13-årig har eget firma

Mandag, 12. juli 2010
af Redaktion
Axel Njah er 13 år og er allerede selvstændig erhvervsdrivende. Med Matadors Mads Skjern som forbillede har Axel respekt for penge
 Foto: Henrik Bjerg
Foto: Henrik Bjerg

13-årige Axel Njah i Sæby har en drøm om at købe en amerikansk veteranbil. Derfor er han startet som selvstændigt cykelbud for at tjene penge.

Ikke til tant og fjas
Man skulle tro, at den unge vendelbo er bud for at få lommepenge "til tant og fjas", som han udtrykker det. Men sådan er Axel ikke. Pengene spares op. Drømmen er nemlig at købe en veteranbil, en Dodge Charger, og sådan et køretøj koster flere hundrede tusinde kroner.
Det var Axels far, der fik idéen til sønnens budservice. - Respekten for penge får man af at tjene dem selv, og så lærer man også høflighed og får motion, siger Axels far, Jacob Njah på 37.

OM AXELS LONG JOHN SERVICE

Læs mere om Axels long john service på hans hjemmeside Axels.nufacebook, hvor hans gruppe hedder axels.

13 år og selvstændig
Axel startede sit firma kort efter, at han var fyldt 13 år i marts. Han rettede henvendelse til flere forretninger i Sæby, og hos købmand Jette Kjeldsen, Spar, var initiativet hjerteligt velkommen. - Der er en del, specielt ældre, som gerne vil have deres varer kørt ud, siger Jette. Axel har sin faste buddag hos Spar om tirsdagen, men er der brug for ham andre dage, træder han selvfølgelig til.

Axel er glad sin fars
støtte - og for sine tre
budcykler.

Inspireret af Mads Skjern
En udbringning koster 25 kroner, og det er kunden, der betaler. Det kan godt være en udfordring at komme ud til de ældre kunder. - De er rigtig flinke, men nogle gange kan det altså være svært at finde ud af, hvad jeg skal snakke med dem om, siger Axel, der holder nøje regnskab med, hvor mange penge han tjener. - Der er vist lidt Mads Skjern fra "Matador" i mig. Jeg er ikke nærig, men jeg tænker mig meget om, inden jeg bruger penge.

Service på den gammeldags facon
Købmand Jette Kjeldsen er meget glad for Axels initiativ. - Jeg har ikke kapacitet til selv at køre varer ud. Og så har jeg altid sagt, at hvis vi skulle bringe varer ud, skulle det være på gammeldags facon. For mig er service meget vigtig, og den giver Axel, siger Jette Kjeldsen.

Af Claus Gjedsig

Læs også:


Lars hjælper
Laos

Dorthe opfandt
angst-armbånd

Anita har slået
sig på flasken