Opskrifter

Rugbrød

Torsdag, 14. oktober 2010af Redaktion
God opskrift på hjemmebagt rugbrød

Ca. 2 dl surdej
1 spsk. groft salt
3 spsk. flydende honning
8 dl koldt vand
300 g knækkede rugkerner
400 g rugmel
Ca. 150 g groft speltmel
+ næste dag ca. 200 g rugmel


TIP

Kan fryses - lettest i skiver. Husk, at rugbrød, selv om det smager godt varmt, næsten ikke er til at skære. Det skal helst sætte sig lidt. Tåler opbevaring i køleskab.

Dag 1 Rør surdej i stor skål med salt, honning, vand,rugkerner, rugmel og så meget speltmel, at det ligner blød havregrød.
Dag 2 Tag ny surdej fra. Rør så meget rugmel i, at det er som en fast grødmasse. Hæld i en smurt 2-litersform og stil til hævning i 3-4 timer. Prik med gaffel, så luften kan komme ud. Pensl med smeltet smør. Stil i kold ovn, tænd på 200° og bag i 2-2½ time til det er gennembagt. Lad det stå uden for formen i ovnen på eftervarme.


Surdej

1 dl vand
1 dl gammeldags kærnemælk
1 dl grahamsmel el. groft/fuldkorns hvedemel
1 g gær

Røres sammen, står 1 døgn i stuetemperatur og sættes så på køl et par dage. Kan godt bruges efter 1 døgn, men er absolut bedst, hvis den står på køl først. Når den er brugt i en dej, tages en portion fra dejen, kommes i glas med låg, drysses med 1 spsk. salt og opbevares i køleskabet. Dejen kan opbevares i 2-3 mdr. Med tiden kan den blive lidt "træt", men kan så kvikkes op med ½ øl.

Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen


Find flere opskrifter her...
Klassisk birkefranskbrød
Madpakkeboller
Valnøddebrød