Quiz: Hvor godt husker du ”Badehotellet”?

Fredag, 15. marts 2024
Anita Lauridsen Banner
Foto: Mike Kollöffel/TV2
Går du også rundt og trutter titelmelodien fra ”Badehotellet”, mens du svinger gryderne i køkkenet? Så er du ikke alene. Den muntre tv-serie har i flere år i træk haft rekordhøje seertal på TV2. Har du fulgt med fra start af, kan du sikkert nemt klare vores quiz.
Jens Jacob Tycksen i rollen som Edward Weyse.
Jens Jacob Tycksen i rollen som Edward Weyse.

Der skete rigtig meget i Danmark i perioden 1928-1946: Økonomisk krise, besættelsen og ikke mindst befrielsen.

Alle disse store begivenheder er blevet flettet ind i tv-serien ”Badehotellet”, som i løbet af 10 sæsoner ellers kun skildrer det hyggelige ferieliv for den københavnske overklasse og deres tjenende ånder.

De hyggelige stuer er virkeligheden kulisser i Risby-studierne i Albertslund.
De hyggelige stuer er virkeligheden kulisser i Risby-studierne i Albertslund.
Foto: Aller Media DK

Snobberiet og privilegieblindheden nærmest driver ned af væggene i de romantiske stuer, når stort og småt vendes over middagen eller ved bridgebordet, mens de nordjyske kokke- og stuepiger iler rundt og varter op fra morgen til aften. På den måde skildrer tv-serien på glimrende ”det store i det små”.

Sjov og alvorlig på samme tid

Måske er det netop årsagen til ”Badehotellets” gigantiske succes. Komedieserien virkede ved første bekendtskab måske en smule letbenet og persongalleriet temmelig karikeret. Men efter få afsnit fornemmede man tydeligt ironien − og man fandt ud af, at der lå en vis dybde i de fleste af karaktererne.

Emner som kvindefrigørelse, homoseksualitet og racisme er blevet behandlet på en fin måde, uden at balancen mellem komedie og tragedie er tippet over til det sidste.

Fru Andersen og hendes piger klar til at kokkerere for det fine københavnske selskab.
Fru Andersen og hendes piger klar til at kokkerere for det fine københavnske selskab.
Foto: Aller Media DK

For selv om der er masser af alvor og samfundskritik i ”Badehotellet”, er serien først og fremmest virkelig sjov.

Ikke mindst takket være den selvglade, men dybt usikre skuespiller Edward Weyse, som nærmest er garant for et godt grin i hvert eneste afsnit. Men også den egoistiske grosserer Georg Madsen, den retskafne stuepige Otilia og hendes sladderglade kollega Edith kan sætte godt gang i lattermusklerne, når de ruller sig ud på hver sin måde gennem alle 10 sæsoner.

Gode forretninger er det, der mest optager grosserer Madsen. Det får hans kone, Therese, og døtrene Amanda og Vera ofte at føle.
Foto: Uffe Egeberg

Det bliver derfor vemodigt at skulle vinke farvel til alle de vidunderlige gæster og ansatte på Andersens Badehotel.

Vi krydser fingre for, at TV2 eller DR snart har et nyt es i ærmet, så vi snart kan nynne med på en ny, munter melodi.