Uden min stomi havde jeg ikke været her

Tirsdag, 24. november 2020
Foto: Søren Lamberth
Selv om Mette er uhelbredeligt syg og lever med, at meget ikke kan lade sig gøre, er hun et lykkeligt menneske og har masser af kærlighed i sit liv. Det er en sorg, at hun ikke kan få børn, og hun var parat til at sætte sin kæreste Daniel fri, for børn var også hans store drøm, men Daniel valgte Mette.

Man kan være modig og springe ud fra høje bjerge eller svømme med krokodiller. Mette Schmidt er ikke modig på den måde. Der er heller ikke hverken bjerge eller krokodiller i Veflinge på Fyn. Men hun er modig, fordi hun tør lægge et billede op på Facebook, så hele verden kan se hendes bare mave iført en stomipose.

Mette er ellers i virkeligheden et meget privat menneske, der aldrig viser sig frem, men hun valgte at gøre det på Facebook, fordi det handlede om stomi og selvværd. Seven, en 10-årig dreng i USA, valgte at tage livet af sig selv, fordi han blev drillet med sin stomi, og det fik Mette til at vise sin egen mave med stomipose frem. Hun gjorde det for at vise, at en stomioperation har reddet hendes liv.

Det kunne den også have gjort for den lille amerikanske dreng, der blev mobbet med sin sygdom, men han valgte at gå i døden. Mette valgte at stå frem og fortælle om sig selv og sin livsglæde. Derfor valgte hendes svigermor, Bessie Nissen, og Familie Journal at give Mette en meget velfortjent julekurv.

Læs også: Vind en julekurv

Mette er 39 år og er lige blevet førtidspensionist på grund af den tarmsygdom, der har ændret hendes liv på alle måder. Hendes kirurg siger, at Mette er en meget mærkelig patient. Noget må der være om snakken, for de fleste patienter er vel ikke så gode venner med deres kirurg, at de ligefrem sms’er sammen. Det gør Mette og hendes kirurg desværre. For Mette bliver aldrig rask, og der er meget, der ikke kan lade sig gøre, men hun synes stadig, at hendes liv er dejligt trods alt.

– Jeg var 12 år, da jeg blev syg med maven. Det begyndte den sommerferie, hvor hele familien tog på bilferie til Sverige og Norge. Jeg tror, jeg besøgte samtlige offentlige toiletter på hele vejen, og så tog vi hjem igen, så jeg kunne komme til lægen. Det viste sig desværre, at det var tyktarmsbetændelse, fortæller hun og fortsætter:

– Den medicin, jeg blev behandlet med, havde forskellige bivirkninger, og de næste to år var jeg mere indlagt på sygehuset, end jeg var hjemme. Da jeg blev 14 år, fik jeg fjernet tyktarmen og fik lavet en stomi, så afføringen blev ledt ud i en pose på maven i stedet for. Det var forfærdeligt, når man er i teenageårene.

Mette blev mobbet i skolen. Hver eneste dag blev der sagt hårde ting til hende, men hun fortalte det ikke derhjemme, for hun ville gerne skåne sine forældre. De skulle ikke være kede af det.

– Det hjalp, da en sygeplejerske på afdelingen tilbød at komme op i min klasse og fortælle, hvad en stomi er. Bagefter var det slut med mobningen, men de to år i 6. og 7. klasse var forfærdelige, siger Mette.

Stomien blev lagt tilbage igen, da Mette var 17 år, for da var hun rask – håbede man. Det var i de år, hun skulle i gang med sit eget liv.

Udstødt i fire år

Mette kommer fra en stor og varm familie med fire ældre søskende. I deres familie spillede religion en anden rolle end i mange andre familier. Mettes mor tilhørte Jehovas Vidner, men det gjorde Mettes far ikke. De to mennesker gav deres børn en tryg og kærlig barndom, men religionen spillede selvfølgelig også en rolle. Inden for Jehovas Vidner må man ikke bo sammen eller have sex, før man er gift, og det var måske en af grundene til, at Mette og hendes mand blev gift, da de var 19 år.

– Inderst inde vidste jeg godt, at min mand nok ikke var den rigtige for mig. Han havde et alkoholproblem, og jeg forlod ham. Kort efter mødte jeg min anden mand. Han havde også et alkoholproblem, men jeg var sikker på, at hvis vi bare var sammen, kunne jeg redde ham.

