Når ryggen gør ondt

Fredag, 2. november 2012
af Helseskribent Lilli Henriksen
Ondt i ryggen er en folkesygdom, de færreste undgår. I mange tilfælde går det over af sig selv efter en tid. Men i den tid gælder det om ikke at ligge på den lade side, der skal bevægelse til for at komme af med ondt i ryggen
Ondt i ryggen Foto: All Over Press
Ondt i ryggen Foto: All Over Press

Af Lilli Henriksen

Det er altid lettere at forebygge end at helbrede. Når det gælder ondt i ryggen, handler det først og fremmest om at træne de muskler, som både for og bag holder sammen på rygsøjlens mange led, så musklerne er stærke og rustet til de mange påvirkninger, kroppen udsættes for.

Lyt til ryggen
Al bevægelse gavner, og det behøver ikke være fitness eller heftige løbeture. Gåture og svømning styrker også, og det er en del af opskriften på at komme videre, hvis ryggen har sagt fra. Lær at lytte til din ryg, variér dine arbejdsstillinger, gå ned i knæ ved løft osv.

Mange årsager
Hekseskud, hold i lænden, hold i ryggen, myoser og muskelspændinger, lumbago, iskias og diskusprolaps er blot nogle af de ord, som hæftes på det at have ondt i ryggen, og det kan være svært at finde årsagen. En pludselig bevægelse, et vrid, forkert løft eller overanstrengelse af musklerne kan fremkalde akut hold i ryggen, hvor rygsøjlens små facetled låser sig.
Hekseskud eller lumbago kaldes det, når man får hold i den nederste del af ryggen. Diskusprolaps rammer rygsøjlens bruskskiver, og ved iskias strækker smerten sig fra lænden ned gennem balden og ud i benet.

Bevægelse og aktivitet
Selv om man har ondt i ryggen, er det bevægelse og aktivitet, der skal til. At lægge sig under dynen hjælper ikke. Fortsætter smerterne, skal man naturligvis søge læge og få afklaret årsagen. Hvis du mister kontrol over f.eks. vandladning, bliver følelsesløs eller har stærke smerter ned i dine ben, er det til lægen straks!

Sover du dårligt om natten? Så bliv klogere på en bedre nattesøvn her...

3 tips mod ondt i ryggen

I de fleste tilfælde går ondt i ryggen over i løbet af nogle uger. Her er en række tips og idéer til, hvordan du kan finde lidt lindring og komme videre. Tag evt. smertestillende piller for at komme i gang.

1.
Læg dig på gulvet med en pude under knæene og en pude under nakken og slap af. Øvelsen tager presset fra lænde-smerter. Træk vejret dybt og roligt, så du ilter blodet. Ifølge fysioterapeut Lotte Paarup, der har udgivet bogen "Åndedrættet - Sund ryg hele livet", stimuleres og masseres knogler, led og muskler omkring hele rygsøjlen, hver gang vi trækker vejret.

2.
Udvid øvelsen med en spisebordsstol, som du lægger benene op på. Læg evt. også en pude på stolen, så højden passer til vinklen på dine ben. Træk vejret dybt og roligt. Pres ryggen let mod gulvet og slap af. Gentag.

3.
Varme virker for nogen, kulde for andre. En varmedunk, varmepude eller infrarøde stråler kan måske være en hjælp. Det samme kan en pose frosne ærter pakket ind i et viskestykke.

Få flere gode tips om ryggen her