Dansktop-jubilæum uden fest

Torsdag, 20. november 2008
af Katrine Ring, musikanmelder og musikjournalist, Oestrogen.dk
Foto: Jesper Sunesen, BilledBladet
Kan du også synge med på Arriverderci Franz og smilende Sussie? I 2008 fyldte Dansktoppen 40 år. Musikjournalist på oestrogen.dk, Katrine Ring, kiggede tilbage og undrede sig over DR´s tavshed
Birthe Kjær og Jørn Hjorting
To af Dansktoppens absolutte koryfæer, Birthe Kjær og Jørn Hjorting

I 2008 kunne kan Dansktoppen fejre 40 års jubilæum. Dansktoppen har gennem årene været mere eller mindre populær, nok mest det sidste, hos musik- og radioanmeldere.

Til gengæld har den haft kolossal gennemslagskraft i det folkelige Danmark, der trofast har fulgt med.

Den første Dansktop
Danmarks Radio med Jørn Hjorting som studievært sendte den første Dansktop på P1 den 1. september 1968. Vi har lært at elske Birthe Kjær, Ulla Pia, Keld Heick og Peter Belli med deres sange om dagens Danmark igennem 40 år.
Nu er jubilæer og runde fødselsdage noget, der kommer helt automatisk, hvis bare man kan holde sig i live længe nok.
Skal det fejres, skal man have gjort sig fortjent til det. Det har Dansktoppen gjort med en række af danmarkssange, som giver genlyd hos de yngre generationer af sangskrivere.

Buttenschøn og Sys Bjerre
Både Michael Simpson, Rasmus Nøhr, Peter Sommer, Souvenirs, Thomas Buttenschøn og Sys Bjerre har langt mere at takke Dansktoppen for end de selv er klar over i deres sange om hverdag, kærlighed, teknikkens udvikling, familiens opløsning og en lejlighed, der er lidt brændt.
Så der er al mulig grund til at fejre Dansktoppen. Bare ikke på Danmark Radio, som ikke har markeret jubilæet med en temaaften på DR2 eller en jubilæumskoncert eller noget, der bare ligner.
Og det på trods af at Keld Heick lå nummer et allerede i den første udsendelse, og at Birthe Kjær debuterede samme år på Dansktoppen og dermed også har 40 års jubilæum i år.

Se videoen "Vi maler byen rød"