Quiz: Hvor godt husker du dronningens regeringstid?

Fredag, 12. januar 2024
Anita Lauridsen Banner
Tilrettelæggelse: Simone Baadsgaard Grafik: Niels Fyrst Video og stills: Gregers Overvad, Aage Sørensen/Ritzau Scanpix, Walther Månsson/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Efter 52 år på tronen træder dronning Margrethe tilbage som statsoverhoved den 14. januar, hvor kronprins Frederik bliver konge. Test dig selv og se, hvor meget du husker af dronningens tid som regent.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Dronning Margrethe valgte selv, at hun skulle kaldes for ”Dronning Margrethe II”, da hun overtog tronen tilbage i 1972.

Tag quizzen i bunden af artiklen.

Guds hjælp, folkets kærlighed, Danmarks styrke. Siden 1972 har disse ord været dronning Margrethes valgsprog, og der er vist ingen tvivl om, at hun i den grad er blevet bakket op af befolkningen gennem alle disse år.

Populær mod alle odds

1970’erne var ellers ikke en tid, hvor kongehuset var i specielt høj kurs blandt danskerne. Tiden var præget af ungdomsoprør og et brud med kernefamilien som ideal. Derudover rasede Vietnamkrigen, og der var en stigende frygt for, at der også ville udbryde atomkrig i verden.

Men da den unge dronning trådte frem på balkonen på Christiansborg Slot for at blive hyldet af folket, var pladsen foran sort af mennesker, der var troppet op for at råbe hurra.

Dermed var kimen lagt til den kærlighed og beundring, dronning Margrethe siden blev mødt med i sine mange år som regent.

Flittig og påpasselig

Titlen som statsoverhoved har dronning Margrethe altid taget dybt alvorligt. Hun har påtaget sig ekstraordinært mange protektioner foruden sine øvrige kongelige opgaver og er både flittig og engageret.

Hun har desuden rejst kongeriget tyndt et hav af gange og har derved mødt os danskere der, hvor vi arbejder og bor. Det har givet os følelsen af, at vi har en dronning, som kender os og forstår os som folk.

Hun bakker danskerne op og er altid påpasselig med ikke at ytre sig politisk. Alligevel kan hun godt liste små bemærkninger ud i nytårstalerne og til pressemøderne, så man ikke er i tvivl om, hvad hun mener om en sag.

Hendes udtalelser har dog aldrig ført til skandaler – i modsætning til flere af hendes ”kollegaer” i udlandet, der af og til træder så gevaldigt i spinaten, at befolkningen taler om republik frem for monarki.

Fik kritik i pressen

I 2022 kom det dog tæt på. Efter at have redet på en bølge af popularitet i flere årtier, kom dronningen i stormvejr, da hun meldte ud, at prins Joachims børn ville miste deres royale titler i 2023.

Prins Joachim stod offentligt frem og viste sin utilfredshed, og pludselig måtte regenten forsvare sin beslutning i både tv og aviser. Hun erfarede derved, at den danske presse ikke længere har den samme ærefrygt og respekt for kongefamilien som tidligere, men tør stille mere kritiske spørgsmål – og at de bliver ved, til de får et svar.

Det til trods er dronning Margrethe forblevet en populær skikkelse, som danskerne er stolte af.

Det bliver derfor nogle store sko, ​kronprins Frederik skal udfylde, når han den 14. januar bliver udråbt som kong Frederik 10.

Vi ser frem til at følge ham i hans regeringstid.

Test din viden om Dronning Margrethe herunder.