Kære Puk
Skal fotos af hans kone stå fremme?
Familie Journal blev født i en gammel hestestald i en baggård på Nørrebro den 7. januar 1877. Det unge ægtepar Laura og Carl Aller havde satset alt, hvad de ejede, på deres drøm om et ugeblad for hele familien. Og det blev en bragende succes.
I dag er Familie Journal fortsat Danmarks største ugeblad. Og vi udkommer ikke alene på papir, men også på andre ”platforme”, som det hedder nu om dage.
Obs! Testen fungerer bedst, hvis du bruger Firefox eller Chrome.
Desværre kan Internet Explorer give problemer.
Værtshusholdersken madam Svendsen, der boede i forhuset til Blågårdsgade 32 på Nørrebro i København, havde ry for at være en temmelig nysgerrig kvinde. Måske var det derfor, hun hurtigt slog til den kolde søndag formiddag, den 7. januar 1877, da budkonen madam Pelt stak hovedet ind og tilbød hende det første eksemplar af det nye blad, som det hårdtarbejdende, unge ægtepar i baghuset netop havde trykt.
Der havde været nattefrost, og skyerne lå tunge og mørke over byen. I det lille trykkeri, som de tre år forinden havde etableret i den gamle hestestald i baggården, havde Laura og Carl Aller knoklet hele natten ved håndpressen, mens deres to små børn sov.
Nu stod madam Svendsen med resultatet af deres anstrengelser i sine hænder; det første nummer af ”Illustreret Familiejournal”. Otte sider fyldte det. Forsiden var prydet af en piberygende sigøjner-, eller romapige, som man ville sige i dag. Inde i bladet kunne den nysgerrige værtshusholderske, ud over et lille digt om ”Zigeunersken”, læse om lidt af hvert. Der var blandt andet en tegneserie, en artikel om bi-jægere i Australien, nogle gåder og vittigheder samt første afsnit af en kærlighedsroman med den lokkende titel: ”Mellem det syttende og det enogtyvende Aar”. Slet ikke dårligt for de 10 øre, som bladet kostede.
Læs mere om Familie Journals historie her
Nu om dage er prisen en højere og staben af medarbejdere større. Men glæden ved at sammensætte lige netop det blad, som vi tror læserne bliver glade for, er stadig den samme.
Det er sjovt at tænke på, at Laura og Carl Aller ikke har haft nogen anelse om, at det blad, de startede i 1877, på magisk vis en dag også skulle udkomme helt uden papir.
Men ikke desto mindre kan det i dag lade sig gøre at abonnere på bladet og aldrig høre dumpet i postkassen, når bladet lander. For Familie Journal udkommer også digitalt – det vil sige, at du kan sidde og bladre i ugens nummer helt uden duft af tryksværte. Blot et swirp eller et klik, og du er i gang med at læse ”Fra Thule til Gedser” eller ”Nyt og Nyttigt” på din tablet.
Få digital adgang til alle de bedste blade og magasiner her
Hovedparten af læserne foretrækker stadig at læse bladet på papir, og hvem er så dybest set skyld i, at det kan lade sig gøre?
Det er kineseren Ts’ai Lun! Han var ansat i kejserpaladset og tilskrives æren for opfindelsen af papiret.
Ts’ai Lun eksperimenterede med bark, hampe-rester, klude og fiskenet som erstatning for de bambusstykker og silkerester, som hidtil var blevet brugt.
Men det blev træmassen, der vandt udbredelse verden over, omend papir baseret på klude, det såkaldte kludepapir, anses for det fineste.
Her kan du tegne abonnement på Familie Journal
Det papir, som Familie Journal trykkes på, kommer fra de svenske skove. Hovedbladet trykkes på det, fagfolkene kalder ”træholdigt bestrøget papir”, der vejer 57 gram per kvadratmeter. Til krydsord og tv-sider bruger vi ”forbedret avispapir”, der vejer 52 gram per kvadratmeter.
Så det er vældigt tunge papirruller, der hver uge skal bakses på plads i trykpressen – heldigvis er der maskiner til at håndtere de 2,5 ton.
Det første nummer af Familie Journal fra 1877 var på otte sider og vejede 23 gram.
Så sig ikke, at der ikke er sket noget med vores gode gamle blad, for julenummeret i 2016 var f.eks. på 172 sider (+ julekrydsord) og vejede 285 gram. Noget af en moppedreng, set med Laura og Carl Allers øjne.