Mig og min mentor 2018: Richard reddede min jul

Torsdag, 1. marts 2018
af Johan Isbrand, Foto ogfilm: Gregers Overvad
Da Helle Lynge for to år siden stak 
Richard Ragnvald en cd med sig selv, havde hun aldrig forestillet sig, det skulle føre til, at 
hun blev kørt i stilling som et af de nye talenter ved Dansktop Prisen 2018 – med ingen ringere end dansk-topcrooneren selv som mentor.

”Mig og min mentor” er navnet på talentkonkurrencen, der i lighed med sidste år afvikles af Familie Journal i samarbejde med Spies Rejser. Det sker i forbindelse med Dansktop Prisen 2018 i Boxen i Herning den 14. april, hvor tre kendte, etablerede dansktopkunstnere hver har valgt et mindre kendt, lysende talent, som de har påtaget sig at være mentor for og hjælpe ind i stjernehimlen.

De tre er Richard Ragnvald med Helle Lynge, Kim Schwartz med Peter Edelmann og Dario Campeotto med Tine Schlichting.

Der kan stemmes på de kommende stjerner blandt publikum i Boxen samt blandt de tv-seere, der ser showet på TV 2’s regioner. Men årets musikfest skal selvsagt helst opleves live, så tag din livsledsager, familie eller venner med til en storslået aften:

Køb billetter til Dansktop Prisen 2018 her

Helle fra Svendborg er mentee for Aarhus' dansktopkonge

For to år siden optrådte Richard Ragnvald på Ollerup Plejecenter på Sydfyn, hvor Helle Lynge arbejder som sosu-assistent.

– Helle og jeg fik en lille snak. Hun nåede at fortælle mig, at hun også sang lidt. Og da jeg havde pakket sammen og var ved at køre derfra igen i min bil, stak hun mig en cd i hånden. Jeg satte den på og var især imponeret over hendes udgave af ”Visen om de atten svaner”.

– Der gik ikke mange minutter, før jeg ringede til hende på det telefonnummer, der stod trykt på cd’en, husker den 70-årige dansktopstjerne.

Se her: Disse fantastiske kunstnere optræder blandt andet til Danstopprisen 2018 i Boxen

Et uventet opkald

– Hun var temmelig overrasket over at blive ringet op af mig og blev endnu mere overvældet, da jeg sagde: ”Hvad laver du dog på det plejehjem? Du burde være ude at optræde i stedet!” husker Richard.

Helt uvant er Helle dog ikke med at synge og underholde:

– Jeg har sunget i et par bands og medvirket på i alt fire cd’er. Desuden kender folk på Sydfyn mig blandt andet for at have været med til at starte plejehjemmets festival, hvor diverse kunstere – heriblandt duoen ElsborgMaribo – har optrådt gratis. Og de senere år er jeg jævnligt blevet bestilt til at synge ved begravelser.

Læs også: 50 år med dansktoppen

Nede i kulkælderen

Da Richard i december sidste år blev tilbudt at være mentor for en talentfuld sanger, der efter hans mening fortjente at blive hørt af et bredt publikum, huskede han straks episoden fra Ollerup og var ikke et sekund i tvivl om, hvem han skulle ringe til.

– Jeg kunne ikke have fået den opringning på et bedre tidspunkt. Jeg var helt nede i kulkælderen efter en række dødsfald i familien og efter at have sunget til flere begravelser, hvor helt unge mennesker havde forladt denne verden. Richard reddede kort sagt min jul, siger Helle.

Mig og min mentor - Richard Ragnvald

Klassisk dansktop

Helle bor i Svendborg og fylder 53 år den 7. marts. Hun er gift med Viggo, og parret har børnene Elisabeth og Frederik på 23 og 25. Drømmen om en sangkarriere har hun altid haft, men har efter eget udsagn nok lige manglet den sidste bid selvtillid.

– Det eneste, du har manglet, har været en person, der kunne give dig det rette skub, siger Richard til sin mentee, som han kalder ”et sandt naturtalent”.

Læs også: Sådan blev priserne fordelt til Dansktopprisen 2017

Den rigtige sang

– Efter vores samtale i julen gik jeg i gang med at finde den helt rigtige sang til Helle. Den skulle være i den klassiske dansktopstil, som jeg altid selv har gjort det i. Så jeg ringede til Jesper Christoffersen, der skrev melodien til min gennembrudssang, ”Tak, fordi vi er venner”.

– Han står nu bag melodien til den sang, Helle skal synge i ”Mig og min mentor”-konkurrencen i Boxen, og René Franz har skrevet teksten. Det er blevet alle tiders sang, som jeg snildt selv kunne have sunget. Vi har allerede lavet en indspilning af den.

Behandlet som en dronning

Helle glæder sig vildt til sin debut foran et større publikum:

– Jeg har rendt rundt hjemme og øvet mig iført natkjole med en opvaskebørste som mikrofon og med mine to hunde som tilskuere.

– Richard og jeg har ringet meget sammen, og det har været hyggeligt og rart. Han har en enorm erfaring, og det gør mig tryg at have hans opbakning, når det går løs i Boxen. I det hele taget er jeg blevet behandlet som en dronning gennem hele processen, siger Helle.

Køb billetter til Dansktop Prisen 2018 her

Mig og min mentor - Richard Ragnvald