Jeg vil gøre alt for min lille dreng

Onsdag, 29. april 2015
af Jannie Lykke Øberg, foto: Gregers Overvad
Det var en mors mareridt, da Eva fik at vide, at Daniel skulle have nye ­organer, men hun kæmpede for sønnens over­levelse.

- "Din søn skal have en ny nyre!"

Denne besked ændrede 34-årige Eva Axmarks liv fuldstændig, da hendes lille dreng Daniel var bare fem måneder gammel. I dag er han 7 år, men for Eva er det stadig en kamp at sige ordet transplantation.

Villads oplevede så meget modstand allerede inden sin fødsel, men han ville livet

- Han var jo så lille, siger hun og lader tårerne løbe. - Jeg prøvede virkelig at finde det positive fokus, og som sygeplejerske ved jeg, at nyren ikke er det værste organ, der kan svigte. Man kan leve med dialyse i årevis, fortæller Eva, og det kom Daniel da også til.

En mors kamp

Nye artikler på familiejournal.dk

Hanna og John blev gift - igen - efter otte års skilsmisseEn spritbilist ændrede Inge og Henriks livPia kæmpede sig gennem en fødselsdepression

Men endnu en bombe skulle falde, før familien kunne begynde opbygningen af deres nye liv. Eva genfortæller lægens ord:

- "Sygdommen, Daniel fejler, udgår fra hans lever og påvirker nyrerne. Det betyder desværre, han også skal levertransplanteres." - Lige der kunne jeg slet ikke eksistere, fortæller Eva.

Familien fik stillet i udsigt, at der ville være organer til Daniel, når han var mellem 12 og 18 måneder. Indtil da skulle han i dialyse af to timers varighed hver anden dag for at holde den meget sjældne sygdom i ave. Samtidig gik Eva selv i gang med at søge information. Hun læste lange forskningsartikler, tog kontakt til adskillige eksperter rundt om i verden. Snart kunne hun konstatere, at den behandling, Daniel fik, ikke var tilstrækkelig, hvis han skulle overleve.

Nye organer

- Det der med at sætte mig ned og tude og bare stole på, at Daniel var i de bedste hænder, det kunne jeg simpelthen ikke. Det var nok min måde at mestre det hele på, siger Eva. - Men efterfølgende har jeg fået at vide af flere læger uafhængigt af hinanden, at hvis det ikke havde været for min indsats, havde Daniel nok ikke været i live i dag, fortæller den seje mor, der fik trumfet igennem, at hendes lille dreng skulle have dialyse i tre timer - hver dag.

Isak og William er handicappede, men har udrettet noget vildt

Daniel kom på grund af sin lave vægt ikke på venteliste til organer, før han var 18 måneder. Og først to måneder før sin 3-års fødselsdag var der organer til ham. Et år forinden havde Eva og hendes daværende mand faktisk været igennem det samme, men dengang viste leveren sig at være for stor, så Eva turde ikke håbe for meget. Men den var god nok.

- Da vi kommer hen til Daniel efter en vellykket transplantation, havde jeg forventet at se ham med stor, udspilet mave. Men der sad bare to plastre. Så vidste jeg, at organerne måtte være fra et andet barn, fortæller Eva, der lige må bruge lidt tid på at kapere tanken om en anden families tab.

En mors taknemmelighed

Daniel er i live. Dog ikke uden mén. Allerede inden transplantationen trak den lille dreng sig mere og mere ind i sig selv. Han mistede interessen for omverdenen, og de ord, han engang kunne, forsvandt.

- Vi må desværre erkende, at Daniel er blevet udviklingshæmmet med autistiske træk, fortæller Eva, der for evigt må leve i uvished om, hvorvidt det er den omfattende behandling, der har bidraget hertil.

- Vi har altid kysset og ­krammet meget, for Daniel er en meget kærlig dreng med masser af livsmod. Selv om jeg selv­følgelig er ked af, at han har betalt en meget stor pris i forhold til sin udvikling, så er jeg så uendelig taknemmelig for, at der var nogen, som donerede deres barns organer væk, så Daniel fik en chance til i livet. Til dem vil jeg gerne sige tak, slutter Eva.

Lille Johanne kom først til verden, da Frank og Randi gav op


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.