne dem læse højt på skift, gennemgår regnestykker med dem og så videre.

Dagene er nøje skemalagt. Klokken kvart i otte henter John Eva, Ole og Karla. Klokken otte spiser de morgenmad sammen, gerne havregryn. Herefter går undervisningen i gang.

– Alle ved, hvad de skal lave i løbet af dagen, og de passer deres skole. Den ros skal de have, siger John, der med den nye skole har fået udvidet antallet af titler.

– Jeg er skoleleder, kok, gårdvagt og pedel, mens Marianne, der er tidligere socialpædagog, har overblikket over undervisningen og træder til, hvis der opstår problemer.

Læs også: Rigtige bedstefædre skifter også ble

God frokost

Der er indlagt flere pauser i løbet af dagen. Klokken 10 får børnene således frugt og eksempelvis ostehapsere, og klokken 12 er der frokost. Det er bedstefar John, der huserer i køkkenet, og ifølge børnene er han fantastisk til at lave lige det, de gerne vil have: Lune fiskefrikadeller (man bor vel i en fiskerby) eller måske medister. Og selvfølgelig rugbrød. Til pausen om eftermiddagen er der gerne noget ekstra lækket. Det kan være hjemmebag.

– Når der er frikvarter, skal ungerne ud og røre sig. De leger fantastisk godt sammen, men de er jo også søskende, fætre og kusiner. Og så accepterer de fuldt ud de regler, der gælder i vores hus, fortæller Marianne og fortsætter med et smil:

– Men kun når deres forældre ikke er her. Det er mærkeligt, at børnene opfører sig meget anderledes, når de er sammen med deres mor og far.

Afbrydelser i skoledagen

Husreglerne siger bl.a., at man ikke har hverken telefon eller computer med ved bordet, når der skal spises. Og så opfører man sig i det hele taget pænt.

– Ellers kommer gårdvagten og hiver os i ørerne, siger Bertil og ser på sin bedstefar, men tilføjer: – Undskyld, det kunne du aldrig finde på. Jeg prøvede bare at være morsom.

Nogle gange kommer der behagelige afbrydelser af skoledagen, som f.eks. da Johns søster, Lone, og svoger, Peter, der også bor på Fanøvej, gav pizzaer til frokost.

– Med colaer. Det var aldrig sket på skolen, siger Buster.

Og så har oldemor givet frugt, kiks og oste til pausen om formiddagen.

Læs også: En lille bedste med et stort hjerte

Savner vennerne

Selv om børnene har det rigtig godt i bedsteforældres skole, så savner de alligevel at være sammen med deres kammerater i skolen.

– Jeg savner f.eks. min veninde Wilma meget. Og selv om vi har det dejligt her, så ser jeg frem til at komme i skole, siger Eva. Det kan Karla genkende.

– Jeg kan lave lektier, skrive og ringe til mine klassekammerater på computeren. Men det er altså ikke det samme som at være sammen med dem. På den anden side er det også fantastisk at kunne gå i skole her hos bedstefar og mormor. Jeg tror, at rigtig mange andre børn ville være glade for den måde at gå i skole lige nu. Nogle dage kan det da også være svært at sige farvel.

Samvær med børnebørnene

For Marianne og John er det en win-win-situation: – Vi er utroligt glade for at kunne hjælpe. Og så bliver vi knyttet endnu tættere til vores børnebørn.

Når dagens skole er slut, og der er ryddet op, sætter Marianne og John sig på deres elcykler og tramper ud i Thyborøn og opland:

– Det er en rigtig god måde at slutte en god dag på.

Læs også: Takket være læsehunden Oscar: Nu går Naja i skole igen