Det er ikke fastelavn uden lækre fastelavnsboller. Her får du fem opskrifter på lækre fastelavnsboller, så kan du finde din helt egen fastelavnsfavorit og servere til både små og store munde.
Opløs gæren i vandet. Tilsæt kærnemælk. Smelt smørret, og bland det med kærnemælk og gær. Tilsæt sukker, salt og det meste af melet. Ælt dejen, og tilsæt evt. mere mel, til dejen er blød og glat. Lad den hæve tildækket i 1 time. Form dejen til 12 boller, og læg dem på 2 bageplader med bagepapir. Fyld og pynt: Lav en fordybning i hver bolle, og fyld hullet med marmelade. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og drys med hasselnøddeflager. Lad bollerne hæve i 30 minutter. Varm ovnen op til 180°, og bag bollerne i ca. 12 minutter. Lad dem køle lidt af på en bagerist, og servér dem lune.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Klik her for at ændre dit samtykke
Vandbakkelser med vaniljecreme, flødeskum og hindbærkompot
(6 stk.)
1½ dl vand
75 g smør
1 tsk. sukker
1 knivspids salt
75 g hvedemel
3 små æg
2 dl piskefløde
Vaniljecreme:
3 dl mælk
3 æg
3 spsk. hvedemel
4 spsk. sukker
1 vaniljestang (korn)
Hindbærkompot:
125 g hindbær (evt. fra frost, optøede)
50 g sukker
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 200° (brug ikke varmluft). Kog vand og smør op i en kasserolle. Tilsæt sukker, salt og mel under omrøring. Rør rundt i dejen i 2-3 minutter ved høj varme. Lad dejen køle lidt af, og rør i den af og til. Pisk æggene sammen, og rør dem i dejen lidt ad gangen. Form 6 store, runde kager med 2 skeer, og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Bag bollerne i ovnen i 30 minutter, ovndøren må ikke åbnes undervejs. Tag forsigtigt en enkelt bolle ud af ovnen, og luk ovndøren forsigtigt, ellers kan bollerne falde sammen. Stil bollen på bordet, og læg mærke til, om den begynder at falde sammen. Stil den straks tilbage i ovnen igen, hvis den gør, og bag alle bollerne i ca. 5 minutter længere. Lad bollerne køle af. Vaniljecreme: Pisk alle ingredienserne til cremen sammen. Bring cremen i kog under konstant piskning, og kog den godt igennem i et par minutter. Lad cremen køle af, og rør i den af og til, så den ikke danner skind på overfladen. Hindbærkompot: Kog hindbærrene hurtigt op med sukkeret. Afkøl. Pisk fløden til flødeskum. Skær toppen af bollerne. Fordel vaniljecremen i bollerne, og læg 1 stor skefuld hindbærkompot i. Fyld derefter flødeskum i hver bolle. Læg låg på igen. Sigt flormelis over lige inden servering.
Fastelavnsboller med marcipanremonce og chokoladeglasur
(16 stk.)
2 dl mælk
100 g smør
50 g gær
1 æg
½ tsk. salt
2 spsk. sukker
¾ tsk. stødt kardemomme
Ca. 450 g hvedemel
1 æg til pensling
Marcipanremonce:
75 g marcipan
75 g sukker
75 g smør
Chokoladeglasur:
100 g mørk chokolade
1 spsk. flormelis
1 spsk. smør
Krymmel til pynt
Fremgangsmåde:
Lun mælken, og rør smørret i, til det smelter. Opløs gæren i mælken. Tilsæt æg, salt, sukker, kardemomme og det meste af melet. Ælt dejen godt sammen, og tilsæt mere mel, til dejen er blød og glat. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 45 minutter. Marcipanremonce: Riv marcipanen, og rør den sammen med sukker og smør. Rul dejen ud til en firkant på ca. 30 x 30 cm. Skær dejen ud i 16 kvadrater, og læg 1 skefuld marcipanremonce på hver af dem. Fold dejen omkring fyldet, og tryk den godt sammen i sammenføjningerne. Sæt bollerne på bageplader med bagepapir med lukningerne nedad. Pensl dem med sammenpisket æg, og lad dem efterhæve i 30 minutter. Varm ovnen op til 200°. Bag bollerne midt i ovnen 12-15 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle af på en rist. Chokoladeglasur: Smelt chokoladen sammen med flormelis og smør over vandbad. Smør glasuren på bollerne, og drys med krymmel.
Lun mælken. Skær smørret i små tern og lad dem smelte i mælken. Opløs gæren i mælken. Tilsæt æg, kardemomme, sukker, salt og mel. Ælt dejen grundigt, til den er blød og ensartet. Dæk ælteskålen med køkkenfilm og lad den hæve lunt til dobbelt størrelse. Del dejen i 12, form dem til helt runde boller og stil dem på en plade med bagepapir. Lad dem hæve til dobbelt størrelse. Pensl bollerne over det hele med æg. Bag bollerne ved 175° varmluft i 15-20 min., til de er smukt brune over det hele. Lad bollerne køle af.
Skær en trekant i toppen af hver bolle med en savtakket kniv. Pil krummen i midten af bollerne ud, så der bare er en ca. 1 cm tyk skal af bollen tilbage. Riv marcipanen groft og hak mandlerne. Skrab kornene ud af vaniljestangen. Rør marcipan, krumme, mandler og vaniljekorn sammen i en skål. Spæd med mælken til en cremet konsistens. Fordel cremen i bollerne. Pisk fløde og 4 spsk. flormelis til skum. Sprøjt rigeligt med flødeskum i bollerne og læg den øverste top ovenpå. Drys flormelis over bollerne inden servering.
Tip: I stedet for creme kan du komme 1 spsk. syltetøj i hver bolle eller komme både syltetøj og creme i bollerne.
Fremgangsmåde: Hak smør og mel til en grynet masse. Kom yoghurt i, saml dejen og læg den på køl i 30 min. Bland æg, sukker, mel, fløde, appelsinsaft og vaniljekorn sammen i en gryde og kog det igennem under piskning. Rul dejen ud i ½ cm tykkelse, del den i firkanter på 10 x 10 cm og læg en skefuld creme på hver. Pensl kanterne med æg, saml hjørnerne over cremen og tryk kanterne godt sammen. Bag bollerne ved 225° i 15 min. Rør flormelis med appelsinsaft og -skal og dekorer fastelavnsbollerne.