Opskrifter

Tre retter med radiser

Lørdag, 28. juni 2014af Helle Brønnum Carlsen, foto: Carina Krügerfoto: Carina Krüger
Radiser er røde og sprøde og noget af det første, der kan høstes i køkkenhaven. Træk lidt radiser op og lad dig friste af de skønne opskrifter her.

Her får du opskrifter på:

  • Grillspid med syltede radiser
  • Radiser med salsa verde
  • Radiser i smør

Vidste du, at radisen er en af vores ældste kulturplanter? Den stammer formentlig fra Kina, hvor den har været skattet takket være dens skarpe og lidt bitre smag. Radisen er udviklet fra ræddiken, og begge har et højt indhold af sennepsolie, der giver den stærke smag og en let riven i næsen. Den kom til Europa fra Kina, men det var først, da vi i Norden begyndte at bruge grønsager som noget finere i 1500-tallet, at vi tog radisen til os. Det har vi så til gengæld gjort lige siden. Den hænger uløseligt sammen med vores smørrebrød og ikke mindst den fynske sommersalat med rygeost, agurk og radiser.

Opskrift på grillspid med syltede radiser


















(2 pers.)

Spid

Populære madopskrifter på familiejournal.dk

Muffins i massevis 15 gode opskrifter på svinemørbrad Aftensmad på 15-20 minutter (20 gode opskrifter)

400 g kalvekød i store tern
4 banan-skalotteløg
1 spsk. balsamico
Salt og peber
1 tsk. olivenolie
1 spsk. sesamfrø
Træspid

Radiser
1 bdt. radiser
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
2 tsk. lys vineddike
½ tsk. soja
½ bakke karse

Fremgangsmåde

Rens radiserne og skær dem i skiver. Drys dem med salt og sukker og lad dem trække køligt natten over.

Rør balsamico, salt, peber og olivenolie sammen og vend kødet heri. Pil løgene, skær dem i halve og vend dem i. Sæt kød og løg på træspid og grill dem ca. 4 min. på hver side, til kødet er rosastegt. Drys med lidt sesamfrø. Rør eddike og soja sammen og kom det over radiserne og drys med masser af karse.


Opskrift på radiser med salsa verde


















(4 pers.)

400 g radiser
2 ansjoser
1 dl persilleblade
4 kviste mynte
1 spsk. kapers
3 spsk. olivenolie
1 tsk. dijonsennep
1 spsk. rødvinseddike
Lidt rucolablade til pynt


Tilbehør
Brød

Fremgangsmåde

Kom alt, undtagen radiserne, i en hakker eller blender og blend til en grov pesto. Rens radiserne, skær dem i meget tynde skiver, evt. på et mandolinjern, og læg dem i isvand. Dræn og dup dem tørre. Anret dem på tallerkenerne og drys med lidt salt og olie. Kom klatter af den grønne sovs ved. Servér med brød.

Tip: Radiserne holder sig bedst sprøde, hvis de får fugt. Læg dem enten i koldt vand eller i en plastpose.


Opskrift på radiser i smør


















(4 pers. som appetizer)

600 g radiser, gerne i flere faconer og typer
85 g smør
½ citron
1 tsk. flaget salt


Fremgangsmåde

Rens radiserne og fjern stilkene. Kom halvdelen af smørret i en dyb pande. Lad smørret bruse af og kom radiserne ved. Vend radiserne rundt, så de glaseres i smørret. Tilsæt den resterende smørklat og lad radiserne koge i smørret i 10 min. Skru helt op for varmen og tilsæt citronsaften, så den bruser op. Sluk og servér radiserne drysset med groft flagesalt.

Tip: Radisesmagen er let bitter, så det klæder dem godt med fedt, syre og salt. Enten som dressing, sovs eller med en god mayonnaisedyppelse.





Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.