Vi kan hypnotiseres til alt

Mandag, 7. marts 2016
Af Mary Steengaard, foto: Birger Vogelius
Hele livet har Jan interesseret sig glødende for den menneskelige psyke og forestillingsevne, og allerede som 14-årig evnede han at få folk til at tro på det mest utrolige.

– Jeg vil bede dig om at tegne en ting, du lige kommer i tanke om, gerne noget lidt specielt.

Vi er på besøg hos 33-årige Jan Hellesøe for med egne øjne at se, hvordan den kendte manipulationsekspert gang på gang lykkes med at overraske sit publikum, og vi starter med en ganske enkel øvelse, hvor Jan skal finde ud af, hvad jeg har tegnet.

For at sikre mig, at han umuligt kan gætte, hvad jeg tegner, bliver det et lidt karikeret hestehoved. Jeg får efterfølgende besked på at rive papiret af blokken sammen med flere lag, så et eventuelt tryk ikke afslører tegningen. Jeg folder som beordret papiret grundigt og putter det i min baglomme til senere mulig afsløring.

Vækker begejstring

Det lille stunt har Jan naturligvis prøvet utallige gange.

– Det vækker altid begejstring og forundring, når jeg kan fortælle, hvad tegningerne forestiller, fortæller Jan, der hele sit liv har elsket at manipulere og eksperimentere med andre menneskers psyke.

I første omgang uddannede Jan sig som regulær tryllekunstner.

– Jeg lærte hele faget og byggede optiske visioner til teater og tv. Hvis nogen skulle gå igennem et spejl, svæve, forsvinde eller andet i den stil, så udtænkte jeg, hvordan det skulle gøres, og tjente penge på det. Siden begyndte jeg at tænke på, hvordan jeg kunne få folks tanker til at forsvinde og dukke op. Da vågnede interessen i høj grad for hypnosen.

Læs og så om unge Mikkel Rugholm, der tryller for folk over hele landet

De sidste år har vi så alle i DR3’s program ”Fuckr med dn hjrne” haft fornøjelsen af at lade os mystificere af Jans specielle evner, og Familie Journal får syn for sagn.

Hovmod står for fald

Da vi skal til at tage afsked, husker Jan på tegningen i min baglomme. Han snupper blokken, og vi aner, at han laver nogle store, lige streger, der tilsyneladende slet ikke minder om en hest.

Ha, tænker jeg – dén kunne han alligevel ikke greje!

Hovmod står dog for fald, og da Jan vender blokken, mens han siger, at han ikke er så god til at tegne, får vi et chok. På det hvide papir står skrevet med store bogstaver HEST!

Familie Journal og Maries ideer