Opskrifter

Gâteau Saint Honoré med bær

Torsdag, 16. april 2009af Redaktion
En berømt kage i det franske dessertkøkken, der består af en sprød bund med vandbakkelser dyppet i karamel. Hertil kommer en lækker vaniljecreme og friske eller frosne, optøede bær drysset med sukker. Det er nemmest at bruge færdig butterdej, men mørdej er bestemt også godt.

(8 pers.)

250 g butterdej udrullet på bagepapir (Wewalka, bl.a. i Brugsen)

Vandbakkelsesdej
50 g smør
1¼ dl vand
75 g mel
1 tsk. sukker
Ca. 2 sammen-piskede æg i mellem-størrelse

Vaniljecreme
3 dl fløde
½ stang vanilje
3 æggeblommer
4 spsk. sukker
1¼ spsk. majs-stivelse

Karamel:
250 g sukker
2¼ dl vand.

Fyld
Ca. 300 g friske, frosne el. syltede bær drysset med sukker efter smag

Fold butterdejen ud og udskær en bund, ca. 26 cm. Læg dejen med bagepapir på bageplade og prik den med en gaffel. Læg bagepapir over med en bageplade ovenpå. Sæt det i ovnen på midterrillen 10 min. ved 200°. Tag den øverste plade og bagepapiret af og bag bunden færdig på ca. 5 min.

Vandbakkelser
Varm smør og vand op under låg, til smørret er smeltet og blandingen koger svagt. Hæld alt mel og sukker i. Tag gryden fra varmen og rør det sammen, til blandingen er jævn. Sæt gryden tilbage over varmen og rør, til dejen slipper og kan formes med en ske. Køl dejen lidt af. Pisk æggene i lidt ad gangen, ikke mere, end at dejen kan holde faconen. Kom dejen i en sprøjtepose og sprøjt 16-18 små vandbakkelser ud på plade med bagepapir - eller brug 2 teskeer til at forme vandbakkelserne med. Bag dem ca. 10 min. ved 220° og ca. 8 min. ved 180°. Afkøles på en rist.

Creme
Pisk alt sammen i en tykbundet gryde og varm op under kraftig piskning. Tag gryden fra varmen, når cremen bobler let, og køl cremen af. Fjern vaniljestangen.

Karamel
Kog vand og sukker uden låg til gylden karamel ca. 20 min.

Dyp vandbakkelserne i karamel og sæt dem langs bunden som en sprød kant. Øs lidt karamel over vandbakkelserne. Dryp resten af karamellen på et stykke bagepapir og lad den stivne. Knus karamellen med kødhammer. Fordel cremen i midten af kagen. Pynt med bærrene og den stivnede karamel.

Mørdej Smuldr 200 g mel og 100 g smør, Tilsæt 4 spsk. sukker, 2 æggeblommer og 1 spsk. koldt vand og saml dejen uden at ælte for meget. Læg dejen køligt mindst 2 timer.
Rul dejen ud i en 24-26 cm cirkel på et meldrysset bord. Prik dejen med en gaffel. Bag bunden 15-18 min. ved 200°. Kan gøres dagen før.

Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen


Prøv også...
Blødende hjerte med vaniljeis
Profiterolles med chokoladesauce
Æbler i orange-karamel