De fleste af os finder morskab i at se os selv på diverse ældre fotografier, og Nina Bay er ingen undtagelse. Dog er der ét bestemt billede af hende selv, der gav hende et chok og kom til at betyde rigtig meget for hende.
– Jeg var i maj 2014 sammen med det lokale gospelkor, som jeg har sunget i siden 2012, på koncertturné i Island, og når vi er på turné, har vi altid en amatørfotograf med, som tager billeder til vores hjemmeside, fortæller den 56-årige specialist i familiesammenføring.
– Jeg havde faktisk vænnet mig til ikke at se på mig selv, når jeg så billederne af koret. Men på Island, da mine øjne gled hen over det sædvanlige kor-foto, stoppede blikket af en eller anden grund ved mig selv, og jeg så pludselig, hvor stor jeg var blevet.
Et par dage efter den chokerende erkendelse skulle koret på hvalsafari.
– Vi skulle på grund af kulden have overlevelsesdragter på, og jeg kunne dårligt komme i en størrelse XXXL. Jeg måtte ligge og rode rundt på gulvet, mens jeg kæmpede for at komme i dragten, og jeg frygtede, at jeg aldrig fandt en størrelse, der passede mig. Det lykkedes dog heldigvis til sidst, så jeg kom med på den fantastiske sejltur, men jeg glemmer aldrig den flovhed og frustration, jeg følte indeni på grund af min størrelse.
Øjenåbner
De to oplevelser var en øjenåbner for Nina.
– Allerede ombord på flyet hjem bestilte jeg en tid hos min læge, og da jeg konsulterede hende, fortalte jeg intet om formålet, men ville bare finde ud af min generelle helbredstilstand. Jeg vejede jo 117 kilo, fik i forvejen både blodtryks- og kolesterolsænkende medicin, var træt, tung og sov ikke særlig godt
Blodprøver fortalte Nina, at det ikke stod så godt til, og at det ville være rigtig godt for hende at komme ned under 100 kilo.
– Jeg var fast besluttet på at gøre noget ved det. Jeg sagde intet til familien, og den første måned efter lægebesøget var bare en mental proces for mig, hvor jeg googlede ord som ”kostplan til vægttab”, ”fitness” og ”personlig træner”. Jeg opdagede, at det var hammerdyrt at få en personlig træner i et fitnesscenter, og googlede videre for at finde ud af, hvordan jeg selv kunne køre forløbet.
Nina er en handlekraftig dame, der, når hun først har taget en beslutning, går i gang.
– Jeg købte en app ved navn Madlog til min telefon. Her kan man taste alt, man spiser, ind for at se fedt, kalorier og proteiner. Jeg købte ligeledes en skridttæller, en vægt, der kan måle fedt og muskelmasse, et blodtryksapparat og et målebånd.
Læs også om Line, der slanker sig samtidig med, at hun gør livet til en fest
Træner i hjemmet
Efter en måned indviede Nina sin mand, Søren, og de to hjemmeboende sønner, Alexander på 23 år og Oliver på 20, i sin plan.
– Alexander er uddannet fitnessinstruktør, og han anbefalede mig at installere en kondicykel og en romaskine her i vores hjem i Karlslunde. Desuden købte jeg en træningsbold og lånte nogle frivægte af mine sønner, og så gik jeg simpelthen i gang med at træne herhjemme en time hver dag, fem dage om ugen, fortæller Nina, som har fundet en god rutine:
– Straks jeg kommer hjem fra arbejde, skifter jeg til træningstøjet, og så træner jeg, mens Søren laver mad, og drengene hygger i stuen. Alexander kom også på den idé, at man kan bruge mit nodestativ til min iPad, så jeg kan se mine yndlingsserier eller høre musik, mens jeg cykler.
Nina fandt fra begyndelsen ud af at sætte sig delmål.
– Jeg kunne jo slet ikke overskue at skulle tabe 40 kilo, så jeg besluttede at tabe 5 kilo ad gangen. På den måde ville jeg jo hele tiden komme til at opleve en lille sejr.
Og det gjorde Nina hurtigt.
– Min Madlog hjalp mig med at omlægge kosten og holde øje med mit daglige kalorieforbrug, og selv om det var svært, begyndte jeg faktisk ret hurtigt at få styr på, hvad jeg skulle spise og hvor meget. Jeg er ikke totalt fanatisk, for eksempel spiser jeg det samme som resten af familien til aftensmad, men kun én portion. Morgenmaden er skiftet ud med skyr eller havregryn med mandler eller bær, og frokosten består af rugbrød og salat, og så napper jeg en gulerod eller et æble som snack indimellem.
Er ikke fanatisk
Nina er også blevet skrap til at finde alternativer til de tidligere mere usunde valg.
– I stedet for chips spiser jeg rugbrødschips, og pomfritterne er skiftet ud med haricots verts-bønnefritter med lidt olie og salt i ovnen. Og så henter jeg inspiration hos mine kolleger, som er åleslanke. De er meget søde og tager hensyn til mig. Hvis nogen giver flødeis, køber de altid en sodavandsis til mig, så jeg stadig er med. Giver nogen kage, tager jeg også et stykke, men kun et lille et. Jeg er ikke fanatisk, jeg elsker også et glas Asti, men drikker det bare ikke så tit.
Væk med medicinen
Nina har aldrig i sit liv været på slankekur, og hun har en klar holdning til piller og pulvere.
– Jeg mener, at den bedste kur er at spise fornuftigt og så motionere, og at man så i øvrigt giver sig god tid. Hvis det er noget, der skal holde resten af livet, skal man jo finde en livsstil, man har det rigtig godt med.
Efter et år spurgte Nina sin læge, om medicinen kunne blive lagt på hylden.
– Min læge var ikke vild med tanken, men gik med til i første omgang at halvere den, og senere – dagen efter mit sølvbryllup, den 10. november 2016 – sagde hun: ”Nu gør vi det! Du klarer jo det hele selv uden diætist, fitnesscenter og træner. Du kører jo bare derudad, og det vil jeg gerne honorere.”
Ninas blodtryk og kolesteroltal har aldrig været bedre.
– Jeg har det supergodt, sover godt om natten, kan løbe efter bussen og er ikke længere bange for ikke at kunne komme op ved egen hjælp, hvis jeg skulle falde.
Nina har oplevet et par milepæle i processen.
– Den første var, da vægten viste 2 og ikke 3 cifre, og en anden var, da jeg skulle købe et par nye bukser, og ekspeditricen anbefalede mig en størrelse 44. Jeg plejer at bruge op til 56, men jeg gled lige ned i en 44!
I dag står vægten på 25 kilo mindre end i 2014, og Nina stiller gladeligt op til fotografering.
– Det kan godt være, jeg stadig mangler 20 kilo, men de skal nok rasle af. Og det kan også godt være, at jeg hen ad vejen falder i, men så er det bare op på hesten igen. Hvor der er vilje, er der vej, og jeg giver ikke op, før jeg har nået mit mål og vejer
70 kilo.
Se, hvilke kandidater Nina er oppe imod i galleriet herunder:
Store vægttab: Hvem bliver Årets Taber 2018?


