Værd at vide om dit vægttab

Søndag, 25. december 2011
af Redaktion, SlankeDoktor.dk
Sidder du stadig og smovser julens godter i dig? Eller overvejer du allerede nu at tage hul på en sundere livsstil? Se med her inden du kaster dig over slankekurene...
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Kender du forskellen på kalorier og kulhydrater? Og ved du, hvor meget fedt og fibre du skal have, når du vil tabe dig?
Det er en rigtig god idé at sætte sig ind i kroppens mekanismer, når du skal i gang med dit slankeprojekt.
Her får du et overblik over de fem vigtigste elementer i dit vægttab...

1. ENERGIKILDE: KULHYDRATER
Kulhydrater findes blandt andet i brød, gryn, kartofler, ris og pasta, og er kroppens vigtigste kilde til energi. Kostens indhold af kulhydrater kan groft inddeles i stivelse, kostfibre og forskellige slags sukker.
Kulhydrater transporteres som blodsukker rundt i blodet. Musklerne har den største betydning for reguleringen af blodsukkeret, idet musklerne primært bruger kulhydrat som energikilde. Når du vil tabe dig, skal du sørge for at få nok kulhydrat for at kunne udføre dagens arbejde. Men ikke mere så meget så din krop gemmer de ubrugte kulhydrater som fedt.

KALORIER

Maden er kroppens brændstof, og vi har brug for både fedt, kulhydrat og protein for at kunne fungere.
På samme måde som en bilmotor får energi fra benzin, får kroppen energi fra de energigivende næringsstoffer i maden.
Under et vægttab, laver kroppen om på det. Når kroppen i længere tid får mindre energi gennem maden end den har brug for, kommer det meste af energien fra fedt, mens den energi, som kroppen bruger under et 100 meter løb, udelukkende kommer fra kulhydrat.

2. ENERGIKILDE: PROTERINER
Proteiner er kroppens byggesten. De bruges til at opbygge blandt andet celler, væv, hormoner, antistoffer og enzymer. Proteiner består af forskellige aminosyrer. Flere af aminosyrerne kan kroppen ikke danne selv, og dem skal du derfor have gennem maden.
Proteiner finder du især i kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter og æg. Vegetarer får proteiner gennem linser, bønner og nødder. Når du vil tabe dig, skal du minimum spise 1 gram protein pr. kilo du vejer om dagen.
Protein mætter, og mæthedssignalerne, som din hjerne modtager, bevirker, at der også går længere tid, inden du bliver sulten igen. Derudover kræver det mere af kroppen at forbrænde protein end de andre næringsstoffer, og derfor øges din forbrænding faktisk mærkbart på måltider med meget protein, og det opretholder din muskelmasse.

3. ENERGIKILDE: FEDT
Fedt er menneskets mest koncentrerede oplagring af kalorier. Det er en vigtig bestanddel af dit vægttab, og det betaler sig at holde igen med fedtet. Der findes 37,8 kJ/9,0 kcal i 1 gram fedt - det er mere end dobbelt så meget som i protein og kulhydrater. Samtidig er fedt svært at forbrænde.
Når du er i gang med et vægttab, er der en lille risiko for, at du får for lidt fedt. Det kan give hormonforstyrrelser og sætte vægttabet i stå. Du skal have ca. 3 gram fedt pr. 100 kalorier som du spiser. De sunde fedttyper er planteolier, mandler, nødder avokado og lignende.

DET ANBEFALEDE ENERGIINDHOLD I DIN KOST

? 25-30 % fra fedt
? Maks. 50 % fra kulhydrat
? Min. 25 % fra protein
? Min. 30, gerne 40 gram fibre om dagen
? Indtaget af alkohol bør begrænses

4. ENERGIKILDE: KOSTFIBRE
Kostfibre er guld værd i forbindelse med et vægttab. Selvom de er ufordøjelige, så er de vigtige. De stimulerer tarmens motorik, så maden kommer hurtigere gennem tarmen, og du undgår forstoppelse. Bakterier i tyktarmen kan nedbryde dele af kostfibrene og omdanne dem til nyttige stoffer.
Kostfibre findes i groft brød, frugt og grøntsager, der også indeholder vigtige vitaminer og mineraler. Hvis du derimod spiser fiberpiller eller madvarer, hvor fibrene er tilsat kunstigt, så får du fibre, men ikke de vigtige vitaminer og mineraler. Du skal minimum have 30 gram fibre om dagen.

5. ENERGIKILDE: ALKOHOL
Alkohol = kalorier. Lettere kan det ikke siges. Alkohol indeholder næsten lige så mange kalorier som fedt. Herudover synes alkohol at hæmme forbrændingen af fedt. Så hold igen med de alkoholiske drikke.

Læs også:
Lad bilen stå og tab dig
Spis, drik og elsk dig til et vægttab

Meld dig ind i Familie Journal Slankeklub og få hjælp allerede nu
Eller læs mere om slankeklubben her