Historien om Tarok

Tirsdag, 29. oktober 2013
af Mary Steensgaard <p>Foto: Henrik Bjerg
Mød ægteparret, Jørn og Ingelise Laursen, der levede med Danmarks mest berømte hest fra 1972-1981.
Jørn og Ingelise træner stadig travheste
Jørn og Ingelise træner stadig travheste

Jørn sidder fuldstændig koncentreret og venter på, at starten skal gå. Hesten, som er spændt foran ham på sulkyen, skridter også fokuseret af sted rundt og rundt, indtil startsignalet lyder.

- Det var den 19. februar 1975, og jeg var så glad for at få lov til at køre med i det løb, fortæller 70-årige travkusk Jørn Laursen, der i forvejen havde fornemmelsen af, at netop den hest, han havde foran sig i sulkyen denne dag, var noget specielt.

Han tog ikke fejl. For skønt et par andre heste stak fra på første omgang, viste hans specielle hest sig at besidde usædvanlige accelerationsevner, og makkerparret vandt stort.

LÆS OGSÅ: Historien om den seje hest, der bruges af politirytter Jeanet her >>

En stjerne er født

På hjemturen efter løbet var Jørn så begejstret, at han på det udleverede målfoto skrev ordene "En stjerne er født". Og han havde han ret. For dagens sejr viste sig at blive den første i en lang række triumfer for vores alle sammens legendariske travhest Tarok.

- Vi havde i familien i mange år avlet og arbejdet med masser af travhe
ste, og selv om vi havde rigtig mange gode resultater, lykkedes det aldrig rigtig at få den dér hest, de fleste håber på at opnå.

Men en vinteraften i 1972 blev Tarok født, og da han blev blev ti måneder og skulle til at have seletøj på, begyndte det at gå op for familien Laursen, at han ikke var helt som de andre heste.

Tarok var en krukke

- Den hest - han forstod alting fra starten! Vi skulle aldrig diskutere med ham. Han var en ren søndagsskoledreng, men derhjemme i stalden og på folden var han lidt af en krukke, fortæller Ingelise, som er Jørns kone gennem 48 år.

Jørn griner. - Han så slet ikke de andre heste, han så hen over dem. Det var, ligesom om han allerede dengang vidste, at han var i særklasse.

PRØV OGSÅ: Er børnene vilde med heste, så strik en stribet en af slagsen. Se opskriften her >>


Efter et voldsomt heste-spark direkte i hovedet kom Jørn til at lide af angst og måtte i 2002 stoppe med at køre trav.

Hesten skulle modnes

Den første træningstur, Jørn havde med Tarok, var også noget helt for sig selv.

- Det var i 1974, da Tarok kun var to år gammel. Min far ejede jo alle hestene og forestod al den daglige træning hjemme på Hagenshøj, og det var ham, der bestemte stort set alt. Således også, at det var min bror Axel, der skulle køre Tarok, men den onsdag morgen kunne Axel ikke, så min far ringede til mig: "Er du klar til et banejob med Tarok? Han er spændt for!" Så nu kunne jeg godt komme. Da vi så kom på banen og kom i gang, behøvede min far ikke noget stopur for at se, at hesten var i særklasse. Jeg siger dig, Tarok svævede bare af sted.

Glæden over den åbenbart fantastiske hest fik dog ikke lov til at overstige fornuften.

- Vi har altid sørget for at modne vores heste både fysisk og mentalt, for hvis deres hoved ikke er med, duer det ikke. Så far gav Tarok god tid og holdt ham ude af de hårdeste 2-års konkurrencer. Først som 3-årig fik Tarok lov til at rejse med i vores lille hestetrailer.

SE OGSÅ: Vi hylder hestene med søde og sjove billeder her >>

Et meget tæt forhold

I det allerførste løb svævede Tarok af sted og slog sine nærmeste konkurrenter med to længder.

- Efter løbet skulle vi for allerførste gang opleve en dopingprøve, og en dyrlæge lyttede længe til Taroks hjerte. Da han endelig tog lyttebøfferne ud af ørerne og foldede dem sammen, så han på mig og sagde: Nu skal jeg sige Dem en ting, unge Laursen. De har en vanvittigt stærk hest!

Det varmede med en sådan besked, men Jørn, Ingelise og Tarok var nuogså meget tæt på hinanden.

- Vi sov altid hos Tarok, når vi var ude. Vi havde luftmadrasser og soveposer med, og selv om de andre kuske som regel tog på hotel, lå vi i halmen hos Tarok. Vi var jo med for hestens skyld. Det var sommetider en kold fornøjelse. Jeg husker især en anden juledag, hvor vi virkelig måtte varme hinanden. Men Tarok ville ikke være alene, så selvfølgelig blev vi hos ham, fortæller Ingelise ogs smiler.

Dannebrog på fire ben

- Tarok var sådan en hest, man kun får glæden af at opleve én gang i sit liv, og ud over at han jo vandt i alt 111 af sine 165 starter og indkørte 2,8 millioner kroner, som var rigtig mange penge dengang, gav han os alle så megen glæde i sin alt for korte levetid. Jørn får et trist udtryk i øjnene.

- Jeg tænker da ikke på Tarok hver eneste dag, men han har bare betydet så meget for os og åbnet så mange døre for os og gør det stadig. Vi er ekstremt stolte og ydmyge over at have været en del af Taroks liv.

I slutningen af januar 1981 blev Tarok ramt af en livsfarlig tarmsygdom, og trods to dages intensiv behandling måtte Danmarks bedste travhest nogensinde bukke under. Samme aften indledtes TV-Avisen på DR med ordene "Dannebrog på fire ben er død…"

LÆS OGSÅ: Hestene Gama og Dominik fik kærligheden til at blomstre på kryds og tværs i Ebeltoft >>

Tarok havde sin egen fanklub, indkøbsforeningen Barntex fik fremstillet bukser, T-shirts, jakker og meget mere med Taroks navn. Hesten blev tilmed udnævnt til æresborger i Sundsøre Kommune.

Siden 1985 er Tarok blev æret gennem afviklingen af sit helt eget travløb på Charlottenlund Travbane.