Store vægttab: Hvem bliver Årets Taber 2018?
Jannie har tabt sig 54 kilo:
Jeg frygtede at dø af mit madmisbrug
Ingen anede, at den altid smilende Janni Askov skjulte et madmisbrug og led i stilhed. En dag fik hun en besked, der forandrede alt. Janni besluttede at tabe sig. I dag deler hun sine erfaringer for at hjælpe andre overvægtige – og er kandidat i konkurrencen om at blive Årets Taber.
Se på næste foto, hvordan Janni så ud før sit store vægttab.


Janni - FØR


Store vægttab: Hvem bliver Årets Taber 2018?
Marianne og Sandie har tabt sig over 100 kilo:
Man er nødt til at have en makker
51-årige Marianne Lehrmann har lært sin datter at elske sig selv. Det betød desværre også, at 28-årige Sandie ikke så, hvor overvægtig hun var blevet – ligesom Marianne ikke bed mærke i sine egne 152 kilo. Nu har de sat sig for at bryde ”den sociale arv”, og de er kandidater til konkurrencen om at blive Årets Taber.
Se på næste foto, hvordan Marianne og Sandie så ud før deres store vægttab.
Læs Sandie og Mariannes historie her


Sandie og Marianne - FØR


Store vægttab: Hvem bliver Årets Taber 2018?
Nina fandt sin egen vej til vægttab:
Jeg har aldrig været på slankekur
Da 56-årige Nina så sig selv på et foto, tog hun en rask beslutning. Hun ville tabe sig 45 kilo, men hun ville give sig god tid til det. På tre år har hun tabt de 25, og nu er hun med i konkurrencen om at blive Årets Taber. Og de sidste 20 kilo? Dem ser hun ganske fortrøstningsfuld på.
Se på næste billede, hvordan Nina så ud før sit store vægttab.


Nina - FØR


Store vægttab: Hvem bliver Årets Taber 2018?
Mette har tabt sig 45 kilo og fået styr på angsten
I årevis var Mette Havgård overvægtig. Men en tur sydpå sidste sommer med svedeture og manglende plads til maven gjorde udslaget: Nu har hun tabt sig 45 kilo og døjer ikke længere med angstanfald. Det er datteren Kathrine, der har indstillet sin mor til prisen som Årets Taber.
Se på næste billede, hvordan Mette så ud før sit store vægttab.


Mette - FØR


Store vægttab: Hvem bliver Årets Taber 2018?
Kirsten tabte 75 kilo: Det gør ikke noget at falde i
Det var et foto taget af en kollega, der fik Kirsten Dideriksen til at indse, at hun måtte gøre noget ved sin overvægt. Med en startvægt på 164 kilo har det været et langt, sejt træk, der nu har resulteret i et vægttab på 75 kilo. Esbjergenseren vil være mere og andet end sin vægt, så nu er hun i fuld gang med at hjælpe andre – og med i konkurrencenom at blive Årets Taber.
På næste billede kan du se det foto, der satte Kirsten i gang med sit store vægttab.


Kirsten - FØR


Store vægttab: Hvem bliver Årets Taber 2018?
Karoline har tabt sig 52 kilo:
Nu tror jeg på mig selv
Sidste år vejede Karoline Østberg fra Hjørring 126 kilo. Så længe hun kan huske, har hun været den tykke pige, der blev mobbet, selv om hun forsøgte alt for at tabe sig. Men en dag tog hun en stor beslutning...
Se på næste billede, hvordan Karoline så ud før sit store vægttab.


Karoline - FØR


Store vægttab: Hvem bliver Årets Taber 2018?
Martin tabte 27 kilo:
Alt er blevet meget lettere
For to år siden sagde 40-årige Martin Sivesgaards krop fra efter at have stået mål med usund livsstil, søvnproblemer og hjertebanken. Vægten viste knap 100 kilo, da han var ved at blive ramt af en blodprop. Dét blev startskuddet til et vægttab, der i dag har rundet 27 kilo fedt, og han er årets sidste kandidat i konkurrencen om at blive Årets Taber.

