Hvad betyder LGBTQIA+?

Onsdag, 16. august 2023
Cecilie Lunding Tolversen
Grafik: Niels Fyrst. Thumbnail: Shutterstock
LGBTQIA+ er en forkortelse for en række seksuelle orienteringer og køn. Her får du forklaringen på, hvad hvert bogstav står for.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du har sikkert hørt bogstavrækkefølgen LGBTQIA+ før, men har du helt styr på, hvad hvert bogstav står for? Bliv klogere i videoen ovenfor. Grafik: Niels Fyrst Thumbnail: Shutterstock

Du har formentlig hørt bogstavrækkefølgen LGBTQIA+ før, men hvad står det helt præcist for?

Det får du forklaringen på i videoen ovenfor.

Hvad står LGBTQIA+ for?

Bogstaverne er en forkortelse for flere forskellige seksuelle orienteringer og køn. Herunder kan du læse om alle bogstavernes betydning.

L = lesbisk

Det første bogstav, L, står for lesbisk. Lesbisk er en betegnelse for homoseksuelle kvinder, men kan også bruges om personer af andre køn. Det vil sige, at personer, der er nonbinære, og dermed hverken identificerer sig som mand eller kvinde, også kan være lesbiske.

G = gay

På dansk oversættes gay til bøsse. Ordet bruges primært af mænd, der er tiltrukket af mænd. Men betegnelsen bruges også af nonbinære.

B = biseksuel

Biseksuelle er tiltrukket til mere end ét køn. Tiltrækning kan variere og ændre sig over tid.

T = transkønnet

Transkønnet er en betegnelse for personer, hvis køn ikke er dét, de blev tildelt ved fødslen. Transkønnede definerer sig ikke som enten mand eller kvinde, men som alle køn. At være transkønnet har ikke noget med seksuel orientering at gøre.

Q = queer

Personer, der betegner deres seksuelle orientering som queer, har en kritisk tilgang til både kønsidentitet og seksualitet. De er generelt kritiske over for kasse-tænkning og vil ikke placeres i en kasse som hverken det ene eller andet.

Q'et kan også stå for questioning, der omfatter personer, som er seksuelt eller kønsligt åbne eller uafklarede.

I = interkøn

At være interkønnet betyder, at man er født med en form for fysisk variation i sin kønskarakteristika, der ikke passer ind i opfattelsen af, hvordan en mand eller kvinde ser ud.

A = aseksuel

Aseksuelle oplever ingen eller kun meget lidt seksuel tiltrækning til andre. Det betyder ikke, at aseksuelle lever i cølibat eller mangler seksuel lyst. De oplever bare andre former for tiltrækning mere end den seksuelle tiltrækning.

+

Plusset bruges til at vise, at andre grupper også er inkluderet. Det kunne for eksempel være panseksuel, akønnet og forskellige seksuelle orienteringer eller kønsidentiteter, som ikke er repræsenteret i bogstaverne LGBTQIA.

Fælles for alle, der er omfattet af LGBTQIA+ er, at de bryder med samfundets normer for køn og seksualitet og dermed ofte oplever diskrimination.

Hvad er pride?

Pride er en demonstration og en måde at vise verden på, at LGBT+ personer har krav på rettigheder på lige fod med heteroseksuelle og ciskønnede.

Samtidig skaber pride et rum, hvor LGBT+ personer kan mødes.

Pride markeres i en periode hvert år, og i mange byer har man pride parader, som er store optog, hvor LGBT+ personer går igennem gaderne og både fester og viser gennem bannere og flyers, hvilke mål der stadig ikke er nået i LGBT+ kampen.

lgbt.dk