– Jeg valgte at flytte sammen med ham, men vidste også, at jeg så ville blive udstødt, fordi jeg levede sammen med en ny mand, uden at min eksmand havde været mig utro eller var død.

Mette var udstødt i fire år, hvor hun ikke så sine veninder, men heldigvis så hun stadig sin familie. Til sidst valgte hun at gifte sig med den nye mand, så hun kunne blive genoptaget i Jehovas Vidner, men ægteskabet holdt ikke, og så blev Mette alene.

– Mine forældre havde gjort alt for mig, da jeg var allermest syg. De har givet mig så megen kærlighed og støtte, men den tro, jeg havde fået med fra mit barndomshjem, den mistede jeg efterhånden, så i dag er jeg ikke længere medlem af Jehovas Vidner, siger Mette.

– Jeg er uddannet social- og sundhedsassistent, men da jeg blev alene igen, fik jeg et job som opvasker på en restaurant. Med tiden blev jeg forfremmet, og til sidst endte jeg med at være chef i restauranten i Odense. Det var et hektisk job, men også et job, jeg var ret glad for, og jeg syntes egentlig, livet var helt i orden. Og det var endnu mere i orden, da jeg mødte Daniel for ni år siden. Han var min soulmate, min manglende halvdel. Ham, jeg altid havde drømt om, fortæller hun.

Men livet blev ikke ved med at være godt.

Læs også om Aviaja, der er hjertebarn

– Da Daniel og jeg havde kendt hinanden et år, vendte min sygdom tilbage. Daniels højeste ønske var at blive far, og lige præcis det kunne jeg ikke love ham. Jeg havde før forsøgt at blive gravid, men jeg havde fået at vide, at på grund af mine mange operationer dannede jeg arvæv i underlivet, og det ville gøre det meget svært at blive gravid. Det har været og er stadig en stor sorg for mig, at jeg nok aldrig bliver mor. Derfor har jeg også givet Daniel fri til at forlade mig, så han kan få det, han så gerne vil, men Daniel har valgt at blive hos mig, siger Mette.

For første gang i sit liv har hun pyntet op med julepynt i år. Hun er ikke en fanatisk julehader, men hun har bare aldrig holdt jul som barn og ung. Derfor er det også med en lille smule betænkelighed, hun har sat julepynten op. Hun gør det mest for at glæde Daniel, for sådan er kærligheden mellem de to. De støtter hinanden og gør hinanden glade hver eneste dag. De deler deres inderste tanker med hinanden, men i starten var det ikke nemt.

Næring via drop

– Hvordan fortæller man en ny kæreste, at man har noget så usexet som en tarmsygdom? Du kan jo ikke skjule for en kæreste, at du går på toilettet mindst 10 gange om dagen. Jeg er blevet opereret et utal af gange i de otte år, vi har været sammen. For fire år siden fik jeg igen en stomi, og nu får jeg næringsstoffer via drop hver nat, fordi mit tarmsystem ikke længere kan optage næringen. Min krop er blevet svagere og svagere, og jeg har været dybt ulykkelig over mange ting. For nogle år siden fik jeg også en dyb depression, som jeg heldigvis er kommet ud af igen, takket være en dygtig psykolog og Daniel. Jeg er nået frem til, at jeg har et godt liv, netop fordi jeg har en stomi – ellers ville jeg jo slet ikke have været her.

– Jeg har holdt fast i mit arbejde, så længe jeg kunne, men nu har jeg sagt ja til førtidspension, selv om det var svært, men jeg har ikke længere kræfterne til at arbejde, tilføjer hun.

I stedet passer Mette hus og have – og ikke mindst Walther. Han er en dejlig hund med sin egen stærke vilje og egen profil på Instagram. Han er det tætteste, Mette og Daniel måske kommer på at få et barn sammen.

Der er også Mettes to heste på naboens mark, som Mette elsker højt, men først og fremmest er der Daniel. Ham, der fik hende til at trække i en bikini i fjor, da de var på sommerferie sammen. Daniel, der synes, at hun er verdens dejligste kvinde uanset hvad, og så er han jo også ham, der ikke er til at komme af med, som Mette siger.