Festen fortsætter for Dansvingerne

Onsdag, 6. juli 2016
af Johan Isbrand, Video: dk4
Dansvingerne, der løb med prisen som årets nye talent inden for dansktopmusik, ligger nu på DR's dansktopliste med deres vindersang "Fest i gaden". Og albummet af samme navn er vitterlig på alle måder et frisk pust til genren. Nyd blot videoen til "Vil du være min kæreste?".

Dansvingerne er netop nu nummer 6 på Dansktoppen på DR’s P5 med deres tempofyldte ørehænger ”Fest i gaden”. Det er tredje uge i træk, at duoen, som består af Kristoffer Dam og Tobias Ahnfelt-Rønne, huserer på den oprindelige dansktopliste – den, som har givet navn til en hel musikgenre. Og dermed kan man sige, at ringen er sluttet.

Kristoffer, 37, og Tobias, 39, vandt nemlig i januar Talentprisen ved Familie Journals store prisuddelingsshow ”Dansktop Prisen”, der samtidig var finaleaften for dk4-programmet ”Dansktop Talent”. Det skete efter et langt og nervepirrende forløb, hvor seerne dog tydeligvis hele vejen igennem har været vilde med Dansvingerne, givet dem masser af stemmer og dermed sendt dem videre og atter videre i konkurrencen.

Oplev eller genoplev højdepunkterne fra "Dansktop Prisen" i Boxen her.

Ganske sjovt er det imidlertid, at ”Fest i gaden” er en 15 år gammel sang. Musikken var den fælles interesse, der bragte de to musikalske venner sammen i 1996. Siden prøvede de i mange år at slå igennem med hjemmegjort popmusik på engelsk, og i en periode boede drengene sammen og eksperimenterede i hyggelige, muntre stunder med at skrive musik i forskellige stilarter. På et tidspunkt hed overskriften dansktop, og i den forbindelse opstod seks stilsikre dansktopnumre. Kristoffer og Tobias havde købt en cd med Richard Ragnvald og var blevet enige om at prøve at ramme mesterens Giro 413-venlige tone. Og sange som ”Du ser bedre ud” og ”Sommertur” kom da også til at lyde som snydt ud af næsen på Richard, mens ”Fest i gaden” lød mere af 1970’er-dansktop og med sit ”Åh ja åh”-omkvæd rummede en tydelig hilsen til Johnny Reimar og hans evergreen ”Sikken fest”.

Fest blev der i den grad omkring de seks sange i årene, der gik. Hver gang, der var selskabelighed, øl og vin på tapetet, blev guitaren nemlig fundet frem og de glade dansktopsange afsunget. De blev et fast og festligt ritual i omgangskredsen, som ellers ikke var stampublikum til dansktopgenren. Men effekten af en glad ørehænger og en mundret tekst kombineret med et par pilsnere fornægter sig ikke.

Tobias og Kristoffer vandt ikke blot prisen som årets nye talent inden for dansktop, men også en pladekontrakt med Sony Music. Og deres debutalbum, der udkom den 3. juni, blev naturligt nok en cd, der med Kristoffers formulering ”peger både tilbage og frem”. For drengenes seks oprindelige dansktopnumre er selvfølgelig med, mens andre skæringer er lige så iørefaldende, men bringer fornyelse ind i det folkelige pop-univers. ”Kom med til festen” bygger videre på det gennemgående festtema og tilføjer en dansevenlig rytme. Og ”Vil du være min kæreste?” har en universel melodi og tekst, der appellerer bredt til popdrenge og -piger i alle aldersgrupper. Herover kan du se den musikvideo af sangen, som dk4 har produceret. Et fantastisk, foreløbigt resultat af en konkurrence, som vi på Familie Journal er stolte over at have været involveret i.

Målet med hele vores dansktopprojekt har jo været – og er fortsat – at sørge for, at dansktopmusikken lever videre, og at nye talenter kommer til. Fortsat god fest og god vind til Dansvingerne!

Læs her om Søren Bundgaard, som har produceret seks sange på Dansvingernes album.