Richard Ragnvald får besøg af Familie Journals dansktopreporter

Fredag, 3. februar 2017
af Johan Isbrand, Video: Søren Lamberth
Journalist Johan Isbrand er atter trukket i musikjakken og befinder sig uden for Aarhus, hvor han har planer om en snak og en lille sang med populære og produktive Richard Ragnvald. Se resultatet i videoen herover.

I flere af sine største hits har han hyldet ældre familiemedlemmer og lykønsket dem på deres fødselsdage. Og så ligger det måske lige til højrebenet spøgefuldt at udnævne ham til dansktoppens morfar eller farfar. Her vil vi dog hellere kalde Richard Ragnvald, 69, for dansktopmusikkens Godfather.

Ikke blot er han nemlig en af de mest populære og produktive kunstnere inden for den folkelige musik. Yngre generationer lader sig også inspirere af ham. Således har både nummer 1 og 2 i afstemningen om sidste års talentpris ved Dansktop Prisen i Boxen i Herning fremhævet ham som et forbillede.

Talentprisens vindere, duoen Dansvingerne, har berettet, hvordan deres første livtag med dansktopmusikken foregik for 16 år siden – i en periode, hvor de unge musikere fornøjede og udfordrede sig med at skrive sange i forskellige stilarter. Da de nåede til dansktopmusikken, købte de simpelthen en cd med Richard Ragnvald og gik i gang med at lure alle den aarhusianske crooners tricks af. Det resulterede i seks velskabte ørehængere, hvoraf flere ville passe ind i Richards repertoire som fod i hose. Samtlige numre er med på deres debutalbum fra sidste år, ”Fest i gaden”.

Læs mere om Dansvingerne her.

På en mere direkte måde har Richard været en slags mentor for konkurrencens nummer 2, Camilla Mortensen. Hun har kendt Richard, siden hun var 6-7 år. Han er nemlig en god ven af hendes forældre, og da han fandt ud af, at hun brændte for sang og musik, lærte han hende at synge og trække vejret rigtigt. Siden har han støttet hende i hendes musikalske udfoldelser og ikke mindst gennem hele talentkonkurrencen, der kulminerede i showet i Boxen. Og senest har Camilla og hendes søster Lone sunget kor på to Richard Ragnvald-sange og medvirket i videoerne til disse.

Du kan stadig nå at stemme på din dansktopfavorit til Familie Journals Læserpris. Se her.

Musikvideoer laver Richard nemlig flere af end de fleste dansktopkunstnere. Sammen med sønnen Thomas har han startet et produktionsselskab, der sætter levende billeder til såvel nye som ældre Ragnvald-sange foruden andre kunstneres sange.

Den festlige video, du kan nyde herover, er dog produceret af Familie Journal. Bladets dansktopskribent har atter været ude i landet – denne gang for at møde og tale med Richard og ikke mindst synge lidt med ham. Men hvem er egentlig den populære sangers eget forbillede?

– En kunstner, jeg altid har haft i baghovedet, når jeg har indspillet sange i studiet, er Bjørn Tidmand. Han er den sanger, jeg kender, med den flotteste tekstudtale. Selv om 100 år vil man kunne høre og forstå, hvad der bliver sunget på hans plader, siger Richard Ragnvald

Læs her om årets store dansktophit, som både Bjørn Tidmand og Richard Ragnvald er med på.