Dansvingernes Kristoffer Dam ønsker sig et sommerhus

Søndag, 12. november 2017
af Johan Isbrand, Foto: Carina Krüger
Juleminder, juleønsker og ikke mindst radioprogrammet Dansktoppens 50 års jubilæum i 2018 er emnerne for vores lille interviewserie med dansktopstjernerne. Her er det et af de nyere talenter i genren, Kristoffer Dam fra duoen Dansvingerne, der giver sit besyv med.
Kristoffer Dam fra Dansvingerne ønsker sig et sommerhus

Dit bedste juleminde?

– Jeg glemmer aldrig den jul, hvor mine forældre havde købt et par brugte ski til mig i julegave. Jeg var vel 8 år gammel. Det var i "fattigfirserne", så der var ikke penge i stride strømme at købe gaver for. De havde derfor sparet op i et godt stykke tid og glædede sig meget til, at jeg skulle åbne den aflange pakke.

– Senere er jeg blevet fortalt, at min farfar desværre ikke helt var med på idéen om at hemmeligholde pakkens indhold, så han sad under hele middagen og spurgte mig, om jeg glædede mig til at komme på ski, om jeg havde stået på ski før, og om jeg troede, jeg kunne løbe fra min far med skiene på. Mine forældre prøvede på alle mulige måder at signalere til ham, at han skulle skifte emne, men jeg var heldigvis så lille, at jeg ikke fattede mistanke, og jeg blev ellevild, da gaven langt om længe blev pakket ud.

Læs mere om Dansvingerne og deres nye album, "2", her.

– Samme jul fik min mor en brandslukker til bilen af min far i gave. Hun blev knap så glad. Om det efterfølgende lykkedes mig at løbe fra min far på ski, kan jeg ikke huske.

Julen er ønskernes tid. Hvad er dit største juleønske?
– Jeg tænker faktisk tit over, at jeg er så privilegeret, at jeg helt ærligt kan sige, at jeg har alt. Men det passer selvfølgelig ikke, hvis jeg graver lidt dybere. Som københavner kan jeg godt savne den friske luft og de åbne vidder, så jeg drømmer om, at der en dag vil ligge en nøgle til et sommerhus i min julepakke. Eller måske et rejsegavekort. Der er mange steder, jeg stadig mangler at se.

2018 er året for Dansktoppens 50 års jubilæum. Hvilke tanker sætter 50-året i gang for dig?

– Mit første møde med Dansktoppen var, da min mormor købte Keld Heicks juleplade "En rigtig hyggelig juleindkøbstur", og den er siden blevet spillet flittigt hver eneste jul. Ikke kun fordi, det er blevet en familietradition, men også fordi den er vanvittigt godt arrangeret, velsunget og enormt hyggespredende.

Læs om Johnny Hansen fra Kandis og hans nylige country-afstikker til Alanya her.
– Min Dansvingerne-makker Tobias og jeg kommer jo oprindelig fra en lidt anden musikalsk sammenhæng, idet vi oprindeligt skrev sange på engelsk og var dybt inspireret af for eksempel The Beatles og Simon & Garfunkel og deres fantastiske vokalharmonier. Noget af inspirationen har vi taget med over i vores dansktopsange, og det tror jeg også, man vil kunne høre på vores nye album, "2". Men som dansktopsangere i 2017 står vi jo samtidig på skuldrene af kæmper inden for genren såsom førnævnte Keld Heick samt navne som John Mogensen, Richard Ragnvald, Birthe Kjær og Kandis.

Læs del 1 af Carsten Michael Laursens beretning om Dansktoppens første, gyldne årti her.